ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 3 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΟΥ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

ΠΟΙΟΙ ΣΤΕΝΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ – ΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο ανασχηματισμός εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα γίνεται. Παππάς, Τσακαλώτος και Πολάκης, είναι αυτοί που τον «φρενάρουν».

Είναι τελικά πραγματική η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε ανασχηματισμό; Το ερώτημα αρχίζει και μπαίνει με την ίδια ένταση που κάνουν την εμφάνισή τους οι πληροφορίες ότι επίκειται άμεσα κυβερνητικός ανασχηματισμός.

 

Κι αυτό γατί είναι αρκετοί εκείνοι, που πιστεύουν πως ο Τσίπρας είναι πολυ πιθανό να «ρίχνει» στην πιάτσα τα περί ανασχηματισμού, με στόχο να συσπειρώσει τόσο το κόμμα όσο και κυρίως την κυβέρνησή του.

Πιστεύει ο πρωθυπουργός όπως λένε άνθρωποι κοντά του, πως ο «μπαμπούλας» ενός ανασχηματισμού πιθανότατα θα αποθαρύνει στελέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως κυβερνητικά στελέχη, από διαφοροποιήσεις, μικρά ή μεγάλα αντάρτικα και γενικότερη συμπεριφορά που θα δείχνει μια μη συμπαγή κυβέρνηση.

Αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη, που θέλει τον Τσίπρα να έχει όντως στόχο να κάνει ανασχηματισμο σε μια προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας της κυβέρνησής του, θέλει επίσης τον πρωθυπουργό να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το αν τα κέρδη θα είναι περσσότερα από τις «ζημιές» μετά από ένα πραγματικό ανασχηματισμό.

Τρία είναι τα αγκάθια που φρενάρουν τον Αλέξη Τσίπρα.

Το πρώτο είναι ο Νίκος Παππάς. Ο Τσίπρας ξέρει πως ανασχηματισμός χωρίς την αντικατάσταση του κατά τεκμήριο πιο «μισητού» υπουργού του δεν γίνεται.

Κι ο Νίκος Παππάς εχει ανοίξει παρά πολλά μέτωπα με ότι κι αν καταπιάστηκε, με αποκορύφωμα τον διασυρμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Ταυτόχρονα όμως ο Νίκος Παππάς, είναι το δεξί χέρι του Τσίπρα, ο άμεσος συνεργάτης του και ο «αντ’ αυτού» όπως τον αποκαλούν στα πολιτικά πηγαδάκια.

Ο Νίκος Παππάς επίσης, είναι αυτός που έχει τις πιο άμεσες σχέσεις με επιχειρηματίες που «είναι κοντά» στην κυβέρνηση…

Οπότε το δίλημμα είναι προφανές για τον Τσίπρα. Θα «φάει» τον άμεσο συνεργάτη του; Κι αν το κάνει αυτό τι εικόνα θα δώσει για το κυβερνητικό έργο από την στιγμή που θα αντικαταστήσει τον βασικότερο ίσως εκφραστή της;

Το δεύτερο αγκάθι είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε κατάσταση βαθιάς οικονομικής κρίσης και αδιεξόδων, είναι προφανές ότι ανασχηματισμός χωρίς αντικατάσταση του υπεύθυνου για την οικονομία Υπουργού δεν υπάρχει. Ο Τσακαλώτος όμως, αποτελεί αυτή την στιγμή τον υπ’ αριθμόν ένα εσωκομματικό αντίπαλο του Τσίπρα, οπότε μια πιθανή καρατόμησή του, πιο πολύ θα προκαλέσει αναταράξεις πάσης φύσεως σε κόμμα και κυβέρνηση, παρά θα αμβλύνει καταστάσεις και εντυπώσεις.

Ταυτόχρονα, ο Τσακαλώτος είναι ο μοναδικός ίσως από την κυβέρνηση που έχει απ’ ευθείας επαφές, αλλά και… προσωπικές πλέον σχέσεις, με τους δανειστές και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κι αυτό φυσικά το ξέρει και ο Τσίπρας, ο οποίος προφανώς και αναμένει εκτός των άλλων και «κύμα δυσαρέσκειας» από τους διανειστές και τους «θεσμούς» αν πειράξει τον άνθρωπό τους.

Τέλος, το τρίτο αγκάθι για τον Τσίπρα ακούει στο όνομα Παύλος Πολάκης. Ο Υπουργός Υγείας είναι ο άνθρωπος που έχει αυτή την στιγμή τις μεγαλύτερες κόντρες σε όλα τα επίπεδα. Ταυτόχρονα όμως δεν παύει να είναι και να θεωρείται από τον Τσίπρα, ένας πραγματικός «μαχητής» που κονταροχτιπιεται προς κάθε κατεύθυνση υπερασπιζόμενος μέχρι τελικής πτώσεως τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τις επλογές της.

Ο Τσίπρας ξέρει πως θα κέρδιζε πολλές εντυπώσεις αν άλλαζε τον Πολάκη, όμως ξέρει επίσης πως θα δείξει ταράστια αδυναμία σαν κυβέρνηση αν… βάλει στο περιθώριο τον Παύλο Πολακη πιεζόμενος κυρίως από κέντρα και ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού χώρου και κοντά σε παράκεντρα αρκετων ΜΜΕ.

Μια… δευτερη περίπτωση Φίλη, που αναγκάστηκε να τον καρατομήσει μετά από σχεδόν δημόσια απαίτηση της Εκκλησίας, ο Τσίπρας ξέρει ότι θα δημιουργήσει πολλη άσχημη εικόνα για την ισχύ της κυβέρνησης και ισχυρούς εσωκομματικους κλυδωνισμούς.

Αυτή είναι η κατάσταση σε σχέση με τον ανασχηματισμό αυτή την στιγμή, έτσι τουλάχιστον όπως την σκέφτεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σταθμίζει συνεχώς κέρδη και ζημίες από μια τέτοια προοπτική. Έτσι όπως λένε άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος, είναι πολύ πιθανόν ο Τσίπρας να ακλουθήσει την λαϊκή προιμία που λέει «μην τα… ανακατεύεις γιατί… μυρίζουν περισσότερο» και να αφήσει προς το παρόν για αργότερα την προοπτική του ανασχηματισμού.

Newsbomb.gr

 

Related Post