Breaking News
ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΙΜΙΤΣ: ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ (VIDEO)
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΙΩΝΙΣΕΙ
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ
ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΟΞΕΩΝ: Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ DEAL ΤΗΣ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΓΙΑ ΣΑΝΤΣΕΣ
ΙΑΠΩΝΙΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ
DANCING WITH THE STARS: ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΕΙΛΕΡ, Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
ΣΤΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΚΟΠΙΩΝ, ΛΑΔΙ ΣΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΗΓΑΝΙ ΤΟΥ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΥ;
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΣΚΟΠΙΑΝΟ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΟΝ ΓΚΕΝΤΕΛ
ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ: ANEΓΓΙΧΤΟΣ ΠΡΟΣΩΡΑΣ Ο ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ FYROM
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ
ΟΡΓΗ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΙΕΡΩΝΥΜΟ ΕΝΩ ΟΙ ΗΠΑ “ΔΙΝΟΥΝ” ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 1876-1936
ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΜΕΓΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
GUARDIAN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΟ – ΠΡΙΝ 4.000 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ
ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ “ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ” ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ!
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
MICROSOFT KAI FACEBOOK ΕΝΩΝΟΥΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ

Του Γιάννη Γορανίτη

Το πλέον προηγμένο υποθαλάσσιο καλώδιο που κατασκευάστηκε ποτέ διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό, διαδικτυώνοντας (sic) την Ευρώπη με την Αμερική. Το καλώδιο MAREA («παλίρροια» στα ισπανικά) δεν είναι βέβαια το πρώτο του είδους, αλλά σίγουρα είναι το ταχύτερο, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων με ταχύτητες που φτάνουν τα 160 Tbps –16 εκατομμύρια φορές ταχύτερο από τη μέση οικιακή σύνδεση.

Το καλώδιο χρηματοδοτήθηκε από μια κοινοπραξία κολοσσών: Facebook, Microsoft και Telxius. Η τελευταία είναι πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στην Ισπανία και θα αν αναλάβει να μισθώνει μέρος της χωρητικότητας του καλωδίου σε άλλους παρόχους, ενώ η Facebook και η Microsoft θα κρατούν το δικό τους μερίδιο για ίδιες ανάγκες.

Η Microsoft που προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση στο εταιρικό blog, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο καλώδιο αποτελεί ένα «επίτευγμα της μηχανικής», επισημαίνοντας ότι η «ανοιχτή» αρχιτεκτονική του επιτρέπει την αναβάθμιση σε πιο εξελιγμένες τεχνολογίες και την αξιοποίηση όλων των εξελίξεων στο μέλλον. Κάτι που αν μη τι άλλο είναι απαραίτητο, καθώς εκτιμάται ότι η διασυνοριακή διαδικτυακή κίνηση αναμένεται να οκταπλασιαστεί μέχρι το 2025.

Ζυγίζει όσο 34 γαλάζιες φάλαινες

Το θηριώδες καλώδιο έχει βάρος 4.650 τόνων – όσο ζυγίζουν 34 γαλάζιες φάλαινες, ενώ το συνολικό μήκος του φτάνει τα 6.600 χιλιόμετρα. Είναι ενδεικτικό ότι συνδέει απευθείας τη Virginia Beach με το Μπιλμπάο της Ισπανίας.

Η επιλογή των σημείων διασύνδεσης δεν έγινε τυχαία, καθώς σχεδόν όλα τα υπάρχοντα καλώδια καταλήγουν στη Νέα Υόρκη ή το Νιου Τζέρσεϊ, με αποτέλεσμα η επικοινωνία των δύο ηπείρων να είναι ευάλωτη και να απειλείται από ακραία καιρικά φαινόμενα –κάτι που συνέβη πρόσφατα με τους τυφώνες που έπληξαν περιοχές των ΗΠΑ. Οι δυσκολίες βέβαια στην κατασκευή του ήταν μεγάλες, καθώς συνάντησε πολυάριθμα εμπόδια όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, σεισμικές ζώνες και κοραλλιογενείς υφάλους.

Η υλοποίηση του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες. Στο εξής βέβαια, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές προκειμένου το καλώδιο Marea να είναι πλήρως λειτουργικό στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Το βίντεο που παρουσιάζει την κολοσσιαία υλοποίηση είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό.

Η ταχύτητα κάνει τη διαφορά

Εκτός από τη διασύνδεση ΗΠΑ και Ευρώπης το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο καλώδιο θα αναβαθμίσει αισθητά τις υποδομές διαδικτύου σε όλο τον κόσμο και θα επιτρέψει την αναβάθμιση της κάλυψης, λόγω της ζήτησης για υπηρεσίες internet και cloud. Η αύξηση των παρεχόμενων ταχυτήτων και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών λογικά θα συμβάλλουν και στη μείωση των τιμών.

Από την άλλη, εκφράζονται βάσιμες οι ανησυχίες για τον έλεγχο του internet και κατ’ επέκταση των παγκόσμιων επικοινωνιών από μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού εταιρείες. Τα πλεονεκτήματα του ταχύτατου internet, του διαρκώς διαθέσιμου cloud, και της πρόσβασης σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας είναι αναντίρρητα. Οι αντιρρήσεις εκφράζονται για το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για όλα αυτά. Ένα τίμημα καθόλου αμελητέο…

http://Liberal.gr

Facebook Comments

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!