ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΦΟΡΟΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

Το συντονισμένο σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία άρχισε να φέρνει «ζεστό» χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

Μπορεί το σαφάρι ελέγχων των φοροελεγκτών στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές, αλλά και τα λουκέτα, να πέφτουν βροχή και να αποκαλύπτεται πάρτι φοροδιαφυγής, αλλά παράλληλα έχουν αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση των επιτηδευματιών.

Την ίδια ώρα οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στα χέρια τρίτων για οφειλές προς το Δημόσιο συνεχίζονται με ρυθμό πολυβόλου, ενώ τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τα τηλεφωνήματα που γίνονται από την ΑΑΔΕ προς τους οφειλέτες πιάνουν τόπο, καθώς πολλοί σπεύδουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους για να αποφύγουν τις κατασχέσεις.

Σύμφωνα με το Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή μέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 23.000 έλεγχοι και καταγράφεται αύξηση των δηλωθέντων εσόδων κατά 21% σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων αναμένεται να αποτυπωθούν στις φορολογικές εισπράξεις με τον κ. Πιτσιλή να εμφανίζεται αισιόδοξος παρά την υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα τον Ιούλιο και να δηλώνει ότι οι εισπράξεις από το ΦΠΑ κινούνται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχων αυτό προσαρμόζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις των τουριστών, δηλαδή όπου παρατηρείται μεγάλη τουριστική κίνηση και διενεργούνται σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ οι ακραίες περιπτώσεις παραβατικότητας δεν ξεπερνούν το 1% και κατά τον κ. Πιτσιλής σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε μη υποβολή δηλώσεων, υπήρξε συμμόρφωση των επιχειρήσεων μόλις αυτές ειδοποιήθηκαν.

Τα email των κατασχέσεων

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών,τα «φρέσκα» χρέη έφθασαν στο τέλος Ιουνίου τα  5,475 δισ. ευρώ. Η  ΑΑΔΕ έχει πατήσει τέρμα το γκάζι των κατασχέσεων μέσω των οποίων έχει καταφέρει να βάλει στα δημόσια ταμεία από τις αρχές του έτους 2,32 δισ. ευρώ από παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει και στέλνουν email ή επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους φορολογούμενους που χρωστούν στην εφορία. Την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από το 10% των οφειλετών που ειδοποιήθηκαν εξόφλησαν τις οφειλές τους.

Επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων

Σε αυστηρότερες ποινές προσανατολίζονται το υπουργείο Οικονομικών μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές από καταστηματάρχες. Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ δήλωσε ότι «δεν θα δείξουμε την παραμικρή ανοχή, είναι αδιανόητο να συμβαίνουν επιθέσεις εναντίον εφοριακών σε ευρωπαϊκή χώρα».

Για το πρόσφατο περιστατικό στην Αγριά Βόλου, όπου οι ελεγκτές δέχθηκαν απειλές και πυροβολισμούς, ο σύλλογος εφοριακών του νομού Μαγνησίας ζητάει την προστασία της Πολιτείας στο έργο τους. Με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «φαινόμενα βίας και εκφοβισμού δεν πρόκειται να μας αποτρέψουν από τη μάχη μας κατά της φοροδιαφυγής, που τη δίνουμε για το καλό της κοινωνίας αλλά δυστυχώς μόνοι μας».

Newsbeast.gr

Related Post