ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΧΩΡΑ ΕΠΙ ΞΗΡΟΥ ΑΚΜΗΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Σφαέλος 

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Kent, Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Νομικός και Διεθνολόγος. 

Το 2009 έπρεπε να γίνει οικουμενική κυβέρνηση που θα υιοθετούσε ένα εσωτερικό μνημόνιο το οποίο δεν θα έκανε οριζόντιες περικοπές αλλά θα διανέμει τα βάρη σε όλους. Αντ’ αυτού, μπήκαμε σε επιτροπεία και με το πιστόλι στον κρόταφο κάνουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με τα γνωστά αποτελέσματα”

Τώρα που κατέρρευσε το αφήγημα της κυβέρνησης περί ρύθμισης χρέους, η ποσοτική χαλάρωση έκανε φτερά, ο Τσίπας αρχίζει νέο αφήγημα: επιδιώκει την έξοδο στις αγορές. Η οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί με μνημονιακό επιτόκιο 1%, θα αντιμετωπίσει επιτόκιο 6% στις αγορές; Η πραγματικότητα είναι μία: η χώρα παραμένει στην εντατική με μια οικονομική κρίση που δεν δείχνει να υποχωρεί καθώς η κυβέρνηση περιμένει μια διαβεβαίωση για την ρύθμιση του χρέους.

Η κυβέρνηση έπεσε έξω σε όλες τις επιδιώξεις της. Με το άλλοθι της ρύθμισης του χρέους, οι βουλευτές της συμπολίτευσης ψήφισαν όλα τα επώδυνα μέτρα που θα ισχύσουν από το 2019 χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν πήραμε ούτε ποσοτική χαλάρωση, ούτε  ρύθμιση χρέους και φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε για την λύση Σόιμπλε για να κλείσει η πολυπόθητη αξιολόγηση.  Η αξιολόγηση καθυστέρησε με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και των θεσμών με αποτέλεσμα να πέσουμε στις Γερμανικές εκλογές. Συνεπώς, καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν πάρουμε ελάφρυνση του χρέους κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και βρισκόμαστε πάλι σε αδιέξοδο. Έχουμε να πληρώσουμε την δόση των 6,5 δις. Το ποσό αυτό πιθανώς θα εξασφαλιστεί αλλά αυτό δεν λύνει το γενικότερο πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει. Δεν προχωρεί τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, την μείωση των αργόμισθων, την αντιμετώπιση των παθογενειών του συνδικαλισμού.  

Καμία μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει. Κανένα επάγγελμα δεν άνοιξε και το επενδυτικό τοπίο είναι θόλο. Σε χώρα με capital controls και με κυβέρνηση που δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, ποιος θα επενδύσει; Η αλαζονεία της εξουσίας οδηγεί τον Τσίπρα να μην παραιτείται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τεχνοκράτες ώστε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις γρήγορα και άμεσα. Το πολίτικο κόστος κάνει τους πολιτικούς διστακτικούς να συγκρουστούν με συμφέροντα. Μόνο μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με κοινοβουλευτική στήριξη από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου μπορεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα.

Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει, να κάνει ρήξη με το αμαρτωλό παρελθόν της ήσσονος προσπάθειας και της άκοπου ευδαιμονίας. Η Ελλάδα παρουσιάζει συμπτώματα σοβιετικού κρατισμού από τα οποία δεν μπορεί ή/και δεν θα θέλει να απαλλαγεί. Η φιλελευθεροποίηση της οικονομίας θα ωφελήσει πρωτίστως τους μικρομεσαίους. Το θέμα είναι να παραχθεί πλούτος ο οποίος μετά να αναδιανεμηθεί στην κοινωνία όχι να αναπαράγουμε τη φτώχεια. Οι σκανδιναβικές χώρες παράγουν πλούτο που αναδιανέμουν στο κοινωνικό κράτος. Στην Ελλάδα, το κοινωνικό κράτος βασίστηκε σε δανεικά και όχι σε παράγωγη. Ο λαϊκισμός καλά κρατεί και είναι καιρός να καταλάβουμε ότι οδηγούμαστε στην καταστροφή. Πρέπει να ξοδεύουμε όσα έχουμε όχι παραπάνω. Όταν ο Σημίτης προσπάθησε να βάλει τάξη στην ξεστρατισμένη οικονομία το 1985 παύθηκε από τον Ανδρέα γιατί του χάλαγε τα σχέδια. Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Σημίτη (δεύτερη τετραετία κυρίως 2000-2004), παρά το όποια λάθη τους, έκαναν σοβαρά βήματα συμμαζέματος των οικονομικών της χώρας αλλά δεν ήταν αρκετά. Η μεταρρύθμιση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό σταμάτησε απότομα μετά από αντιδράσεις των συνδικαλιστών. Εν συνεχεία, από το 2004 και μετά, η ΝΔ του Καραμανλή δεν πήρε εγκαίρως μετρά ενώ δεν απέφυγε τα ρουσφέτια. Μετά τις εκλογές του 2009, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου καθυστέρησε σημαντικά να πάρει μέτρα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια τον Απρίλιο του 2010.

Το 2009 έπρεπε να γίνει οικουμενική κυβέρνηση που θα υιοθετούσε ένα εσωτερικό μνημόνιο το οποίο δεν θα έκανε οριζόντιες περικοπές αλλά θα διανέμει τα βάρη σε όλους. Αντ’ αυτού, μπήκαμε σε επιτροπεία και με το πιστόλι στον κρόταφο κάνουμε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις με τα γνωστά αποτελέσματα. Επίσης, η κυβέρνηση προτιμάει να αυξάνει τους φόρους παρά να μειώνει τις κρατικές σπατάλες. Έτσι, πέρασαν 7 χρόνια και είμαστε ακόμα στα ίδια. Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για όλη την καταστροφή. Αλλά έχει συμβάλλει καίρια σε αυτήν, με την επένδυση της στον αντιμνημονιακό αγώνα προεκλογικά και με τα όσα έπραξε ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο διχασμός μνημονιακών και αντιμνημονιακών δυνάμεων είναι απατηλός διότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει και αυτός είναι ο μετασχηματισμός της χώρας σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που αξίζει να είναι στην ευρωζώνη. Η όποια ρύθμιση του χρέους θα γίνει στο μέλλον αλλά αυτό που επείγει τώρα είναι η χώρα να αρχίσει πάλι να παράγει και να αποπληρώνει το χρέος της. Τα αφηγήματα περί παράλληλου προγράμματος, αντιμέτρων και ελάφρυνσης του χρέους είναι λόγια χωρίς αντίκρισμα.

Related Post