ΚΥΠΡΟΣ
ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ
Κραν Μοντανά

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επιστρέφει την Πέμπτη στην Ελβετία για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

«Ο Γενικός Γραμματέας αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα είναι ενδεδειγμένη αύριο. Υπήρξαν επίσης μια σειρά εκκλήσεων απ’ όλες τις πλευρές για να επιστρέψει» τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουρατζίτς.

Δεν πάνε οι πρωθυπουργοί

Το παιχνίδι για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες με τα σενάρια για έλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να δίνουν και να παίρνουν, ως μοχλό πίεσης, εν όψει μάλιστα και της άφιξης του Αντόνιο Γκουτέρες, έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην συνεδρίαση στο τραπέζι 1 για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας η οποία διεξήχθη παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως στις συνομιλίες που θα γίνουν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.

Προτάσεις Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στο χώρο της Διάσκεψης, δήλωσε ότι «ενόψει του αδιεξόδου που παρατηρείται και σε ένδειξη της πραγματικής επιθυμίας για λύση που να μην εκφεύγει αρχών, των αξιων, των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που έχουμε κατά καιρούς υποβάλλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλλουμε προτάσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό που αναμένει είναι και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια καλή θέληση «προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» ο κ. Αναστασιάδης είναι έτοιμος να αποδεχθεί εκ περιτροπής προεδρία, τέσσερις ελευθερίες για Τούρκους πολίτες, και περιορισμούς στο περιουσιακό.

Οι προτάσεις τελούν υπό την αίρεση ότι οι Τούρκοι θα αποδεχθούν κατάργηση επεμβατικών δικαιωμάτων, κατάργηση Εγγυήσεων, αποχώρηση των στρατευμάτων σε συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα και περιλαμβάνουν:

  • Σύσταση πολυεθνικής δύναμης, η οποία ως προς τη σύνθεση το 1/3 να προέρχεται από ξένες δυνάμεις (όχι τις εγγυήτριες) και 1/3 από εγγυήτριες. Στην αστυνομική δύναμη θα περιλαμβάνονται και Τούρκοι αστυνομικοί ενώ θα έχει εμπλοκή η ΕΕ. Είπε πως στην Επιτροπή Παρακολούθησης εξαιρούμε την Τουρκία.
  • Συζήτηση της εκ περιτροπής προεδρίας.
  • Τρίτο, στο περιουσιακό, να γίνει σεβαστή «συναισθηματική σύνδεση», ο κανόνας του 1/3 και η σημαντική βελτίωση (στις περιουσίες).
  • Για τις 4 ελευθερίες δεν υπάρχει, όπως είπε, πρόβλημα με φοιτητές και εργάτες. Για μόνιμους κατοίκους να συμφωνηθεί αναλογία 4:1.
  • Να τεθεί περιορισμός στην αγορά περιουσίας από Ε/κ στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
  • Για την αποτελεσματική συμμετοχή θα εξεταστεί πρώτα ποιοι μηχανισμοί θα δημιουργηθούν για να δούμε πού θα χρειάζεται «θετική ψήφος». Δηλαδή τα βέτο της τουρκικής πλευράς.

Με την απόφαση του προέδρου συμφωνούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ενώ αντέδρασαν έντονα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι. Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν θυελλώδεις.

NEWS.IN.GR

 

Related Post