Breaking News
EΡΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ: ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΑΠΟΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ – ΥΠΟ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΥΡΩΣΕΩΝ…
”ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΟΡΓΗΣ” ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΛΟΓΩ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ – «Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΒΙΑΙΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑΡΑΧΕΣ»
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ ΘΛΙΨΕΩΣ ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: AΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΟΙΞΕ ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΣΕΤΙΝΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11 ΝΕΚΡΟΙ
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΑΚΑΡ-ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΑΒΑΣΙΜΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΔΕΡΜΑ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥΣ
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΣ”
ΜΑΖΗΣ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ
ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ -Ο ΆΓΓΕΛΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ ΕΞΗΓΕΙ ΤΟΥΣ 3 ΛΟΓΟΥΣ
ΗΠΑ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΧΘΗΚΕ Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΡΟΥΣΝΤΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
ΚΥΠΡΟΣ
ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ ΤΟ «ΣΥΜΦΩΝΟ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ»

Του Παντελή Οικονόμου

Μετά και το πρόσφατο αδιέξοδο, γίνεται επιτακτική η ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού, μεγάλου διεθνούς προβλήματος εισβολής, κατοχής και εποικισμού. Η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου προϋποθέτει μια έντιμη προσέγγιση, διαφορετική από αυτήν που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και απέτυχε.

Με δεδομένο ότι η διαιώνιση της σημερινής κατάστασης είναι επίσης απαράδεκτη. Πρώτα πρώτα, ο «διζωνικός» χαρακτήρας της ομοσπονδίας, όχι απλώς συνιστά έμμεση αποδοχή τετελεσμένων, αλλά, αποδεδειγμένα πλέον, χρησιμοποιείται και ως όχημα προώθησης της «μη λύσης».

Άρα καλό είναι να μιλάμε πια για «δικοινοτική ομοσπονδία»: οι δυο κοινότητες μπορούν να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της ΕΕ, για να συνομολογήσουν «Σύμφωνο Πρόθεσης Συνύπαρξης» με βασικά θέματα την εσωτερική ασφάλεια και την δημοκρατική συνταγματική τάξη. Και εάν επιτευχθεί συνομολόγηση ενός τέτοιου συμφώνου, η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να συνεχιστεί για την ρύθμιση θεμάτων αγνοουμένων, προσφύγων, εγκλωβισμένων, περιουσιών και βρετανικών βάσεων, στο πλαίσιο δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης οι δύο κοινότητες μπορούν να συνυπογράψουν την «Πράξη για την Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία», με περιεχόμενο τις συμφωνημένες ρυθμίσεις. Με μόνο εγγυητή την ΕΕ, της οποίας μέλος είναι ήδη το κράτος αυτό.

Αυτή μπορεί να είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού μέσα από το «Σύμφωνο Πρόθεσης Συνύπαρξης» και, εν συνεχεία, την «Πράξη για την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία», δύο συγκεκριμένα βήματα για την απελευθέρωση και την επανένωση του νησιού. Το θέμα είναι αν οι ελίτ Αθήνας και Λευκωσίας, Λευκωσίας και Αθήνας έχουν την θέληση να την προωθήσουν.

Stavroslygeros.gr

Related Post