ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
LAGARDE ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στην αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, θα έχει μεγάλη σημασία για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, αναφέρθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως σημείωσε η Ch. Lagarde, εκείνη και ο Α. Τσίπρας έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν μαζί προς την κατεύθυνση αυτή.

«Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα επί της αρχής μια νέα ρύθμιση για την υποστήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες (προϋποθέσεις) για να στηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή της έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για αυτόν τον στόχο», είπε αναλυτικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Ήμουν πολύ ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ. Συγχάρηκα αυτόν και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση», ανέφερε.

Α. Τσίπρας: Η Ελλάδα γυρνάει σελίδα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρνάει σελίδα και οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν.

«Συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, όσο το δυνατόν συντομότερα. Όλοι γνωρίζουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι γνωρίζουν ότι οφείλονταν σε διαφωνίες μεταξύ των θεσμών», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι άμεσοι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος – μάλιστα η αναμενόμενη ανάπτυξη κοντά στο 2% για το 2017 είναι κάτι που δεν έχουμε δει από το 2007 και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς».

Μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα – οι κόποι του ελληνικού λαού καρποφορούν.pic.twitter.com/Bnmvu3uCj2

Με την κ. Λαγκάρντ συμφωνήσαμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση. pic.twitter.com/bROUTVgBxG

View image on Twitter
 «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της. Το ΔΝΤ θα παίξει για το χρέος ένα ζωτικό και σημαντικό ρόλο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «έχουμε υπερβεί τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος για τρία συνεχόμενα χρόνια, τα δημόσια οικονομικά είναι ξανά σε βιώσιμη πορεία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς και υπάρχει τώρα μια ορατή, αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργού, Παναγιώτης Παυλόπουλοαι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, ενώ από το ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος, Poul Thomsen, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής, Πολιτικής και Επισκόπησης του ΔΝΤ, Hugh Bredenkamp και ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου David Lipton.

Πηγή Φωτ: Twitter/Embassy of Greece/@GreeceInUSA

Related Post