ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΤΑΛΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Άγκυρα
Θα είναι «ανακουφιστικό» για την Τουρκία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τη δεχτεί ως μέλος της, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να σταθεί στα πόδια της άνετα και μόνη της.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο πρόεδρος τοποθετήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια φυλακή για δημοσιογράφους και όσους εκφράζονται ελεύθερα, ενώ παρουσίασε τη θέση της χώρας για την κρίση στον περσικό κόλπο και  το Κατάρ.

«Η ΕΕ σπαταλά το χρόνο μας»

«Είμαστε αφοσιωμένοι στον λαό μας. Εάν η ΕΕ πει ότι δε θα μπορέσει να δεχτεί την Τουρκία ως μέλος της, θα είναι ανακουφιστικό για εμάς. Τότε, θα ενεργοποιήσουμε τα επόμενα σχέδιά μας» επεσήμανε στο BBC.

«Δεν είναι απαραίτητη η ΕΕ για εμάς. Είμαστε χαλαροί» τόνισε.

«Κάποτε, όταν ήμουν στην πρώτη περίοδο της προεδρίας μου, η Τουρκία μπορούσε να περιγραφεί ως μια χώρα που έχει πετύχει μια σιωπηλή επανάσταση κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της ΕΕ. Ωστόσο, η ίδια αυτή Ένωση, όχι μόνο δε μας καλεί πια στις διαβουλεύσεις των ηγετών, αλλά σπαταλά και το χρόνο μας. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση τώρα» εξήγησε ο Ερντογάν.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, Τούρκοι δε θέλουν πλέον την ΕΕ και πιστεύουν ότι η προσέγγισή της προς τη χώρα δεν είναι ειλικρινής, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί της για λίγο ακόμη και θα δούμε τι θα φέρει αυτό».

«Κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας της δημοσιογραφίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο BBC σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο 2016.

Περίπου 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε, ενώ έχει εφαρμοστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί.

Επίσης, 160 επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν κλείσει και 2.500 δημοσιογράφοι απολύθηκαν. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη «φυλακή» δημοσιογράφων στον κόσμο.

Ο πρόεδρος αμφισβήτησε τα στοιχεία, επισημαίνοντας ότι «βλέπετε, μιλάτε περισσότερο από μένα, έχετε περισσότερη ελευθερία από μένα. Κάνετε μια συνέντευξη μαζί μου, αλλά δεν μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω».

«Κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή εδώ εξαιτίας της δημοσιογραφίας, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πολλοί δημοσιογράφοι γράφουν προσβλητικά άρθρα για εμένα, τα οποία είναι ακόμη στη θέση τους.

» Αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή δεν είναι δημοσιογράφοι. Κάποιοι έχουν συνεργαστεί με τρομοκρατικές οργανώσεις, κάποιοι επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους όπλα και κάποιοι για βανδαλισμό και κλοπή χρημάτων από ΑΤΜ. Μόνο δυο είναι δημοσιογράφοι.»

Ταυτόχρονα, παρακάλεσε να μην εξαπατάται η κοινή γνώμη με αυτά τα ψέματα.

Τέλος, πήρε θέση για την κρίση στο Κατάρ και για τη θέση της Τουρκίας, η οποία διατηρεί βάση στο Κατάρ.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της κρίσης. Αντιθέτως, επιθυμούμε να προάγουμε το διάλογο και την ειρήνη και είμαστε βιαστικοί στο να βρούμε λύση. Δε θέλουμε να δούμε μουσουλμάνους να πολεμούν με μουσουλμάνους. Αρκετά με αυτό.»

NEWS.IN.GR

Related Post