Breaking News
«ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ 1,5 ΕΚΑΤ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ- ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΑΛΛΑ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ) ΚΡΙΣΗΣ
ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ, ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ/ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ: EKATONTAΔΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΧΥΔΑΙΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ
ΚΙΝΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ
ΕΝΑ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΤΡΑΠΛΕΥΡΟ
ANOIXTH H ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΛΑΒΡΟΦ: ANOΡΘΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΑΣΤΟΡΑ
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ EΛΛΗΣ – ΤΗΝΟΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940
DEUTSCHE WELLE: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;
ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ»
ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ: 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
ΚΡΗΤΗ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΒΙΑΣΜΟ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΙΑΣΤΗΚΕ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: «Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ»
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΑ
4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1936: ΠΩΣ ΕΠΕΒΛΗΘΗ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

Του Νικολάου Ι. Καραμπέτσου

Η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, έμεινε γνωστή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως το «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου», ημερομηνία στην οποία ο Ιωάννης Μεταξάς, σε συνεργασία με τον Βασιλέα Γεώργιο B’ κατήργησε τον κοινοβουλευτισμό και επέβαλε δικτατορία που «λειτούργησε» μέχρι την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941, τρεις μήνες μετά το θάνατο του Ιωάννη Μεταξά. 

Ο Μεταξάς, διετέλεσε Πρωθυπουργός από τις 13 Απριλίου του 1936, έως τις 29 Ιανουαρίου του 1941.  Στη συνέχεια, Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Αλέξανδρος Κορυζής μέχρι τις 19 Απριλίου 1941 και αργότερα ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Τυπικά, το καθεστώς «καταργήθηκε» με βασιλικό διάταγμα το Φεβρουάριο του 1942, ενώ η χώρα είχε ήδη καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα και η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση βρισκόταν στην Αίγυπτο.

Η πορεία προς τη δικτατορία

Καθ’ όλη τη διάρκεια του «Μεσοπολέμου», με εξαίρεση την τετραετία 1928-1932, η Ελλάδα υπέφερε από πολιτικά «πάθη», όπως πραξικοπήματα, δικτατορίες, χρεοκοπία, παλινόρθωση κ.α.  Στις 26 Ιανουαρίου του 1936, διεξήχθησαν εκλογές, με βάση τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, που  ήταν σε ισχύ μόλις απ’ τον προηγούμενο Δεκέμβριο.  Οι εκλογές οδήγησαν σε πολιτικό αδιέξοδο, καθ’ ότι οι δύο μεγάλες παρατάξεις της εποχής, δηλ. οι «Βενιζελικοί» (Κόμμα Φιλελευθέρων, Δημοκρατικός Συνασπισμός, Παλιοδημοκρατική Ένωση Κρήτης, Αγροτικό Κόμμα Ελλάδος, Αγροτικό Δημοκρατικό Κόμμα) και οι «Βασιλόφρονες» (Λαϊκό Κόμμα, Γενική Λαϊκή Ριζοσπαστική Ένωσις, Κόμμα Ελευθεροφρόνων, Μεταρρυθμιστικό Εθνικό Κόμμα) είχαν συγκεντρώσει 141 και 144 ψήφους αντίστοιχα. Λόγω του Εθνικού Διχασμού, που αναζωπυρώθηκε, απ’ την κινηματική απόπειρα «Βενιζελικών» αξιωματικών, υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα το 1935, οι δύο μεγάλες παρατάξεις, αδυνατούσαν να έρθουν σε συνεννόηση μεταξύ τους.  Πλέον, το ΚΚΕ έπαιζε ρυθμιστικό ρόλο, μέσω του εκλογικού σχήματος του, δηλ. του «Παλλαϊκού Μετώπου», που διέθετε 15 έδρες.  Διεξήγαγε διαπραγματεύσεις, τόσο με το Λαϊκό Κόμμα, όσο και με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Τελικά, στις 19 Φεβρουαρίου του 1936, υπογράφτηκε μυστικά το «Σύμφωνο» Σοφούλη-Σκλάβαινα, μεταξύ των Φιλελευθέρων και του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ).  Στην πράξη, το «Σύμφωνο» σήμαινε πως, το ΚΚΕ και το κόμμα των Φιλελευθέρων δημιούργησαν ένα «λαϊκό δημοκρατικό μέτωπο», όπως όριζε η στρατηγική της «Κομιντέρν» εκείνη την περίοδο, σ’ όλη την Ευρώπη.  Στις 2 Μαρτίου, γίνεται η πρώτη-«θυελλώδης»-συνεδρίαση της Βουλής και μετά από τέσσερις ημέρες, ψηφίζεται Πρόεδρος της Βουλής ο Θεμιστοκλής Σοφούλης.  Στην «υπηρεσιακή» κυβέρνηση Κωνσταντίνου Δεμερτζή, ο Ιωάννης Μεταξάς αναλαμβάνει υπουργός Στρατιωτικών, ενώ  αργότερα, στις 14 Μαρτίου, αναλαμβάνει επίσης υπουργός Αεροπορίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.  Μετά και το θάνατο του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού, Κων/νου Δερμετζή στις 13 Απριλίου, ο βασιλέας Γεώργιος Β’ «διόρισε» Πρωθυπουργό τον Ιωάννη Μεταξά.  Στις 27 Απριλίου, μετά και τις προγραμματικές δηλώσεις του ως πρωθυπουργού, η Βουλή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μεταξά, με 241 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 4 αποχές.  Κατά, ψήφισαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και το ΚΚΕ.  Ο δρόμος προς τη δικτατορία, ήταν πλέον ανοικτός για τον Μεταξά.  Φυσικά, καίριο ρόλο στην πολιτική άνοδο του Μεταξά, έπαιξε συμπτωματικά και ο θάνατος μεγάλων πολιτικών ηγετών της χώρας, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 1936, όπως ο Γεώργιος Κονδύλης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Παναγής Τσαλδάρης και ο Κωνσταντίνος Δεμερτζής.  Τα αιματηρά γεγονότα, από την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, το Μάιο του 1936, θα δώσουν την αφορμή και δικαιολογία στον Μεταξά, για την κατάλυση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, καθώς θα θέσει στο βασιλέα, ζήτημα «δικτατορικής» διακυβέρνησης της χώρας.

