ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ copyright@capital.gr
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ-ΣΥΜΦΩΝΙΑ 72 ΩΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ “ΜΑΧΑΙΡΙ” ΣΕ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Της Δήμητρας Καδά

Η κυβέρνηση αλλά και οι Θεσμοί επιχειρούν να επιταχύνουν την διαδικασία οριστικοποίησης των Μνημονίων με τις περικοπές σε αφορολόγητο και σε συντάξεις, τα αντίμετρα αλλά και τα νέα προαπαιτούμενα σε εργασιακό, αποκρατικοποιήσεις, δάνεια και στις αγορές.


Χθες, μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του κ. Τσακαλώτου με τους δανειστές,  κυβερνητική πηγή έκανε σαφές ότι πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως και την Κυριακή, με τον “πραγματικό” χρόνο πάντως να τελειώνει λίγες ημέρες αργότερα.

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε χθες μάλιστα και την κατάθεση και ψήφιση του νέου εφαρμοστικού με τα μέτρα μέχρι το τέλος του πρώτου 10ήμερου του Μαΐου και σε κάθε περίπτωση έως τις 13/5 λέγοντας ότι μετά αναχωρεί ο Πρωθυπουργός για την Κίνα.

Ουσιαστικά το ορόσημο είναι άλλο, όπως το περιέγραψε η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον το προηγούμενο Σάββατο είναι η Σύνοδος των G7 σε επίπεδο ΥΠΟΙΚ στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της οποίας όπως ειπώθηκε δημιουργούνται οι ιδανικές “συνθήκες” για την διενέργεια Washington Group.

Η προσπάθεια για άμεση συμφωνία εκφράστηκε και από τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem. Συγκεκριμένα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου είπε ότι υπόσχεται ότι θα πρέπει να κλείσει η υπόθεση τον Μάιο. “Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια γιατί έχει υποχωρήσει το ΑΕΠ”, επισήμανε απαντώντας στις πολύ έντονες λεκτικές επιθέσεις ευρωβουλευτών για τα περί Ευρωπαϊκού Νότου.

“Υπόσχομαι να επανέλθω στο ΕΚ και να υπάρχει μία δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα” είπε χαρακτηριστικά. “Δεν θέλουμε λιτότητα αλλά περισσότερη ανάπτυξη” σημείωσε και δεσμεύθηκε πως ότι προκύψει επιπλέον (δημοσιονομικά) θα επενδυθεί στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup άφησε όμως και “παράθυρο” να έρθει πιο νωρίς, από το 2019 η μείωση του αφορολόγητου κατά 1% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά επανέλαβε την απόφαση του Eurogroup της Μάλτας, που παρουσίασε το Capital.gr αναδεικνύοντας πάντως τα υπερπλεονάσματα του 2016.

O κ. Dijsselbloem προέβη και σε πρόταση μείωσης για κάτω από 10 χρόνια του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, ο Επίτροπος Μοσκοβισί μιλώντας επίσης στο ΕΚ ανέφερε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,2% του ΑΕΠ το 2016 “τελεί υπό επιβεβαίωση, υπάρχουν ακόμη κάποια στοιχεία που πρέπει να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα”. Έκανε σαφές όμως ότι συνιστά ένα σημαντικό επίτευγμα και δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές. Έκανε σαφές ότι κοινός στόχος είναι SLA “σύντομα” η οποία είναι “πολύ σημαντική για να περιοριστούν οι κίνδυνοι από καθυστερήσεις και να απομακρυνθεί η αβεβαιότητα”.

Είπε ακόμη ότι οι ελληνικές αρχές, όλοι οι Θεσμοί και οι εμπλεκόμενοι “πρέπει να επαγρυπνούμε να δουλεύουμε εποικοδομητικά για να την κλείσουμε γρήγορα”. Αναφέρθηκε στην συμφωνία επί της ουσίας που επετεύχθη στην Βαλέτα “για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση”, μίλησε για μέτρα από το 2019 με μηδενικό αποτέλεσμα και για τα αντίμετρα που θα εφαρμοσθούν “αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους του πλεονάσματος”. 

Ανέφερε ακόμα ότι οι ελληνικές αρχές έχουν καταφέρει πολύ μεγάλες προόδους, αλλά “θα πρέπει να σημειωθούν ακόμη περισσότερα μέσω της αποστολής που ακόμη εργάζεται” στην Αθήνα. Εξήγησε ότι θα πρέπει να δούμε και τα μέτρα μετά το πρόγραμμα. Μετά την συμφωνία είπε ότι θα “πρέπει να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες δράσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες σε νομοθετικό και διοικητικό επίπεδο”. Και μετά θα έρθει και “η επίσημη συμφωνία στο επόμενο Eurogroup και θα έρθουν οι δόσεις”.

Οι διαπραγματεύσεις

Ένας νέος γύρος “κορυφής” αναμένεται σήμερα μετά το μεσημέρι.  Σημειώνεται ότι χθες η σχετικά σύντομη συνάντηση έγινε παρουσία Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χουλιαράκη και Λιάκου από ελληνικής πλευράς.

“Δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ζητήματα” ανέφερε κυβερνητική πηγή.

“Λύσαμε τα ανοικτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα” πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχουν ανοικτά θέματα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, των χρηματοοικονομικών θεμάτων και των εργασιακών.

Το ίδιο στέλεχος έκανε σαφές το ίδιο στέλεχος της κυβέρνηση ότι το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που “δεν μας αρέσουν”, αλλά εκτίμησε “δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ έχει έρθει με σκοπό να κωλυσιεργήσει η συμφωνία”.

“Δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν την συμφωνία” ανέφερε.

www.capital.gr

Related Post