ΑΠΟΨΕΙΣ
BREXIT: ΦΩΤIA AΝΑΨΕ Ο ΝAΙΤΖΕΛ ΦAΡΑΤΖ ΣΕ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟYΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟYΣ

Του Ιωάννη Λεοντακιανάκου*

Το Brexit, το κόμμα που ίδρυσε πρόσφατα ο Νάιτζελ Φάρατζ, — πρώην ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UK Independence Party – UKIP) και γνωστός τόσο για τον ευρωσκεπτικισμό και την εναντίωσή του στην νομισματική ένωση της Ευρώπης όσο και για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές του θέσεις — παρουσιάζεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου των Βρετανών ψηφοφόρων στην τελευταία δημοσκόπηση.


Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση για τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ινστιτούτου YouGov, σε δείγμα 1.855 ψηφοφόρων, θέτει το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ στο 27%, ακολουθούμενο από το Εργατικό Κόμμα με 22% και τους Συντηρητικούς με 15% — αν και μεγάλο ποσοστό από τους ερωτηθέντες δήλωσε ότι είναι ακόμα αναποφάσιστοι ή ότι δεν θα ψηφίσουν.

Οι παραπάνω προβλέψεις επί των δυνητικών αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές φαίνεται να ανάβουν φωτιές τόσο στο κυβερνών Συντηρητικό κόμμα όσο και στην μείζονα αντιπολίτευση των Εργατικών και να επιταχύνουν τις εξελίξεις εντός των δύο κομμάτων.

Η πρόεδρος της Τοπικής των Συντηρητικών του Ανατολικού Λονδίνου, Ντίνα Γκλόβερ, ήδη πρωτοστατεί στην διοργάνωση μιας έκτακτης συνέλευσης των εκπροσώπων τών Τοπικών Επιτροπών του κόμματος — το σώμα των μελών αποτελείται από 800 περίπου ανώτερους αξωματούχους του κόμματος και η διαδικασία σύγκλησής του θα απαιτήσει τουλάχιστόν 28 ημέρες — με στόχο να πιέσουν την Τερέζα Μέι να αποχωρήσει από Πρωθυπουργός, καθώς δεν δύναται πλέον να ηγείται των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ψηφοφορία της συνέλευσης δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά σύμφωνα με το καταστατικό του Συντηρητικού κόμματος η διεξαγωγή της συνέλευσης είναι υποχρεωτική εάν περισσότερες από 65 τοπικές επιτροπές το ζητήσουν. Επιπρόσθετα, μια έρευνα στα μέλη του Συντηρητικού κόμματος από την ιστοσελίδα του «ConservativeHme» έδειξε αύξηση του αριθμού των μελών (8 στους 10) που πιστεύουν ότι η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρέπει να παραιτηθεί των καθηκόντων της.

Από την άλλη πλευρά, στο Εργατικό κόμμα πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη προσφυγής σε ένα νέο δημοψήφισμα. Ο αναπληρωτής ηγέτης των Εργατικών, Τομ Γουάτσον, με έκτακτη παρέμβασή του επιβεβαιώνει τις υφιστάμενες διαφοροποιήσεις στην ηγεσία του κόμματος επί της στρατηγικής που απαιτείται να ακολουθήσει το κόμμα ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών.

