ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Η ΙΤΑΛΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ 250 ΔΙΣ

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Τρομακτικά είναι τα στοιχεία της συμφωνίας στην οποία φέρεται να κατέληξαν η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς γίνονται πραγματικότητα οι φόβοι όσων πίστευαν ότι ο «γάμος» των δύο κομμάτων μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ιταλικά μέσα, το προσχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι να «παγώσει» και να ακυρώσει χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ, και από τις Βρυξέλλες να αποκατασταθεί η εθνική και νομισματική κυριαρχία της Ιταλίας!

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές ενώ αν επιβεβαιωθούν οι διαρροές, η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα νέο σίριαλ πολύ πιο δραματικό από το α’ εξάμηνο του 2015 και την «περήφανη διαπραγμάτευση» του Αλέξη Τσίπρα.

Πολύ σημαντική θεωρείται η αντίδραση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη οι αγορές και κυρίως το χρηματιστήριο του Μιλάνου, καθώς το προσχέδιο της συμφωνίας δημοσιεύθηκε αργά χθες το βράδυ.

Οι διαφωνίες του αριστερού Κινήματος Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας είναι τόσο μεγάλες που συμφωνήθηκε να συσταθεί «Επιτροπή Συνεννόησης» σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο ευρωσκεπτικισμός, ωστόσο, και η διάθεση για μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη είναι αυτό που ενώνει τις δύο δυνάμεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το κείμενο που αποκαλύπτει η Huffington Post Italy, Λέγκα και Κίνημα Πέντε Αστέρων προτίθενται:

– Να ζητήσουν από τον Ντράγκι να «παγώσει» και να «ακυρώσει» (να «κουρέψει» στην ουσία) ιταλικά κρατικά ομόλογα που βρίσκονται στον ισολογισμό της ΕΚΤ. Τα δύο κόμματα εκτιμούν ότι στο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα έχει στην κατοχή της ιταλικό χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» αυτό αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ της Ιταλίας.

– Να ιδρύσουν ένα ταμείο ακινήτων με ακίνητα νοικοκυριών ύψους 200 δισ. ευρώ.

– Να εκδώσουν ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Τα έσοδα από την έκδοση θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα όλων των μετοχών των δημοσίων οργανισμών που ανήκουν στο κράτος (η αξία των οποίων σημειωτέον δεν φτάνουν τα 70 δισ.)

– Να ενισχυθεί ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας CDP.

– Να επαναδιαπραγματευτούν τις συνθήκες της Ε.Ε.

– Να επαναδιαπραγματευτούν τη συνεισφορά της Ιταλίας στην Ε.Ε.

– Να αποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής κυριαρχίας ή να δοθεί σε χώρες η δυνατότητα να παραμείνουν εκτός νομισματικής ένωσης με μία μόνιμη ρήτρα εξαίρεσης, δηλαδή να δίνεται το δικαίωμα σε χώρες να συμφωνούν την έξοδό τους από το ευρώ.

– Να διαθέσουν 5 δισ. ευρώ για την άμεση έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας που σήμερα δεν τους επιτρέπεται

– Να καταργήσουν τις ανισορροπίες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (νόμος Φορνέρο).

– Να διατεθούν 17 δισ. ευρώ για εισόδημα στους πολίτες, αν και η πρόσβαση στα χρήματα αυτά θα συνδεθεί με ενεργές πολιτικές (2 δισ. για την ενίσχυση των κέντρων απασχόλησης).

Γίνεται επίσης λόγος για την πρόταση για έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα νούμερα.

Η ημέρα της κρίσης δείχνει να έφτασε για την Ιταλία και μαζί της για ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόβλημα που τεχνηέντως έκρυβαν τόσα χρόνια οι Ευρωπαίοι κάτω από το χαλί, έρχεται με εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια. Ο Ιταλός ασθενής κινδυνεύει να μεταδώσει τον ευρωσκεπτικισμό και να φέρει την Ευρωζώνη αντιμέτωπη με την ίδια της την ύπαρξη.

Μένει να δούμε αν το προσχέδιο της συμφωνίας μπορεί να δεχθεί τροποποιήσεις και αν αποτελεί μέσο πίεσης των Ευρωπαίων για μία συμφωνία που δεν θα αποτελεί σαφή κυβίστηση.

Πηγή: Liberal.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *