ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ: ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ – ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΙΕ ΦΕΝΓΚ

Ο Σίε Φενγκ δεσμεύθηκε να αναλάβει «τη βαριά ευθύνη» να διαχειριστεί «τις σοβαρές προκλήσεις» στις σχέσεις των δύο χωρών

Ο νέος πρεσβευτής της Κίνας έφτασε χθες, Τρίτη, στις ΗΠΑ και δεσμεύθηκε να αναλάβει «τη βαριά ευθύνη» να διαχειριστεί «τις σοβαρές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Σίε Φενγκ, διπλωμάτης καριέρας που έχει ήδη μακρά εμπειρία στην Ουάσινγκτον, έφτασε στη Νέα Υόρκη χθες, ανακοίνωσε η κινεζική πρεσβεία. Αντικατέστησε τον Τσιν Γκανγκ που αποχώρησε από τη θέση του πρεσβευτή για να γίνει υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.

«Αυτή τη στιγμή οι σινοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και σοβαρές προκλήσεις», δήλωσε ο Σίε στους δημοσιογράφους από το αεροδρόμιο.

«Νιώθω ταυτόχρονα τεράστια αίσθηση καθήκοντος και βαριά ευθύνη. Οι συνάδελφοί μου και εγώ θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα σταθούμε στο ύψος της αποστολής μας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κίνα, ο Νίκολας Μπερνς, οργάνωσε ένα «αποχαιρετιστήριο δείπνο» για τον Σίε πριν από την αναχώρησή του, όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία έκανε λόγο για «τις πάντα δύσκολες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας». «Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του από τη νέα του θέση», πρόσθεσε ο Μπερνς.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, ο 59χρονος Σίε κατάγεται από την επαρχία Ζιανγκσού και μέχρι πρότινος ήταν υφυπουργός Εξωτερικών και εκπρόσωπος του υπουργείου στο Χονγκ Κονγκ. Βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών τουλάχιστον από το 1986 και για μεγάλο διάστημα εργαζόταν στο γραφείο βορειοαμερικανικών υποθέσεων. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 εργάστηκε στην κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, προτού αναλάβει τη θέση του πρεσβευτή στην Ινδονησία.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της έντασης στους τομείς του εμπορίου, της τεχνολογίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και λόγω της Ταϊβάν.

Πηγή: Protothema.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *