ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΡΙΚΥΜΙΩΝ….ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στους Βουλιαράτες, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι ΄Ράμα, άδραξε την ευκαιρία για να στείλει ένα προκλητικό μήνυμα από το twitter με αποδέκτη τόσο την Ελλάδα όσο και την ελληνική μειονότητα, η οποία δεκαετίες τώρα είναι θύμα του αλβανικού εθνικισμού και της ελληνικής αδιαφορίας. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε πως το εθνικιστικό παραλήρημα, παραμένει ψηλά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής των Τιράνων.

Η Ελλάδα κρυμμένη πίσω από την… ευρωπαϊκή της θαλπωρή, ούτε τώρα στέλνει επαρκή μηνύματα στην άλλη πλευρά, ώστε να αντισταθεί στο ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργεί η αλβανική πολιτική σκηνή τα τελευταία 30 χρόνια. Η Αλβανία, νιώθοντας ως ο ισχυρός παίκτης στα Βαλκάνια με την συνδρομή των ΗΠΑ και της Άγκυρας, ιδίως μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου το 1999, βλέπει την Ελλάδα ως μια ξεπεσμένη «αμερικανοποιημένη» κοινωνία με μειωμένη την εθνική της υπερηφάνεια που μπορεί άνετα να την εμπαίζει με κάθε τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώην πρωθυπουργός Π. Μάικο , συνεχίζοντας επάξια την… παράδοση του Έμβερ Χότζα, είχε δηλώσει πριν πολλά χρόνια πως «κάθε Αλβανός εκτός Αλβανίας έχει το δικαίωμα στη συλλογική αυτοάμυνα». Δυστυχώς τα αποτελέσματα μετά από αυτή τη δήλωση, τα βιώνουμε με τον χειρότερο τρόπο…

Επίσης, δεν είναι τυχαίο που κάθε τόσο, ανιστόρητοι Αλβανοί «ιστορικοί» κάνουν την εμφάνισή τους στα πάνελ της τηλεόρασης, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από την ελληνική εθνομηδενιστική πολιτική, καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή ελίτ… Κανένας δεν τους έχει πληροφορήσει, μεταξύ άλλων, πως το αλβανικό κράτος παραβιάζει εδώ και 100 χρόνια το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ της Βόρειας Ηπείρου (Πρωτόκολλο Κέρκυρας 17 Μαΐου 1914)

Στον ποδοσφαιρικό αγώνα στα Τίρανα, όταν σηκώθηκε το ανθελληνικό πανό από τους οπαδούς της Παρτιζάνι –όπου διευθυντής είναι ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού-, κανένας στην Αλβανία δεν το καταδίκασε, ούτε φυσικά στην Ελλάδα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Αν όμως  ένα ανάλογο υβριστικό σύνθημα εναντίον της Αλβανίας εμφανιζόταν σε ελληνικό γήπεδο, την επόμενη μέρα οι Έλληνες «διανοούμενοι» μαζί με ΜΚΟ και ευρωπαίους δικαιωματιστές, θα οδύρονταν στα ημικυκλικά τραπέζια για τους κακούς «Έλληνες ρατσιστές»… δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Τι να κάνουμε;

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: Κάτω από ποιες γεωπολιτικές συνθήκες και με τι όρους θα μπορέσουν Ελλάδα και Αλβανία να πορευτούν συνεργατικά στο μέλλον; Επιβάλλεται ναι ή όχι, μια νέα «συνολική συμφωνία» με τη γειτονική χώρα που θα βάλει φρένο στον εθνικιστικό τσαμπουκά; Άραγε, η Ελλάδα έχει προβλέψει, ή τουλάχιστον, έχει εκτιμήσει το πώς θα δείχνουν τα δυτικά βαλκάνια, ας πούμε, 40 χρόνια από σήμερα;

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός και Διεθνολόγος

 

∗Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *