Breaking News
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΟΛΠΟΥ: 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
ΡΩΜΗ: ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥΣ
ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ: ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ
Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕΡΚΕΛ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
“ΒΟΜΒΑ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ SZ! 185 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΤΟ “ΧΡΕΟΣ” ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
“Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΧΟΡΗΓΟΙ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΙΣΛΑΜ” ΛΕΕΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ!
Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ PUTIN ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ: OI ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ
ΝΑΤΟ: “ΚΑΠΕΛΩΣΕ” ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΑ PESCO, ΩΣ “ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ” ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΠΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
H ANAΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΗΠΑ “ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ” ΤΟΝ ΕRDOGAN;
ΑΜΠΑΣ: “ΕΓΚΛΗΜΑ” Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΤΟ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΟΥ ΜΠΑΧ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η BMW i ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ APKIT ΤΗΣ APPLE
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DW: ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ;

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης “Τζαμάικα” σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Η οικονομία όμως έχει αντοχές, εκτιμά ο Κλ. Φουστ από το Ifo.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν ήταν τόσο θολό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση μετά βεβαιότητας πότε και πώς θα αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Πόσο επικίνδυνο είναι όμως αυτό για τη γερμανική οικονομία; Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πολιτική αβεβαιότητα το οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα;

Όχι σε υπερβολές

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

“Για την ανάπτυξη της οικονομίας η αβεβαιότητα αυτή σίγουρα δε βοηθά. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Είναι λάθος να προκαλούμε τον πανικό. Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουμε είναι φυσιολογικό να καθυστερεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια ας μην υπερβάλλουμε. Θα ήταν βέβαια κακό εάν εισερχόμασταν σε μια μόνιμη φάση κατά την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι αρνητικό. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο”.

Το βασικό για την οικονομία, όπως λέει, είναι να υπάρχει μεσοπρόθεσμα η προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης, “και αυτή συνεχίζει να υπάρχει”, όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος.

Ποιο σενάριο προκρίνει ο ίδιος προσωπικά; Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών; “Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη στη Γερμανία. Το πρόβλημά μου με νέες εκλογές είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο με το τελευταίο. Υπό αυτή την έννοια θα παραταθεί απλώς η αβεβαιότητα […]. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν το μειονέκτημα ότι ως ένα βαθμό παρατείνουν την αβεβαιότητα. Διότι αιωρείται συνεχώς το ερώτημα, ποια είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει μια κυβερνητική συμφωνία στην οποία να μπορεί να προσανατολιστεί κανείς και δεν υπάρχουν σαφείς πλειοψηφίες στη Βουλή”.

Λύση η κυβέρνηση μειοψηφίας;

Παρά ταύτα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν και πλεονεκτήματα, εκτίμησε ο Κλ. Φουστ: “(Με τις κυβερνήσεις μειοψηφίας) ενισχύεται το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφίες στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές διαβουλεύσεις γίνονται στη Βουλή. Σήμερα οι βουλευτές […] καλούνται απλά να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις. […] Στις σκανδιναβικές χώρες, στον Καναδά έχουν θετικές εμπειρίες με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Φυσικά και δεν ταιριάζει στη γερμανική πολιτική, στη γερμανική πολιτική παράδοση, αλλά δεν είναι κακό να μάθεις κάτι καινούριο”.

DLF / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle

Facebook Comments

Related Post

error: Content is protected !!