Προειδοποιεί ότι οι Εργατικοί θα χάσουν από το νέο κόμμα του Φάρατζ στις επικείμενες «ακραίες πολιτικά» εκλογές του Μάϊου, αν συνεχίσουν να δίνουν την εντύπωση στο εκλογικό σώμα ότι «σχεδόν» συμφωνούν με τη ρητορική του ευρωσκεπτικιστή ηγέτη. Επισημαίνει ότι απαιτείται να υποστηρίξουν με σαφήνεια και ενθουσιασμό την ανάγκη προσφυγής στον λαό μέσω ενός νέου δημοψηφίσματος, καθώς και να πείσουν τον Βρετανό ψηφοφόρο για το θετικό, ριζοσπαστικό όραμα τους, δηλαδή «πως μια κυβέρνηση των Εργατικών θα μπορέσει να προωθήσει τις αξίες του σοσιαλισμού συνεργαζόμενη με άλλα σοσιαλιστικά/κεντροαριστερα κόμματα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, βρίσκεται υπό πίεση, από το 80% των μελών του κόμματος και από πολλούς βουλευτές του που θέλουν το θέμα του Brexit να επιστραφεί στον λαό, για να υποστηρίξει μια άλλη δημόσια ψηφοφορία. Πηγές του Εργατικού Κόμματος ανέφεραν ότι η συζήτηση (αντιπαράθεση) για το αν το Εργατικό κόμμα θα δεσμευόταν για ένα άλλο δημοψήφισμα στην εξαγγελία του για τις ευρωπαϊκές εκλογές θα ξεσπάσει μέσα στο κόμμα, μόλις οι βουλευτές επιστέψουν από το πασχαλινό τους διάλειμμα αυτή την εβδομάδα.

Σημαντικό σημείο, που καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι η αδιαφορία των νέων στο να καταγραφούν και προσέλθουν για να ψηφίσουν στην φετινές ευρωεκλογές — ένας παράγοντας που φαίνεται να ευνοεί το «ακροδεξιό» κόμμα Brexit.

Μια εκστρατεία με τίτλο «Η ψηφοφορία για το μέλλον σας» ξεκίνησε μόλις την περασμένη Πέμπτη και στοχεύει να προσεγγίσει περίπου 3 εκατομμύρια νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών που δεν έχουν καταγραφεί πριν την προθεσμία της 7ης Μαΐου.

Συνεχώς πληθαίνουν οι δηλώσεις/επισημάνσεις, τόσο από την πλευρά των Συντηρητικών όσο και από τους Εργατικούς — όπως «Είναι ένα εθνικό σκάνδαλο ότι ένας στους τρεις νέους δεν έχει εγγραφεί για ψηφοφορία. Με τις φετινές ευρωπαϊκές εκλογές να είναι από τις σημαντικότερες εκλογές μέχρι στιγμής, είναι κρίσιμο ότι – ανεξάρτητα από το πώς ψηφίζουν – οι νέοι πρέπει να καταγραφούν μέχρι τις 7 Μαΐου ώστε να ψηφίσουν στη συνέχεια» ή «Όποια και αν είναι η ψήφος σας στις φετινές ευρωπαϊκές εκλογές, είναι σημαντικό να συμμετέχουν οι νέοι» — που προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν και να συνεγείρουν τους νέους ψηφοφόρους να μην μείνουν απαθείς αλλά να ενεργοποιηθούν και να συμμετέχουν στη λήψη απόφασης για την ευρωπαϊκή ή μη πορεία της χώρας.

Η εορτή του Πάσχα των Καθολικών ολοκληρώνεται και οι βουλευτές όλων των κομμάτων στο βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθούν να λάβουν σοβαρές αποφάσεις ειδικότερα μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν στην πρώτη θέση το ακραίο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Σε αναμονή των εξελίξεων.

* Ο κ. Ιωάννης Λεοντακιανάκος είναι Αντιναύαρχος (ε.α.) Π.Ν., κάτοχος M.Sc. in Computer Science (Naval Postgraduate School, Monterey, CA, USA) και Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική (Σχολή Πολέμου Ναυτικού).

Πηγές:

1. Άρθρο στον ιστότοπο “iefimerida.gr”, με τίτλο Ευρωεκλογές 2019: Πρώτο κόμμα το Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ σύμφωνα με δημοσκόπηση”, στις 21 Απρ 2019
2. Άρθρο των Tody Helm & Michael Savage, με τίτλο “ Brexit: second referendum only way to beat Nigel Farage, warns Tom Watson”, στον ιστότοπο “The Guardian”, στις 21 Απρ 2019
3. Άρθρο του Rajeev Syal, με τίτλο “ Tory councillors refuse to campaign for next month’s EU elections”, στον ιστότοπο “The Guardian”, στις 19 Απρ 2019

 

 

 

(Σημ: Το  άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *