Προβάδισμα στο Συντηρητικό Κόμμα της Theresa May με 314 έδρες δίνουν τα exit polls των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, έναντι του Εργατικού Κόμματος του Jeremy Corbyn που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 266 έδρες. Με βάση τα exit polls το κόμμα της Theresa May δεν δείχνει να εξασφαλίζει πλειοψηφία. 

Την τρίτη θέση, σύμφωνα με τα exit polls, καταλαμβάνει το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα με 34 έδρες, ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 14 έδρες.

Οι κάλπες στα περισσότερα από 40.000 εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 00.00 ώρα Ελλάδος. Από τις γενικές εκλογές θα εκλεγούν 650 βουλευτές, ενώ στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 46,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι, έναντι 46,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων το 2015.

Τα exit polls πραγματοποίησαν η IPSOS Mori σε συνεργασία με την GFK για λογαριασμό του BBC, του ITV και του SKY. 

Το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται στη 01.00 ώρα Ελλάδος από το Νότιο Sunderland, περιφέρεια η οποία παραδοσιακά ανακοινώνει πρώτη τα αποτελέσματα στις βουλευτικές εκλογές, με την έδρα της να πηγαίνει από το 1959 στους Εργατικούς. 

Πλειοψηφικό σύστημα

Οι Βρετανοί, ανά περιφέρεια, επιλέγουν έναν μόνο υποψήφιο και επί της ουσίας εκλέγεται ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος. Συνεπώς, εκλέγονται 650 βουλευτές από κάθε μια περιφέρεια. Για να προκύψει πλειοψηφία, το μεγαλύτερο κόμμα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 326 έδρες από τις 650 περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με άλλα λόγια το εκλογικό σύστημα της Βρετανίας είναι πλειοψηφικό και όλες οι περιφέρειες είναι μονοεδρικές, γεγονός που δεν επιτρέπει από τα ποσοστά των πολιτικών δυνάμεων να υπάρξει απευθείας εξαγωγή συμπερασμάτων για τον τελικό κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εκλογές του 2015, τα exit-polls προέβλεπαν ότι οι Συντηρητικοί του τότε πρωθυπουργού David Cameron (που ως εκείνη τη στιγμή συγκυβερνούσαν με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες) θα αποσπούσαν λιγότερες από τις μισές έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων. Ωστόσο, την επαύριο των εκλογών αποδείχθηκε, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της μεταπολεμικής εκλογικής ιστορίας της Βρετανίας, ότι οι Συντηρητικοί είχαν αναδειχθεί αυτοδύναμοι, με μικρή πλειοψηφία εδρών. 

Στο δρόμο για το Brexit 

Το μεγαλύτερο διακύβευμα των σημερινών εκλογών είναι ότι το κόμμα που θα βγει, θα κατευθύνει το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα από το πολύκροτο διαζύγιό του με τις σκληρές Βρυξέλλες, καθορίζοντας πιθανότατα την ταυτότητα της χώρας για τις επόμενες γενιές. 

Η May προκήρυξε τις εκλογές μόλις επτά μήνες πριν με την αιτιολογία ότι η αντιπολίτευση απειλούσε να θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Η ψηφοφορία θα οδηγούσε σε μια πιο ενωμένη Βουλή, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη του Ην. Βασιλείου απέναντι στις Βρυξέλλες. H May στοιχημάτιζε ότι οι Tories θα αύξαναν την ισχνή πλειοψηφία των 17 εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων κερδίζοντας ισχυρότερο πρόσταγμα. Αυτό θα περιόριζε παράλληλα την εξάρτησή της από τη στήριξη των μελών του κοινοβουλίου που επιθυμούν την πλήρη διάρρηξη των θεσμικών σχέσεων με την ΕΕ, δηλαδή ένα πιο σκληρό Brexit, από ό,τι εκείνη.