Breaking News
ΝΤΕΙΒΙΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ BREXIT ΤΗΣ ΜΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ BΡΕΤΑΝΙΑ
16 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 – ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΕΛΙΚΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ
ΑΑΔΕ: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΦΟΡΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΣΕ ΕΞΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟ «ΓΙΑΤΙ» ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ 15ΧΡΟΝΟΥ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΣΤΑ LEROY MERLIN
H TOYΡΚΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΛΕΕΙ Ο Ν.ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΙΝΣΤΟΝ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΙΣ «ΚΟΝΤΡΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 26 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ 17Ν Ο ΘΑΝΟΣ ΑΞΑΡΛΙΑΝ
ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΡΥΘΜΙΣΑΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΦΕΤΟΣ
ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΣΗ ΕΓΚΑΙΡΩΣ
XAOΣ! ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΛΑΒΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ-ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΕΡΒΩΝ ΣΕ ΖΑΕΦ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΜΟΝΟ ΣΕΡΒΙΑ»
XAMENOI ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ !!
ΚΡΥΒΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΟΙ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ;*
ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ Β’ΑΘΗΝΩΝ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΙ ΣΤΗ ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DW: ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ;

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης «Τζαμάικα» σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Η οικονομία όμως έχει αντοχές, εκτιμά ο Κλ. Φουστ από το Ifo.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν ήταν τόσο θολό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση μετά βεβαιότητας πότε και πώς θα αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Πόσο επικίνδυνο είναι όμως αυτό για τη γερμανική οικονομία; Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πολιτική αβεβαιότητα το οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα;

Όχι σε υπερβολές

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

«Για την ανάπτυξη της οικονομίας η αβεβαιότητα αυτή σίγουρα δε βοηθά. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Είναι λάθος να προκαλούμε τον πανικό. Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουμε είναι φυσιολογικό να καθυστερεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια ας μην υπερβάλλουμε. Θα ήταν βέβαια κακό εάν εισερχόμασταν σε μια μόνιμη φάση κατά την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι αρνητικό. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Το βασικό για την οικονομία, όπως λέει, είναι να υπάρχει μεσοπρόθεσμα η προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης, «και αυτή συνεχίζει να υπάρχει», όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος.

Ποιο σενάριο προκρίνει ο ίδιος προσωπικά; Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών; «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη στη Γερμανία. Το πρόβλημά μου με νέες εκλογές είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο με το τελευταίο. Υπό αυτή την έννοια θα παραταθεί απλώς η αβεβαιότητα […]. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν το μειονέκτημα ότι ως ένα βαθμό παρατείνουν την αβεβαιότητα. Διότι αιωρείται συνεχώς το ερώτημα, ποια είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει μια κυβερνητική συμφωνία στην οποία να μπορεί να προσανατολιστεί κανείς και δεν υπάρχουν σαφείς πλειοψηφίες στη Βουλή».

Λύση η κυβέρνηση μειοψηφίας;

Παρά ταύτα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν και πλεονεκτήματα, εκτίμησε ο Κλ. Φουστ: «(Με τις κυβερνήσεις μειοψηφίας) ενισχύεται το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφίες στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές διαβουλεύσεις γίνονται στη Βουλή. Σήμερα οι βουλευτές […] καλούνται απλά να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις. […] Στις σκανδιναβικές χώρες, στον Καναδά έχουν θετικές εμπειρίες με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Φυσικά και δεν ταιριάζει στη γερμανική πολιτική, στη γερμανική πολιτική παράδοση, αλλά δεν είναι κακό να μάθεις κάτι καινούριο».

DLF / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!