Uncategorized
Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ

Σχεδόν ανύπαρκτη είναι η ανεργία στην Τσεχία ενώ η αναζήτηση νέων εργαζόμενων είναι συνεχής.

Ειδικότερα, τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν απολύτως τα περί τσέχικου success story. Με σχεδόν πλήρη απασχόληση η χώρα αναζητεί συνεχώς νέο προσωπικό

Στο εργοστάσιο της GZ Media που βρίσκεται κοντά στην Πράγα οι μηχανές δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Εκεί κατασκευάζονται δίσκοι για τους λάτρεις της αναδυόμενης -και πάλι- αγοράς των βινυλίων. Η εικόνα είναι ενδεικτική γι΄ αυτό που συμβαίνει στην παρούσα φάση σε χιλιάδες τσεχικές επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της επιχείρησης Μίκαλ Νέμετς, όπως μεταδίδει το DW, εξηγεί  «το κύριο πρόβλημα για εμάς αλλά και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής είναι η έλλειψη εξειδικευμένου αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού».

Πράγματι, στα πέριξ της Πράγας όπου βρίσκεται και το εργοστάσιο της GZ Media, η ανεργία κυμαίνεται μόλις στο 3,4%. Στην ίδια την πρωτεύουσα υπάρχει σχεδόν πλήρης απασχόληση.

Τα νεότερα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat για την ανεργία στην Ευρωζώνη επιβεβαιώνουν την πρωτοκαθεδρία της Τσεχίας: τον Μάιο η ανεργία μειώθηκε στο 3%. Τα υψηλότερο ποσοστά συνεχίζουν να καταγράφονται σε Ελλάδα και Ισπανία με 22,5% και 17,7% αντίστοιχα.

Η Πράγα έχει σχεδόν πλήρη απασχόληση

Η GZ Media προσπαθεί να αντεπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση με διάφορα μοντέλα: «Προσλαμβάνουμε ξένους, προσφέρουμε νέες κοινωνικές παροχές, αναζητούμε νέους τρόπους προβολής των αγγελιών, συνεργαζόμαστε με σχολεία και επιταχύνουμε τις διαδικασίες επιλογής προσωπικού», λέει ο Νέμετς.

Μόλις πριν από τρία χρόνια η επιχείρηση άνοιξε και νέο παράρτημα στα νότια της χώρας.

Την ώρα που επί χρόνια η Σλοβακία χαρακτηρίζονταν ως η νέα «οικονομική τίγρης» της κεντρικής Ευρώπης, η αλματώδης ανάπτυξη της Τσεχίας περνούσε σχεδόν απαρατήρητη. Όπως σημειώνει ο Μπερντ Μπάουερ, διευθυντής του γερμανο-τσεχικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου:

«Πάει καλά η Γερμανία, είναι καλά και η Τσεχία. Υπάρχουν παρόμοιες βιομηχανικές υποδομές ενώ τη μεγαλύτερη ώθηση δίνουν η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος της μηχανουργίας. Όλα αυτά κάνουν τις γερμανικές επενδύσεις στην Τσεχία ιδιαίτερα ελκυστικές».

Πέρσι κατασκευάστηκαν σε εργοστάσια της Τσεχίας συνολικά 1,3 εκατομμύρια οχήματα. Η Τσεχία όμως θέλει και μπορεί να καταφέρει περισσότερα και σε άλλους κλάδους.

«Όλο και περισσότερες πολυεθνικές στην Τσεχία προχωρούν σε σύσταση τμημάτων αναπτυξιακής πολιτικής, κυρίως στις ψηφιακές τεχνολογίες», εξηγεί ο Μπάουερ. Στην Πράγα υπάρχει μια μεγάλη και ιδιαίτερα δημιουργική κοινότητα της τεχνολογίας των πληροφοριών που λανσάρει εφαρμογές για κινητά στις διεθνείς αγορές.

Επιχειρήσεις απορρίπτουν έργα

Την ώρα που 16.000 περίπου Τσέχοι πηγαινοέρχονται καθημερινά μεταξύ των δυο χωρών για να εργαστούν στη Βαυαρία, περί τους 1.800 Γερμανούς επιλέγουν τον αντίθετο δρόμο, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στην Τσεχία. Η διασυνοριακή απασχόληση έχει γίνει καθημερινότητα, όπως σημειώνουν αναλυτές.

Πόσο δραματική είναι όμως πραγματικά η έλλειψη εξειδικευμένων στην Τσεχία; «Τα περισσότερα μέλη μας αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες στο να βρουν εξειδικευμένους συνεργάτες», λέει ο διευθυντής του γερμανο-τσεχικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου Μπερντ Μπάουερ.

Ορισμένες επιχειρήσεις μάλιστα φτάνουν στο σημείο να αναγκάζονται να απορρίψουν αναθέσεις έργων, επειδή δεν έχουν επαρκές προσωπικό.

 

SOFOKLEOUSIN.GR

Related Post