ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΑ 2017: ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:«ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΚΛΕΙΝΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Πολιτιστικό φεστιβάλ διάρκειας εννέα ημερών, αφιερωμένο στο Μίκη Θεοδωράκη, θα διοργανώσει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017.

Όλες οι εκδηλώσεις των «Ηρακλείων» θα πραγματοποιηθούν στο πάρκο «Χαμόγελο του Παιδιού», Πεύκων 51 με ελεύθερη είσοδο για όλους

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Mπέτυ Βαλάση και Νίκο Γαλανό, που θα μιλήσουν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ερμηνευτές τη Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.

Παράλληλα όλες τις ημέρες στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει:

Καθημερινή συμμετοχή όλων των Φορέων και των Συλλόγων του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Street Art και έκθεση ζωγραφικής από το εικαστικό εργαστήρι των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με θέμα «Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε καβαλέτο», υπεύθυνη: Άννα Τσαμκόσογλου, εικαστικός – ζωγράφος.

Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη, υπεύθυνος: Ανέστης Πρωταίος, εικαστικός – ζωγράφος.

Συλλογή τροφίμων από το «Σώμα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου. Απαγγέλει ποιήματα που μελοποίησε ο συνθέτης. Ακολουθεί ο φιλόλογος – συγγραφέας – εικαστικός Αναστάσης Μαδαμόπουλος: «Ο λόγος της ποίησης ανταμώνει το μέλος του Μίκη». Στη συνέχεια, η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, με το κιθαριστικό ντουέτο των Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν, παρουσιάζουν ένα μουσικό σύνολο που εκφράζει τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής με τίτλο «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα».

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

«Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής», από τον ηθοποιό – καραγκιοζοπαίκτη Κοσμά Χειράκη.

Η αγαπημένη λαϊκή παράδοση, μικρών και μεγάλων, συναντά τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς: Οι ηθοποιοί Μαίρη Ιγγλέση και Γιάννης Τσιώμου παρουσιάζουν τον «Μίκη της μουσικής». Στη συνέχεια ακούμε τον «Θεοδωράκη σε τζαζ-ροκ», με την κιθάρα του Δημήτρη Ζαφειρέλη και το σαξόφωνο του Γιάννη Λεγάκη, ενώ ο Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, μας ταξιδεύει «Από το Τσεσμέ στην Χίο, με τους γονείς του Μίκη, 1922μΧ», με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Μπάκο. Η βραδιά κλείνει με την θεατρική παράσταση: «Οίκος Ευγηρίας – Η Ευτυχισμένη Δύσις» του Μανώλη Κορρέ, από την Θεατρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου – Μπελίτση, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Κατερίνα Γιαμαλή και Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που θα παρουσιάσουν τον «Μίκη της Τέχνης και του Πολιτισμού». Το κοινό μπορεί να συμμετέχει ενεργά, με ζωντανές μαρτυρίες επί σκηνής για το θέμα «Ο Θεοδωράκης στις γειτονιές του Ηρακλείου – Άλλοτε και Τώρα», από τον συγγραφέα – συλλέκτη Μανώλη Τασούλα και να ερωτευτεί ξανά με τα τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, τον Δημήτρη Γούζιο στο βιολοντσέλο και τον Βαγγέλη Μποντά στο πιάνο και στη φωνή.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Νίκο Μαγδαληνό και Κοσμά Χειράκη που παρουσιάζουν τον «Χορωδιακό και Συμφωνικό Μίκη». Θα παρουσιαστεί ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, από το αρχείο του Τάκη Μπαστέα, ενώ η βραδιά θα κλείσει με συναυλία από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο συνθέτης, με την μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη και τη συνοδεία της κιθάρας του Σταύρου Αγιαννιώτη.

