Uncategorized
ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΕΙΜΑΣTΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ-ΖΑEV: ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΛΥΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
Κύριο ζητούμενο η χρήση της ονομασίας erga omnes και η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ(upd8) Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία με την ΠΓΔΜ, καθώς είναι πολλά τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικής Βαλκανίων.

«Έχουμε διανύσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία. Θα υπάρξουν κι άλλα βήματα με στόχο να βρεθούμε στις αρχές του επόμενου μήνα. Με τον ομόλογό μου της ΠΓΔΜ είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση.  Η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στη συνάντηση των ΥΠΕΞ στο Σούνιο ήταν ουσιαστική», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Προσπαθούμε να υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ μέχρι τέλους Ιουνίου.  Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι μια συμφωνία εύθραυστη, αλλά μια συμφωνία που μπορεί να αντέξει στον χρόνο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε πως «άκουσα χθες με χαρά – και δεν το λέω με διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης –  τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπερασπίζοντας ουσιαστικά τη θέση της κυβέρνησης.
Σε λύση πριν τις 29 Ιουνίου ελπίζει ο Zaev», τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Η εθνική θέση απαιτεί και μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της γείτονος. 
Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, χωρίς να αλλοιώνουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές»,
υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Την ελπίδα του να βρεθεί λύση με την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 29 Ιουνίου εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος νωρίτερα σήμερα το πρωί είχε ωριαία συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
«Εύχομαι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο να έχουμε λύση. Η συμφωνία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές συνθήκες, η αντιπολίτευση στις δύο χώρες, και άλλους. Και να μην υπάρξει συμφωνία θα συνεχίσουμε να έχουμε με την Ελλάδα φιλία χωρίς προϋποθέσεις. Και στο τέλος της ημέρας η συμφωνία εξαρτάται και από τους ίδιους τους πολίτες»
ανέφερε ο Zaev, ο οποίος νωρίτερα μετέφερε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους την εκτίμηση του πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε λύση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ της ΠΓΔΜ, ο Zaev υποστήριξε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπάρξει μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Όπως είπε, η συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς επιβεβαίωσαν όλα όσα έχουν συμφωνηθεί έως σήμερα.
“Ήταν σημαντικό να επιβεβαιώσουμε όλες τις έως σήμερα επιτυχίες μας. Μιλήσαμε επί της ουσίας και εξετάσαμε διάφορες επιλογές”
υποστήριξε ο Zaev, αναφέροντας πως πρέπει να γίνουν εκτεταμένες συζητήσεις και στις δύο χώρες – με τους Προέδρους με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης – έτσι ώστε οι δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου για τι συμφωνήθηκε κατά την πρωινή συνάντηση Τσίπρα – Zaev, το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα πως οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν καταλήξει στο θέμα της ονομασίας, με επικρατέστερο το Gorna Makedonjia ενώ αναφερόταν ο Zaev φέρεται να ζήτησε
«συμφωνία τώρα με όνομα και ολοκλήρωση της με τη συνταγματική αναθεώρηση σε μέλλοντα χρόνο»,
κάτι που αν ισχύει, αποτυπώνει την πρόθεση της ΠΓΔΜ να αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος έναντι όλων (erga omnes), κάτι που είναι και το ζητούμενο από την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο, παρά το κλίμα αυτό συγκρατημένης αισιοδοξίας, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να επισημάνουν πως το κλίμα της πρωινής συνάντησης θα αποτυπώσει στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει μετά το πέρας της Συνόδου, λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Και ότι σε αυτήν θα φανεί αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να κάνουν το βήμα παραπέρα και αν η πλευρά των Σκοπίων είναι όντως διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της και να πάρει την απόφαση για το erga omnes.
Η συνάντηση Τσίπρα – Zaev άρχισε με περίπου 45 λεπτά καθυστέρηση λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, διήρκεσε περίπου μια ώρα και έγινε σε μια μικρή αίθουσα, δίπλα στην κεντρική αίθουσα Τύπου.

