ΔΙΕΘΝΗ
Η ΣΥΡΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΡΑΜΠ- ΛΑΜΠΡΟΦ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ο ανώτατος διπλωμάτης της Ρωσίας εγκωμίασε την αμερικανική κυβέρνηση ως κυβέρνηση εξεύρεσης λύσεων, μετά από τη συνάντησή του χθες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που ο Λευκός Οίκος δεχόταν σκληρή κριτική για την απόλυση του διευθυντή του FBI, ο οποίος προέδρευε της έρευνας για τον πιθανό ρόλο της Μόσχας στην αμερικανική πολιτική.

Οι συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποτέλεσαν την πιό υψηλόβαθμη δημόσια επαφή μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της κυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την έναρξη της θητείας του Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου.

Αν και δεν ήταν άνευ προηγουμένου, αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για έναν υπουργό Εξωτερικών να τον υποδεχθεί ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών για διμερείς συζητήσεις στον Λευκό Οίκο.

Σε μια αιφνίδια εξέλιξη την Τρίτη, ο Τραμπ απέλυσε τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, του οποίου η υπηρεσία διερευνά την πιθανή επέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο να έχουν συνωμοτήσει με τη Μόσχα συνεργάτες του Τραμπ. Οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της έρευνας με την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο Τραμπ περιέγραψε τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ ως «πολύ, πολύ καλές». Όταν ερωτήθηκε εάν η απόλυση του Κόμεϊ επηρέασε τη συνάντηση, ο Τραμπ απάντησε, «καθόλου». Είπε ότι αυτός και ο Λαβρόφ συζήτησαν τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό», είπε σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ τον είχαν πείσει ότι είναι άτομα που ήθελαν να συνάψουν συμφωνίες και να λύσουν προβλήματα. «Η κυβέρνηση Τραμπ και ο πρόεδρος ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών, πείσθηκα ξανά σήμερα ότι αποτελούν άτομα δράσης», είπε ο Λαβρόφ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε και την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με σκοπό να βοηθήσουν τον Τραμπ.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες. Επιρρίπτοντας ευθύνες σε «ψευδή πληροφόρηση», ο Λαβρόφ είπε: «πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό».

Η κυβέρνηση του Τραμπ επίσης αρνείται τους ισχυρισμούς για συνωμοσία με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, καθώς ο Τίλερσον και ο Λαβρόφ πόζαραν για φωτογραφίες, ο Ρώσος απέφυγε να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση για την απομάκρυνση του Κόμεϊ, ρωτώντας ειρωνικά: «Απολύθηκε; Με δουλεύετε. Με δουλεύετε».

Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία από τη συνάντηση Λαβρόφ-Τραμπ όπου ο αμερικανός πρόεδρος σφίγγει το χέρι του ρώσου πρέσβη Σεργκέι Κισλιάκ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διχογνωμίας περί των ρωσικών επαφών με συνεργάτες του Τραμπ.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Κισλιάκ, και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς για τις συζητήσεις που είχαν.

Οι χθεσινές συνομιλίες ακολούθησαν αυτές που είχε ο Τίλερσον με τον Πούτιν στη Μόσχα τον περασμένο μήνα.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών αυξήθηκε μετά τον αμερικανικό βομβαρδισμό μιας αεροπορικής βάσης στη Συρία τον Απρίλιο, σε αντίποινα για μια επίθεση χημικών όπλων που η Ουάσιγκτον απέδωσε στον Άσαντ.

Ο Τραμπ και ο Λάβροφ φάνηκαν να υιοθετούν μια στάση πιό διαλλακτική, από τότε που και οι δύο χώρες παρουσίασαν πρόσφατα αρνητικές απόψεις για τις σχέσεις των. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ «ήγειρε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας για την επίλυση συρράξεων στη Μέση Ανατολή και αλλού» και εξακολουθεί να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του είπε ότι παρά τις δυσκολίες «οι χώρες μας μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στην επίλυση των πιό επειγόντων θεμάτων στις διεθνείς σχέσεις».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε «την ανάγκη για τη Ρωσία να περιορίσει το καθεστώς Άσαντ, το Ιράν, και τους εντολοδόχους του Ιράν». Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συνάντηση εστιάστηκε κυρίως σε προτάσεις που αφορούν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

www.iefimerida.gr

Related Post