ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Της Νίκης Ζορμπά

Εν τω μέσω σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ολοκληρώνεται η συζήτηση για το Πολυνομοσχεδιο, με την ψήφισή του, απόψε τα μεσάνυχτα. 

Η αντιπολίτευση “πυροβόλησε” εν χορώ την κυβέρνηση για τα προς ψήφιση μέτρα, κυρίως, τη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου αλλά και τα περιώνυμα “αντίμετρα” για τα οποία, ημέρες τρεις, οι υπουργοί και βουλευτές της συμπολίτευσης, προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, επιχειρούν να πείσουν αφενός ότι θα εφαρμοστούν αφετέρου ότι θα επιφέρουν σημαντικές ελαφρύνσεις στις τσέπες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θα σηκώσουν άλλωστε και το μεγαλύτερο βάρος των επερχόμενων μέτρων. 

Συσπείρωση και κόντρα 

Βαδίζοντας προς την τελική ευθεία για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να “μπετονάρει” τους βουλευτές του καταθέτοντας αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου.

Στον αντίποδα αυτού, και η Ν.Δ κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων, με στόχο να εκθέσει …ονομαστικά και έναν προς έναν τους “153” βουλευτές που θα ψηφίσουν “Ναι” σε μειώσεις συντάξεων, ειδικών μισθολογίων και αφορολόγητου ενώ θα εγκρίνουν και την εκχώρηση στο ΔΝΤ του δικαιώματος να “ανάψει” ( οψέποτε φτάσει η ώρα) το πράσινο φως στην εφαρμογή των “αντίμετρων”. 

“Μπετόν” οι 153

Η χθεσινή συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με δημοσιογράφους στη Βουλή, κατά την οποία παιάνισε ότι οσονούπω έρχεται λύση για το θέμα του χρέους και πως τα νέα είναι τόσο ανέλπιστα καλά που ίσως χρειαστεί να φορέσει και γραβάτα, εκτιμάται ότι πέραν των πολιτών είχε απεύθυνση και στην εκ των πραγμάτων στριμωγμένες κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, που δέχονται τα έντονα πλαγιοκοπήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών φορέων για όσα “ναι” ετοιμάζονται να εκφωνήσουν κατά την ψηφοφορία. 

Κομματικές κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο Capital.gr, λίγες μόλις ώρες πριν από την ψηφοφορία, δήλωναν βέβαιες ότι οι “153” είναι μπετόν και η συζήτηση για τυχόν διαρροές “έχει λήξει” και τέτοιο θέμα, δεν υφίσταται. 

Προάγγελος συγκρούσεων

Όσο κυλά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για την ψηφορορία του πολυνομοσχεδίου, τόσο τα βλέμματα στρέφονται προς τις ομιλίες των “μονομάχων” , ήτοι των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής εντός της επόμενης ώρας, επιτιθέμενος εφ όλης της πολιτικής ύλης στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. 

Από πλευράς του, βάσει του προγραμματισμού, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για τη συμφωνία, το χρέος, την “ανάκαμψη” που προοιωνίζεται η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και για την “υποκρισία” της Ν.Δ και του αρχηγού της, περίπου στις 21.00. 

www.capital.gr

Related Post