Τελικά, το βράδυ της 4ης Αυγούστου, ο Μεταξάς πήγε στα Ανάκτορα, προκειμένου να συναντήσει τον βασιλέα Γεώργιο, έχοντας μαζί του τα «Διατάγματα», για την αναστολή ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος και τη διάλυση της Βουλής, με αφορμή τη γενική απεργία, που είχαν κηρύξει τα εργατικά συνδικάτα για τις 5 Αυγούστου, με πρόταση της ΓΣΕΕ.  Το ίδιο βράδυ, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Μεταξάς συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο. Παρά τις αντιδράσεις και παραιτήσεις πολλών υπουργών, τελικά κατάφερε την αναστολή, πολύ σημαντικών άρθρων του Συντάγματος και με τη αμέριστη στήριξη του Βασιλέα, εγκαθίδρυσε τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Ο ίδιος ο Ιωάννης Μεταξάς, έγραψε στο ημερολόγιο του: «Η Ελλάς έγινε από της 4ης Αυγούστου Κράτος αντικομμουνιστικό, Κράτος αντικοινοβουλευτικό, Κράτος ολοκληρωτικό. Κράτος με βάση αγροτική και εργατική και κατά συνέπεια αντιπλουτοκρατικό. Δεν είχε βέβαια κόμμα ιδιαίτερο να κυβερνά. Αλλά κόμμα ήτανε ο όλος ο Λαός, εκτός από τους αδιόρθωτους κομμουνιστάς και τους αντιδραστικούς παλαιοκομματικούς».

Η ιστορική μνημη οφείλει να φωτίζει την ταραγμένη αυτή περίοδο ώστε να γνωρίζουμε πως οδηγηθήκαμε στην εκτροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος και την δικτατορία της 4ης Αυγούστου.

 

∗ Ο Νικόλαος Ι. Καραμπέτσος είναι δημοσιογράφος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!