ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – ΗΠΑ: ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΣ FAKE NEWS ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΛΠΕΣ

Σήμερα διεξάγονται οι σημαντικές ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η εξάπλωση της παραπληροφόρησης και των συνωμοσιολογικών θεωριών έχει πολλαπλασιαστεί με γεωμετρική πρόοδο στο Διαδίκτυο.

 

Σύμφωνα με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), η «misinformation» είναι η ακούσια διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών, ενώ η «disinformation» είναι η σκόπιμη διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών. Στο πλαίσιο των εκλογών, υπάρχουν τρεις κύριες επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι προσπάθειες της λεγόμενης συνολικά «malinformation» στους ψηφοφόρους. Πρώτον, να επιλέξουν να μην ψηφίσουν. Δεύτερον, ποιον ψηφίζουν. Και τρίτον, αν πιστεύουν στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Μετά τις γενικές εκλογές του 2020, η τελευταία ομάδα ήταν το βασικό κίνητρο της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Οι συνωμοσιολογικές αφηγήσεις λανθασμένης, εκκεντρικής, αήθους και πρωτοφανούς παραπληροφόρησης ενίσχυσαν φήμες και ψευδείς ισχυρισμούς που υποδήλωναν ότι οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονταν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών ή ότι οι εκλογές είχαν «στηθεί» ή ήταν «κλεμμένες».

 

 

Η εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 έδειξε ότι οι επιπτώσεις της παραπληροφόρησης στην εθνική ασφάλεια δεν περιορίζονται μόνο στον διαδικτυακό χώρο, αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις πολιτικής βίας στον πραγματικό κόσμο. Πρόσφατες αναφορές ξένων παραγόντων που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή παραπληροφόρηση για να επηρεάσουν τους Αμερικανούς απεικονίζουν επίσης την απειλή για την εθνική ασφάλεια που δημιουργείται από τη διάδοση της παραπληροφόρησης, και ειδικά από τους Ρώσους και Κινέζους.

 

 

Υπάρχει κίνδυνος πολιτικής βίας και μετά τις σημερινές ενδιάμεσες εκλογές που διεξάγονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η βίαιη επίθεση της περασμένης εβδομάδας στον σύζυγο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Καλιφόρνια, όταν ένας ένοπλος δράστης εισέβαλε στο σπίτι τους με το κίνητρο να απαγάγει και πιθανόν να βλάψει την ίδια την πρόεδρο του Σώματος, δείχνει ότι η παραπληροφόρηση και η… κακοπληροφόρηση μπορούν να «εμπνεύσουν» ένα άτομο να προβεί σε πράξεις πολιτικής βίας. Το διαδικτυακό αποτύπωμα του δράστη αποκαλύπτει ένα πορτρέτο κάποιου βαθιά ριζωμένου στις θεωρίες συνωμοσίας του αρρωστημένου QAnon, που προωθεί εκτρωματικές αφηγήσεις ως και ανεδαφικές θεωρητικολογίες (τις οποίες και στη χώρα μας κάποιοι «ψεκασμένοι» αποδέχονται σε τηλεοπτικά προγράμματα και περιθωριακά στέκια) περί εκλογικής νοθείας του 2020 και συναφούς αντισημιτικού/αντιδυτικού περιεχομένου.

Μετά τη συγκεκριμένη επίθεση, κυρίως ακροδεξιές διαδικτυακές ομάδες άρχισαν να διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το συμβάν. Σύμφωνα με το σύνολο δεδομένων απειλών και παρενόχλησης που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και του Συνδέσμου Anti-Defamation (ADL), από τις 400 περιπτώσεις απειλής και παρενόχλησης που παρατηρήθηκαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2020 και 23 Σεπτεμβρίου 2022, το 40% σχετιζόταν με τις εκλογές, με σχεδόν το 50% των περιστατικών να σημειώνεται γύρω στις γενικές εκλογές του 2020. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Πενσιλβάνια, η Τζόρτζια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και η Αριζόνα είναι οι Πολιτείες με το υψηλότερο ποσοστό περιστατικών απειλής και παρενόχλησης κατά των εργαζομένων στις δημοσκοπήσεις.

Τα δελτία πληροφοριών που κυκλοφόρησαν από τις ομοσπονδιακές Αρχές επιβολής του νόμου την περασμένη εβδομάδα έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πολιτικής βίας γύρω από τις εκλογές, υποδηλώνοντας ότι οι βίαιοι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να παρακινούνται από παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας ότι υπήρξε και πάλι «εκλογική νοθεία».

 

 

Σημειώνεται ότι υφίσταται μια σταθερή αύξηση στη Δυνατότητα Επιπτώσεων (PFI) -μια ιδιόκτητη μέτρηση βάσει δεδομένων που αναπτύχθηκε από τη Limbik- που στοχεύει στο να αξιολογήσει αν ένα «αφήγημα» παραπληροφόρησης έχει τη δυνατότητα να εμπνεύσει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της εκδήλωσης βίας. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο, ο ημερήσιος όγκος των τεχνουργημάτων παραπληροφόρησης σε χιλιάδες διαφορετικές διαδικτυακές πηγές -συμπεριλαμβανομένων πλατφορμών κοινωνικών μέσων, εκδοτών ειδήσεων, ιστολογίων και διαδικτυακών φόρουμ- που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές είναι νοθευμένες ή θα κλαπούν έχει αυξηθεί δραματικά κατά 268%!

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, ο όγκος των θεμάτων αυξήθηκε κατά 44% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτές οι αφηγήσεις βασίζονται στο λεγόμενο «μεγάλο ψέμα» (από τις προεδρικές εκλογές του 2020), το οποίο περιλάμβανε διαφορετικές πτυχές θεωριών συνωμοσίας και αφηγήσεων παραπληροφόρησης για να απεικονίσει έναν ψευδή ισχυρισμό ότι τις εκλογές τις «έκλεψαν» από τον Τραμπ. Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο πίστευαν σε αυτούς τους τύπους αφηγήσεων παραπληροφόρησης που συγχωνεύτηκαν με hashtags στο Διαδίκτυο όπως το #StopTheSteal. Εχουμε παρατηρήσει παρόμοιους ψευδείς ισχυρισμούς και κατασκευασμένες προειδοποιήσεις που επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες εκλογές για το Κογκρέσο, τη Γερουσία και τις κυβερνητικές εκλογές στις 36 από τις 50 Πολιτείες. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της «Washington Post», 291 υποψήφιοι που διεκδικούν σήμερα αξιώματα σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο έχουν αρνηθεί ή αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των τελευταίων προεδρικών εκλογών του 2020.

ΑΡΙΖΟΝΑ

Ενοπλες ομάδες

Οι ανυπόστατες αφηγήσεις για εκλογική νοθεία, καθώς και η παραπληροφόρηση έχουν τη δυνατότητα να παρακινήσουν τους ανθρώπους να προβούν σε πράξεις πολιτικής βίας στον πραγματικό κόσμο. Πιο ακραία περίπτωση είναι να παρακινήσει άτομα ή μια ομάδα ατόμων να προβούν σε μια σειρά ενεργειών για να «διασφαλίσουν» τις εκλογές που θεωρούν ότι έχουν παραβιαστεί. Εχουν ήδη υπάρξει ανησυχητικές αναφορές για ένοπλα άτομα με τακτικό εξοπλισμό που εμφανίστηκαν για να «παρακολουθήσουν» (!) τις κάλπες στην Αριζόνα. Τέτοιες ενέργειες πριν, από ή κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών μπορεί να εκφοβίσουν τους ψηφοφόρους που έρχονται να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα ψήφου. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πολιτικής βίας που στοχεύει σε εκλογικά τμήματα, εργαζομένους στις κάλπες και εκλογικούς υπαλλήλους.

*Ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Με πληροφορίες από: Eleftherostypos.gr

 

 

 

 

 

 

(To άρθρο εκφράζει αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις του συντάκτη)

Πηγή: Eleftherostypos.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *