ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΟΥΒΑΣ

Ξεκίνησε επίσημα χθες να λειτουργεί ξανά στην Ουάσιγκτον το γραφείο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Κούβας «Prensa Latina», έπειτα από 50 χρόνια απουσίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα βήμα στη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας.

«Το πρακτορείο διέθετε ένα γραφείο που λειτούργησε στην Ουάσινγκτον από το 1959 ως το 1967», δηλαδή ακόμη και αφού οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με την Κούβα το 1961, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντιόνι Σανάβρια, ένας από τους κουβανούς δημοσιογράφους του γραφείου.

Η επανέναρξη της δραστηριότητας του γραφείου κατέστη δυνατή χάρη στην αναθέρμανση των σχέσεων, μια διαδικασία που ξεκίνησαν το 2014 ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο κουβανός ηγέτης Ραούλ Κάστρο και είχε αποτέλεσμα να ανοίξουν ξανά πρεσβείες της μιας στην πρωτεύουσα της άλλης χώρας.

Ο διευθυντής του «Prensa Latina» Λουίς Ενρίκε Γκονσάλες συμμετείχε χθες στην τελετή για την επανέναρξη της λειτουργίας του γραφείου του πρακτορείου.

Η άμβλυνση των πολυάριθμων κυρώσεων τις οποίες οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιβάλλουν στην Κούβα εξαρτάται πάντως από το αμερικανικό Κογκρέσο, όπου το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει την πλειοψηφία, αφήνοντας να πλανάται μια αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας ξεπαγώματος των σχέσεων των δύο χωρών.

www.newsbeast.gr

Related Post