ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΠΟΣΟ ΘΑ ΘΥΜΩΣΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τις έντονες μετεκλογικές διαδικασίες στην Γερμανία παρουσιάζει ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. Στο  δημοσίευμα περιλαμβάνονται οι παράμετροι που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες στις διαπραγματευτικές συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης της μορφής ‘Τζαμάικα’.

Το πρόσωπο που θα αναλάβει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, τις δυνατότητες που θα έχει στο εξής η Καγκελάριος Μέρκελ να ασκήσει ηγετικό ρόλο και στην ΕΕ, ποια θα είναι η τύχη των θεμάτων με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και το diesel με τη συμμετοχή των Πρασίνων στο κυβερνητικό σχήμα, πως θα επιτευχθεί συμβιβασμός θέσεων στο θέμα της ενέργειας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αν θα υπάρξει επιτάχυνση στις διαδικασίες απέλασης παράνομων μεταναστών, ποιος θα είναι ο ρόλος που θα παίξει στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα του ανώτατου αριθμητικού ορίου στην υποδοχή μεταναστών και ποια κατεύθυνση θα πάρουν τα ζητήματα φορολογίας και συγκράτησης των τιμών των τροφίμων. Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνεται και μία ενότητα υπό τον τίτλο «Πανηγυρίζουν οι Έλληνες επειδή απομακρύνεται ο Σόιμπλε», όπου σημειώνεται ότι ναι, επικρατεί μεγάλη χαρά μεταξύ των Ελλήνων για την αποχώρηση Σόιμπλε από τη θέση του ΥΠΟΙΚ.

Όπως επισημαίνεται, με την πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων, ο απερχόμενος Γερμανός Υπουργός κατέστη μία εχθρική φιγούρα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη χώρα, ενώ παρατίθενται και τίτλοι των ελληνικών εφημερίδων ‘Έθνος’, ‘Δημοκρατία’ και ‘Κόντρα’, ως ενδεικτικοί του κλίματος που επικρατεί με την αποχώρηση Σόιμπλε. Επιπρόσθετα, φιλοξενείται και μία αναφορά στον Έλληνα πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, με αφορμή το γεγονός ότι τη Δευτέρα μετά τις γερμανικές εκλογές και στο πλαίσιο ομιλίας του, φορούσε ένα μπλουζάκι με την εικόνα ενός ατόμου σε αναπηρικό αμαξίδιο που περνούσε πάνω από άλλους ανθρώπους με την επιγραφή ‘Είναι η οικονομία, ηλίθιε!’. Τέλος, το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και μία ακόμη ενότητα με τον τίτλο «Πόσο θα θυμώσει ο Ερντογάν, αν ο αρχηγός των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμίρ, γίνει Υπουργός Εξωτερικών;», όπου αναφέρεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε μεγάλη οργή στον Τούρκο Πρόεδρο, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος Γερμανός πολιτικός τουρκικής καταγωγής, έχει προωθήσει ενεργά το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, διατηρεί επαφές με στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης και τάσσεται υπέρ της αποφυλάκισης Γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, όποια και αν είναι η εξέλιξη, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα επιτρέψει να φανούν τα αισθήματά του και επιπλέον, από τη γενικότερη στάση του έχει φανεί ότι κανένας Γερμανός ΥΠΕΞ δεν θα ήταν ικανοποιητική επιλογή για εκείνον που αναγνωρίζει ως συνομιλητή μόνο την Καγκελάριο Μέρκελ και αυτό μετά δυσκολίας.

http://mignatiou.com

 

Related Post