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

«Ο μικρός Μίκης» από το Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση». Τα παιδικά χρόνια και η ζωή του μεγάλου δημιουργού, γίνονται παραμύθι από την θεατρική συγγραφέα Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη, για παιδιά ηλικίας 4-10 χρόνων. Με διαδραστικά παιδαγωγικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική και στίχους, τα παιδιά καλούνται να μάθουν τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να φτιάξουν ένα δώρο-έκπληξη για τον δημιουργό.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τον ηθοποιό Δημήτρη Δεγαΐτη, που θα παρουσιάσει τον «Διαχρονικό Θεοδωράκη». Στη συνέχεια, η μικρή Διώνη Δεγαΐτη, μιλά για τον «Αγαπημένο Μίκη των παιδιών». Ακολουθούν κινηματογραφικά και θεατρικά αποσπάσματα από το αρχείο του συνθέτη, με την επιμέλεια του συνεργάτη του, Βασίλη Αζίση. Η βραδιά κλείνει με τον Ηλία Παλιουδάκη και το συγκρότημά του, που μας πηγαίνει «από την Κρήτη ως τον Βαρδάρη». Ένα μουσικό αφιέρωμα με έντεχνα και παραδοσιακά, αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο…

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

Η Τέχνη σαν γλώσσα επικοινωνίας και εξοικείωσης με την Ετερότητα. Ανοιχτά εργαστήρια παιδιών και εφήβων, εμπνευσμένα από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από την ομάδα ΕτερΑrt με συντελεστές την μουσικοπαιδαγωγό Άννα Βαφειάδου, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, Βody Music και την Ελένη Βαφειάδου, εκπαιδευτικό -εμψυχώτρια. Αυτοσχεδιασμός -χορογραφία: «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Βασιλικής Μαρούλη». Χορογραφία: Κατερίνα – Ερατώ Ζουρουφίδου.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Τζένη Καλλέργη και Κώστα Καστανά, που μας μεταφέρουν στον «Μίκη των αρχαίων Θεάτρων και της Όπερας». Οδηγούμαστε κινηματογραφικά στον Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart): «Αλέξης Ζορμπάς» από τα μπαλέτα του 20ου αιώνα από το αρχείο του συλλέκτη Τάκη Μπαστέα. Ακούμε τραγούδια του συνθέτη από τους μουσικούς Αλέξανδρος Τσαλαπατάνη και Κώστα Γεροντάκη. Η βραδιά κλείνει με την θεατρική παράσταση «Τί έκανες στο πόλεμο μαμά;» της Μαρούσας Παπαστάμου, από την θεατρική ομάδα «Ελευθερίας Πράξεις» σε σκηνοθεσία Τασιλένας Βουδούρη.

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

Η Τέχνη σαν γλώσσα επικοινωνίας και εξοικείωσης με την Ετερότητα. Ανοιχτά εργαστήρια παιδιών και εφήβων, εμπνευσμένα από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από την ομάδα ΕτερΑrt με συντελεστές την μουσικοπαιδαγωγό Άννα Βαφειάδου, τον Θάνο Δασκαλόπουλο, Βody Music και την Ελένη Βαφειάδου, εκπαιδευτικό -εμψυχώτρια. Αυτοσχεδιασμός -χορογραφία: «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Βασιλικής Μαρούλη». Χορογραφία: Κατερίνα – Ερατώ Ζουρουφίδου.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Μαρία Ζαχαρή και Ηλίας Λογοθέτης που παρουσιάζουν τον «Κινηματογραφικό Μίκη». Στη συνέχεια, κάνουμε μια εκπληκτική αναδρομή στο έργο του συνθέτη από το αρχείο του συλλέκτη Τάκη Μπαστέα με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης: Μουσική για τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο (1954-2000)». Η βραδιά κλείνει με τους «Δροσουλίτες», που μας ταξιδεύουν από το «Χθες στο Σήμερα», σε μια βραδιά έντεχνου τραγουδιού, με τις πινελιές του Έλληνα δημιουργού.

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

«Παιχνίδια, κορδέλες και χρώματα»: Ένα γαϊτανάκι χαράς με τα παιδικά τραγούδια του συνθέτη, από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου Αττικής).

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνη Ξένο, που παρουσιάζουν τον «Μίκη της Αντίστασης και του Θεάτρου».

Η βραδιά έχει πολλές μουσικές και χορευτικές εκπλήξεις, ενώ κλείνει με τον «Κλασικό και Λυρικό Θεοδωράκη», με τη φωνή της Ράνιας Μιχαλοπούλου και της Αλέκας Γιανναδάκη.

Παιδική Σκηνή / Ώρα έναρξης 18:00

Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ»: «Το Βραχογιγαντάκι που τραγουδούσε για τις ανεμώνες».

Καλλιτεχνική Οργάνωση: Μαίρη Ιγγλέση

Zougla.gr

Related Post