Zaev: Μπορούμε με τον Τσίπρα να βρούμε μια αξιοπρεπή λύση για τους λαούς μας

Το θετικό κλίμα που υπήρξε στην πρωινή συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος υποστήριξε πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε λύση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. 

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Zaev εξέφρασε και αυτός τη συγκρατημένη του αισιοδοξία για την έκβαση της συνάντησης. “ΠΓΔΜ και Ελλάδα ενδυναμώνουν την φιλία τους.
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα προστατεύει την αξιοπρέπεια των πολιτών και των δύο κρατών” ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο Zoran Zaev.


Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει πως η πρωτοβουλία των κινήσεων βρίσκεται στην πλευρά της ΠΓΔΜ.

Καθώς εκείνη είναι που πρέπει ξεκάθαρα να πάρει τις αποφάσεις της και να πει αν θα υλοποιήσει την χρήση του ονόματος της erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η ΠΓΔΜ θα πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή του Συντάγματος της.
Αυτά είναι και τα δύο προαπαιτούμενα που βάζει η ελληνική πλευρά, η οποία αναγνωρίζει πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ωστόσο, το Μαξίμου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να κρατήσει χαμηλούς τόνους, διαμηνύοντας πως δεν περίμενε να υπάρξει μια οριστική συμφωνία κατά τη σημερινή συνάντηση των Τσίπρα – Zaev, και
πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΥΠΕΞ ή και των πρωθυπουργών έτσι ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη συμφωνία.
Ο κ.Τζανακόπουλος κατά την πρόσφατη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά προκρίνει μια διεθνή συμφωνία για το Σκοπιανό, ότι η συμφωνία αυτή θα είναι ενιαία και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αν δεν έχει επιλυθεί πρώτα το θέμα της ονομασίας.
Μετά τη συνάντηση με τον Zaev, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel με την οποία και συζήτησε τόσο το θέμα των Σκοπίων όσο και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Photo:1


Photo:2

Παυλόπουλος: Καμία ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ χωρίς πρώτα λύση του ονόματος και αλλαγής του Συντάγματος

Σαφή μηνύματα προς τη ΠΓΔΜ και την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την πρόεδρο της Εσθονίας Κέρστι Κάλγιουλάιτ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ.Παυλόπουλος αναφερόμενος στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, υποστήριξε ότι για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας της και να έχουν εξαλειφθεί όλοι αλυτρωτισμοί.
«Ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γείτονος, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού.
Πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του.
Είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου.
Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές.
Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας.  Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και αμφισβητήσεις και σε ό, τι αφορά την ΑΟΖ και την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο κ.Παυλόπουλος
Ως προς το Κυπριακό ο ΠτΔ, αφού επανέλαβε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα, τόνισε ότι επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του.
Μάλιστα, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.
«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.  Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος.

Παρέμβαση Τσίπρα για το Παλαιστινιακό

Κατά την παρέμβαση του στο δείπνο εργασίας των 28 ηγετών της ΕΕ χθες βράδυ στη Σόφια, ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μπει στη λογική των μπλοκ, αλλά πρέπει να βασίζεται σε αρχές, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή στάση πρέπει να είναι κοινή, όχι μόνο για το θέμα του Ιράν, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το Παλαιστινιακό.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε αποτροπιασμό και τη σαφή αντίθεσή του σε ενέργειες του Ισραήλ που οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων διαδηλωτών και υπονομεύουν τις προοπτικές λύσης.
Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενιαία στάση της ΕΕ υπέρ της λύσης των δύο κρατών, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ, και υπέρ της επανεκκίνησης άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέση που όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξέφρασε ευθέως στον πρωθυπουργό B. Netanyahu κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως παρότι ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει πολύ ουσιαστικός για την εξεύρεση λύσης, η κίνησή τους για μονομερή μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, προτού μάλιστα προτείνουν ένα συνολικό σχέδιο για την ειρήνευση, είναι σε βάρος της λύσης και της κατάστασης στο πεδίο.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 17/5 07:11)

Πηγή:Βankingnews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *