ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΓΔΜ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Με το Βελιγράδι να εξακολουθεί να μην παρέχει διευκρινίσεις γύρω από τους λόγους που το οδήγησαν να αποσύρει αιφνιδίως την διπλωματική του αντιπροσωπεία από τα Σκόπια, επιμένοντας στις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς περί «ιδιαίτερα επιθετικής κατασκοπευτικής δράσης κατά σερβικών οργάνων και θεσμών», η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τοποθετήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας επισήμως επί του θέματος. 

 Η κρίση θεωρείται ότι αφορά τη θέση που θα λάβει η ΠΓΔΜ στην UNESCO για την ένταξη ή μη του Κοσόβου, αποσχισθείσας αυτόνομης επαρχίας της Σερβίας, στον διεθνή οργανισμό. 

 Με το τέλος πολύωρης κυβερνητικής σύσκεψης στα Σκόπια, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται η ανάγκη μη εξαγωγής «βιαστικών συμπερασμάτων», αλλά και η διατήρηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο πρώην γιουγκοσλαβικών χωρών. 

 Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 

 «Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” (σ.σ. στην ανακοίνωση χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας) είναι αφοσιωμένη στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με τη Δημοκρατία της Σερβίας. 

 Η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες. 

 Η νέα κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι ισχυρά αφοσιωμένη και λαμβάνει εντατικά μέτρα προς την κατεύθυνση της επίλυσης και όχι της δημιουργίας προβλημάτων, προωθώντας τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη συνεργασία και την εταιρική σχέση με τη Δημοκρατία της Σερβίας και τις άλλες χώρες της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει η περιοχή αποφασιστικά προς τα εμπρός. 

 Σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση, μη εξάγοντας βιαστικά συμπεράσματα, χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του επίσημου Βελιγραδίου για προστασία των φιλικών σχέσεων και για επιστροφή των πραγμάτων στο σύνηθες πλαίσιο». 

 Το Βελιγράδι μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει την ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. 

Naftemporiki.gr

Related Post