ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Την εκτίμηση ότι το Κραν Μοντανά υπήρξε «ένας ακόμη σταθμός στη μεγάλη μας πορεία για την επίλυση του Κυπριακού» διατύπωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σε καμία όμως περίπτωση, επΙσήμανε, «δεν είναι το τέλος, όπως δηλώνουν εκείνοι που επιθυμούν να αποφύγουν την ανάληψη των ευθυνών τους».

Σε ομιλία, χθες βράδυ, στην εκδήλωση για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στο προεδρικό μέγαρο ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο.

«Αυτό που απαιτείται είναι η καλή προετοιμασία και η αλλαγή νοοτροπίας και θέσεων της Τουρκίας και εκείνων εκ των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, που επιμένουν να είναι μέρος της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα και συμμέτοχοι στη διακυβέρνηση του τόπου» πρόσθεσε.

«Δεν επιθυμούμε να μετατραπούμε σε προτεκτοράτο της όποιας τρίτης χώρας. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους» κατέστησε σαφές ο κ. Αναστασιάδης.

Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, τόνισε τα οφέλη από τη λύση, όπως η απόκτηση μίας νόμιμης οντότητας που θα κατοχυρώνει και θα διασφαλίζει στο διηνεκές την υπόσταση τους.

«Θεωρώ πως οι προτάσεις που καταθέσαμε διαχρονικά, αλλά και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά δίνουν απαντήσεις και στις δικές τους ανησυχίες» επισήμανε στην ομιλία του όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Απευθυνόμενος προς τους Ελληνοκύπριους ανέφερε ότι «μπορεί οι εξελίξεις να μας απογοήτευσαν προσωρινά. Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν στη μοιρολατρία και στην εγκατάλειψη της προσπάθειας».

Προτεραιότητά του, συνέχισε, είναι να δημιουργηθούν στην Κύπρο συνθήκες ασφάλειας. Κάποιοι, ανέφερε, «βιάζονται να κλείσουν την πιο φιλόδοξη προσπάθεια που έγινε ποτέ για επίλυση του Κυπριακού, την προσπάθεια που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια και απέδωσε σημαντικές συγκλίσεις προς όφελος όλων των Κυπρίων. Εμείς ποτέ δεν θα αποδεχθούμε αυτή την επιλογή».

Αυτή την έννοια είχε, όπως είπε, και η τεράστια προσπάθεια που κατέβαλε στην διάσκεψη για την Κύπρο στην Ελβετία, «μια προσπάθεια που ανέδειξε τον πυρήνα του προβλήματος στην Κύπρο, την πηγή της ανασφάλειας που δεν είναι άλλη από την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων».

Για πρώτη φορά, σημείωσε, «καταφέραμε οι θέσεις μας να υιοθετηθούν με σφραγίδα του ΓΓ σε ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης, όπως ο ίδιος το καθόρισε, ένα πλαίσιο που προνοεί κατάργηση των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και τερματισμό της ομηρίας ενός κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

NEWSBEAST.GR

Related Post