Breaking News
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΝΑΤΙΝΑΖΟΥΝ BOEING 747 ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΚΕΡΜΠΙ ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ. Ο ΟΗΕ ΖΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ 270 ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΙ. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗ…
ΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ Η ΈΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ 2018»
SUPERLEAGUE: ΤΑ ΔΥΟ ΕΜΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΚ ΤΩΝ FIFA-UEFA
ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΥΠΕΡΗΧΗΤΙΚΟΥ CONCORDE ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η NASA
Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΑΕΙ ΚΑΝΝΕΣ
ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ – ΠΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΟΙ
ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ 2.500 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΙΛΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Ο ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΘΙΟΥ ΝΙΜΙΤΖ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
OI ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗ BΟΜΒΑ: H ΕΛΛΑΔΑ “ΓΕΡΝΑΕΙ” ΤΑΧΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΤΑΡΙΑ -ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
ΠΑΤΡΑ: ΠΗΡΕ ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΩΡΕΣ
Η ΓΑΛΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΚΤΟΠΙΖΕΙ ΤΗΝ “ΞΕΔΟΝΤΙΑΣΜΕΝΗ” ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
5 ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΑΒΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΦΕΝΕΤΑΙ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
TO “EYΡΩΠΑΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ” ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Του Αντώνη Παπαγιαννίδη

Την παρακολουθούμε εδώ και μήνες, την πορεία που έχει στην Ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση η πρόταση για μετάβαση από το υβριδικό σχήμα του ESM – του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που στήθηκε ως διακυβερνητικός οργανισμός από τα 19 μέλη της Ευρωζώνης πριν 4 χρόνια, με 27% των πόρων του από Γερμανία, 20% από Γαλλία, 18% από Ιταλία, 12% από Ισπανία, διαδεχόμενος τον EFSF που δημιουργήθηκε ως σωσίβιο/temporary backstop το 2010 προκειμένου να προληφθεί η χρεοκοπία χωρών εντός Ευρωζώνης – σε ένα θεσμικά πιο «ορθόδοξο» Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. ΕSM και EFSF είχαν εκταμιεύσει 254,5 δις ευρώ στην εξαετία 2010-2016, διαθέτοντας πάντως δυνητική «δύναμη πυρός» 700 δις ευρώ. Ιρλανδία , Πορτογαλία, Κύπρος και Ελλάδα έχουν τραβήξει δάνεια (με Προγράμματα Μακροοικονομικής Σταθερότητας). Ενώ η Ισπανία έχει δανειστεί προκειμένου να προβεί σε έμμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της. «Μη-χρησιμοποιημένα μέσα» του ESM είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές αλλά και η δυνατότητα παρέμβασης στις αγορές, καθώς και η άμεση συμμετοχή σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.Εδώ και καιρό, λοιπόν, γινόταν συζήτηση για μετάβαση από τον ESM σε ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο». Το οποίο, πρώτα-πρώτα, θα απομάκρυνε από τα Ευρωπαϊκά πράγματα το ΔΝΤ (εκείνο, μην ξεχνούμε, είχε μετακληθεί ως αυστηρότερος και πλέον έμπειρος επιτηρητής/παιδονόμος κατ’ απαίτησιν των «αυστηρών» χωρών τύπου Γερμανίας-Αυστρίας-Ολλανδίας-Φινλανδίας), αλλά και θα έδινε μια μονιμότερη λειτουργία στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Ύστερά, το ΕΝΤ θα άμβλυνε την παρέκκλιση που έφερε η χρηματοπιστωτική κρίση – η οποία κατέδειξε ότι η Ευρωζώνη είχε εγγενείς αδυναμίες, ήταν δημιούργημα «για τους καλούς καιρούς»/fair-weather companion – στις θεσμικές λειτουργίες «της Ευρώπης». Τέλος, θα ξεκαθάριζε στις αγορές ότι η παρουσία του σωστικού μηχανισμού της Ευρωζώνης δεν θα είναι κάτι το πρόσκαιρο, αλλά μόνιμο εργαλείο.

Οι προτάσεις για «ΕΝΤ» είχαν διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα με το ποιος τις κατέθετε: για τον Εμμανουέλ Μακρόν είχαν το νόημα μέρους μιας ηπιότερης διαχείρισης της Ευρωζώνης, με Προϋπολογισμό και Υπουργό Οικονομικών. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξοπλίζονταν με το ματσούκι του επιτηρητή, το οποίο δεν θάθελε ποτέ να αφεθεί στα αδύναμα/διαλλακτικά/πολιτικά χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τώρα που δομημένη πρόταση για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι κατατεθειμένη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – στα μέσα Δεκεμβρίου – έχουμε κάτι πιο ξεκαθαρισμένο να συζητάμε. (Πιο ξεκαθαρισμένο, αλλά… πάντα με την προειδοποίηση ότι κάθε θεσμικός παίκτης στην «Ευρώπη» τραβάει την κουβέρτα προς την δικιά του την μεριά).

Πρώτον, το ΕΝΤ θα είναι ευθέως Κοινοτικό όργανο.

Δεύτερον, θα λειτουργεί ως «δανειστής έσχατης ανάγκης» και αν ένα Κράτος-μέλος της Ευρωζώνης βρεθεί σε αδιέξοδο, αλλά και αν συστημική τράπεζα χρειαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση (και τα κεφάλαια του SRF, του άλλου «διασώστη», δεν επαρκούν).

Τρίτο – και αυτό έχει διάβολε κάποιο ενδιαφέρον! – κατά την παρέμβασή του το ΕΝΤ θα πρέπει να τηρεί όλους τους Κοινοτικούς κανόνες, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων κοινωνικής πολιτικής και των προνοιών της Κοινωνικής Χάρτας της ΕΕ. μάλιστα, προτού οριστικοποιείται Μνημόνιο με Κράτος μέλος που προσφεύγει θα καταρτίζεται – λέει – «εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων». (Οπότε… κάτι αφήνει πίσω ως δίδαγμα η σφαγή κοινωνικών δικαιωμάτων που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα). Α, ναι, καθώς η πρόταση έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΕΝΤ δεν θα μειώνει τις δικές της εξουσίες επιτήρησης.

Με αυτό το προφίλ πρότασης Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, γιατί μας κυνηγάει η αίσθηση ότι όπως η «διάσωση» της Ελλάδας το 2010 οδήγησε σε EFSF και τελικώς ESM, έτσι και τώρα το «υβριδικό πρόγραμμα στήριξης» του 2018 θα επιχειρηθεί να οδηγήσει στα εγκαίνια του ΕΝΤ;

 Kontra News

Facebook Comments

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!