Breaking News
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ/ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΦΕΔΡΙΕΣ- ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΣΤΟ ΟΤΙ “Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ ΝΑΤΟ.” ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΧΘΕΣ.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ
ΝΕΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ: ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ
LONG COVID: ΓΙΑΤΙ ΑΡΓΕΙ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ “ΒΟΜΒΑ” ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ LAPTOP
ΗΠΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ” ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ
ΣΟΥΔΑΝ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΧΑΡΤΟΥΜ
ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ AΜΥΝΑΣ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΥΜΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμένοντας το αποτέλεσμα του Βρετανικού Δημοψηφίσματος

Γράφει ο Παναγιώτης Σφαέλος, PhD University of Kent

Νομικός, Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Η Βρετανία και η ΕΕ βρίσκονται σε αναμονή για την έκβαση του ιστορικού δημοψηφίσματος για το Brexit. Ενός δημοψηφίσματος κρίσιμου διότι δημιουργεί δεδικασμένο για άλλα κράτη μέλη με αντί-ευρωπαϊκή ατζέντα. Υπάρχει, δηλαδή, ο κίνδυνος ενός ντόμινο αντί-ευρωπαϊσμού σε όλη την ΕΕ. Βέβαια, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να επικυρωθεί από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Για να ολοκληρωθεί η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, θα πρέπει να ανακληθεί το European Communities Act 1972 με την οποία έγινε η ένταξη στην ΕΕ. Η μετάβαση στην νέα εποχή μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit θα είναι μακρά και δύσκολη.

Συνεπώς, το δημοψήφισμα είναι μόνο η αρχή σε μια διαδικασία αποσταθεροποίησης στην ΕΕ. Οι τριγμοί θα είναι μεγάλοι, καθώς ο λαϊκισμός πείθει ότι για όλα φταίει η ΕΕ. Η οικονομική κρίση, η αύξηση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών λόγω των πολέμων, η αύξηση της τρομοκρατίας καθώς και η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς ρητορικής οδηγούν τους πολίτες σε αντί-ευρωπαϊκές επιλογές. Δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Δανία οδήγησαν στην απόρριψη του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος το 2005. Το ρίσκο των δημοψηφισμάτων είναι τα ερωτήματα μπορεί να είναι παραπλανητικά ή ασαφή με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Το ίδιο συνέβη πέρσι με το δημοψήφισμα στην χώρα μας, όπου το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ επί της ουσίας. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική και η σύνεση ώστε να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Related Post