Breaking News
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΕΝΑ ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ ΖΗΤΗΜΑ
ΤΟ ΥΨΗΛΟ «COUNTRY RISK» ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΣΚΟΠΙΑ: Η ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΕΠΕΜΨΕ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΥΠΡΟΣ
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΚΟΤΖΙΑ;
ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΟΝ ΖΑΕΦ – Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΛΑΔΩΜΑ
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ !!! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ !!!
ΣΕ ΔΙΑΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ: 100.000 ΚΙΛΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ PEUGEOT
ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΟΥ ΚΟΤΖΙΑ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ, Ο ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΟΡΟΣ
Η NETFLIX ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΣΑΣ
ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ BREXIT ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟ: ΟΠΟΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΘΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΠΕΛΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η ΙΤΑΛΙΑ – ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΙΝΔΥΝΟΣ «ΒΥΘΙΣΗΣ» ΓΙΑ ΝΑΠΟΛΗ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2100: KΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ «ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ» (PIC)
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ: ΤΟΝ ΝΑΡΚΩΣΑΝ ΓΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΗΣΕ… «ΑΧΕΙΡΟΥΡΓΗΤΟΣ»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DW: ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ;

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης «Τζαμάικα» σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας. Η οικονομία όμως έχει αντοχές, εκτιμά ο Κλ. Φουστ από το Ifo.

Ποτέ άλλοτε στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας το πολιτικό τοπίο στο Βερολίνο όσον αφορά το σχηματισμό κυβέρνησης δεν ήταν τόσο θολό. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει στην παρούσα φάση μετά βεβαιότητας πότε και πώς θα αποκτήσει η χώρα νέα κυβέρνηση.

Πόσο επικίνδυνο είναι όμως αυτό για τη γερμανική οικονομία; Σε ποιο βαθμό επηρεάζει η πολιτική αβεβαιότητα το οικονομικό γίγνεσθαι στη χώρα;

Όχι σε υπερβολές

Στα ερωτήματα αυτά κλήθηκε να απαντήσει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

«Για την ανάπτυξη της οικονομίας η αβεβαιότητα αυτή σίγουρα δε βοηθά. Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε. Είναι λάθος να προκαλούμε τον πανικό. Με τους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουμε είναι φυσιολογικό να καθυστερεί ο σχηματισμός κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια ας μην υπερβάλλουμε. Θα ήταν βέβαια κακό εάν εισερχόμασταν σε μια μόνιμη φάση κατά την οποία η Γερμανία δεν μπορεί να σχηματίζει κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πράγματι αρνητικό. Αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο».

Το βασικό για την οικονομία, όπως λέει, είναι να υπάρχει μεσοπρόθεσμα η προοπτική σχηματισμού νέας κυβέρνησης, «και αυτή συνεχίζει να υπάρχει», όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος.

Ποιο σενάριο προκρίνει ο ίδιος προσωπικά; Μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή την προκήρυξη νέων εκλογών; «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη στη Γερμανία. Το πρόβλημά μου με νέες εκλογές είναι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο με το τελευταίο. Υπό αυτή την έννοια θα παραταθεί απλώς η αβεβαιότητα […]. Οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν το μειονέκτημα ότι ως ένα βαθμό παρατείνουν την αβεβαιότητα. Διότι αιωρείται συνεχώς το ερώτημα, ποια είναι ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης; Δεν υπάρχει μια κυβερνητική συμφωνία στην οποία να μπορεί να προσανατολιστεί κανείς και δεν υπάρχουν σαφείς πλειοψηφίες στη Βουλή».

Λύση η κυβέρνηση μειοψηφίας;

Παρά ταύτα οι κυβερνήσεις μειοψηφίας έχουν και πλεονεκτήματα, εκτίμησε ο Κλ. Φουστ: «(Με τις κυβερνήσεις μειοψηφίας) ενισχύεται το κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφίες στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι οι σημαντικές διαβουλεύσεις γίνονται στη Βουλή. Σήμερα οι βουλευτές […] καλούνται απλά να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις. […] Στις σκανδιναβικές χώρες, στον Καναδά έχουν θετικές εμπειρίες με κυβερνήσεις μειοψηφίας. Φυσικά και δεν ταιριάζει στη γερμανική πολιτική, στη γερμανική πολιτική παράδοση, αλλά δεν είναι κακό να μάθεις κάτι καινούριο».

DLF / Κώστας Συμεωνίδης
Deutsche Welle

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!