Breaking News
ΠΛΗΜΜYΡΕΣ ΕYΒΟΙΑ: ΤΑ ΑIΤΙΑ ΠΟΥ ΟΔHΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔIΑ – ΝEΑ ΣΤΟΙΧΕIΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘYΜΑΤΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΧΑΡΤΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΚΑΡΠΑΘΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ
ΠOY ΕIΝΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ;
ΤΟ ΘΟΛΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
ΟΙ ΕΠOΜΕΝΕΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΑΚΙEΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚHΣ ΜΕΣΟΓΕIΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ: ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
ΝIΓΗΡΑΣ: EΝΟΠΛΟΙ ΣΚOΤΩΣΑΝ EΞΙ ΓAΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡIΣΤΕΣ, ΤΟΝ ΟΔΗΓO ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΝΑΓO ΤΟΥΣ
«ΕIΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜEΝΟΙ»: ΤΙ ΛEΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤAΡΧΗΣ ΑΠO ΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ 17 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΚΡHΤΗ: ΣΥΝΕΛHΦΘΗΣΑΝ 63 ΑΛΛΟΔΑΠΟI ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡOΜΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤA ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚA EΓΓΡΑΦΑ
ΛHΜΝΟΣ: ΠHΓΕ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛIΑ ΦΟΡΤΩΜEΝΟΣ ΜΕ ΚΟΚΑΪ́ΝΗ
ΤΡΑΓΩΔIΑ ΣΤΗΝ ΕYΒΟΙΑ: «ΔEΣΑΜΕ ΗΛΙΚΙΩΜEΝΟΥΣ ΣΤΟ ΔEΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΜΕ» – ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
ΑΛ. ΜΑΛΛΙΑΣ: ΚΟΙΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ
ΗΠΑ: ΣΤΟ 10,2% ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΕΣΚΟ ΜΕ 80,23 % ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
EΠΙΚΟΙΝΩΝIΑ ΜΗΤΣΟΤAΚΗ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΣΥΜΒΟYΛΙΟ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚEΣ ΚΙΝHΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟI: «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚA ΚΑΙ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚA» ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚA ΜEΤΡΑ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Κετσιετζή

Μέχρι σήμερα το βράδυ θα γνωρίζουμε το αν θα προχωρήσει τελικά το πολυσυζητημένο σχέδιο εξυγίανσης των υπερχρεωμένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσω των ενεργητικών διατάξεων του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων της Ναυπηγεία Ελευσίνας και της διοίκηση της ONEX που θα αναλάβει την εταιρεία και τη διαδικασία εξυγίανσης.

Ο επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας και ο βασικός μέτοχος των Ναυπηγείων, Νίκος Ταβουλάρης, αναμένεται να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, ένα χρόνο μετά από την υπογραφή προσυμφώνου για την μεταβίβαση και αφού έχουν προηγηθεί ανταλλαγές επιστολών και αλληλοκατηγοριών για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί.

Στόχος να συμφωνηθεί η μεταβίβαση, τουλάχιστον του 50% των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στην εταιρεία ΟΝΕΧ ELEFSIS SHIPYARDS. Αυτό είναι και το τελευταίο βήμα που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής του σχεδίου εξυγίανσης στα αρμόδια δικαστήρια.

Είχε προηγηθεί η επίσημη εκδήλωση πρόθεσης της αμερικανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC να χρηματοδοτήσει την εξυγίανση, υπό την ΟNEX. Έτσι, όπως δήλωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη χθεσινή επίσκεψη στο χώρο των Ναυπηγείων, εξασφαλίστηκε και η σύμφωνη γνώμη των τραπεζών.

 

Η διαδικασία μετά τη συμφωνία

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, εφόσον υπάρξει συμφωνία θα ξεκινήσει η διαδικασία due diligence που έχει ζητήσει η DFC, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες. Μετά θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των μετοχών και θα υποβληθεί η αίτηση εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μεταβίβαση των μετοχών στην ONEX ELEFSIS SHIPYARDS κρίνεται απαραίτητη καθώς έτσι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή.

Μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί ένα σχέδιο εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Στη συνέχεια αυτό το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο.

 

“Ανάσα” για τους 600 εργαζόμενους

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε να δοθεί ακόμη μια τρίμηνη παράταση στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή των πυραυλάκατων, που είναι και το μοναδικό έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στα Ναυπηγεία.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας και η πληρωμή των περίπου 600 εργαζομένων, καθώς μεγάλο κομμάτι της μισθοδοσίας και των εξόδων λειτουργίας καλύπτονται απευθείας από το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπολογίζεται ότι οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

kostaskets@capital.gr

 

Πηγή:Capital.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *