ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΑ ΜΟΕ, ΤΑ ΓΕΩΤΡYΠΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΤΙΚA ΑΕΡΟΣΚAΦΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑIΟ

Πολλά είναι τα διάσπαρτα κομμάτια ενός πάζλ τα οποία μάλιστα δεν είναι και απολύτως συμβατά μεταξύ τους και για να ενωθούν- όταν αυτό γίνει- πιθανό να χρειάζονται και μεθόδους λείανσης, είπε ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί, όχι φυσικά στο Αιγαίο, αλλά στη γειτονιά μας καθώς το γεωστρατηγικό περιβάλλον μεταβάλλεται.

Οι μεγάλοι παίκτες με τα πολλά συμφέροντα απλώνουν το δικό τους δίχτυ, κι από την άλλη πλευρά ένας ασταθής γείτονας που μέχρι σήμερα ρίχνει γροθιά στο μαχαίρι, δείχνοντας ότι αδιαφορεί για το τραύμα που θα προκαλέσει.

Τα εκπεμπόμενα μηνύματα από την Αθήνα δεικνύουν στρατηγική ψυχραιμία αλλά και διαρκή εγρήγορση που απαιτούνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις και μάλιστα δεν είναι λίγοι οι ανώτατοι που πιστεύουν πως οι βρυχηθμοί της Άγκυρας θα συνεχιστούν χωρίς ο λόγος να είναι η στάση της χώρας μας. Άλλωστε όπως έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας, ακόμη και οι συζητήσεις περί των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν σε μόλις επτά ημέρες.

Φυσικά αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει τις ανάλογες αντιδράσεις, παρ όλα αυτά κύκλοι του υπουργείου άμυνας χαρακτηρίζουν τη συνέχιση της συζήτησης αυτή την περίοδο ως μια μικρή βαλβίδα εκτόνωσης.

 

Τα ΜΟΕ που δεν έπιασαν ποτέ τον τόπο που θα ήθελε η Ελλάδα

Όμως στον αντίποδα υπάρχουν φωνές που χαρακτηρίζουν ουτοπική αυτή τη θέση κυρίως όταν μέσα στα ΜΟΕ προβλέπεται εκτός των άλλων ότι δεν θα υπάρχουν προκλήσεις κατά τη διάρκεια μεγάλων ασκήσεων. Η Τουρκική πλευρά πριν λίγες ώρες με τον πλέον επιδεικτικό και προκλητικό τρόπο γι’ ακόμη μια φορά επέδειξε το πραγματικό πρόσωπό της με τις 82 από τις 84 παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τα τέσσερα κατασκοπευτικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ναυτικής συνεργασίας CN-235.

Εκείνο που ενδιαφέρει στην προκειμένη περίπτωση τους επιτελείς της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα η κατασκοπεία, η εικόνα αλλά και η φυσική παρουσία ώστε να προκαλέσουν. Τα τακτικά σενάρια των ναυτικών γυμνασίων, η διάταξη των ομάδων κρούσεως, αλλά και η διαλειτουργικότητα ανάμεσα σε Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς- ιδίως των τμημάτων των Ειδικών Δυνάμεων- τραβά τα βλέμματα του Τουρκικού επιτελείου.

Μπορούν με ηλεκτρονικά μέσα ή με την παρουσία κάποιου πλοίου από απόσταση και διακριτικά όπως κάνει η χώρα μας, να παρακολουθεί τις κινήσεις σχεδόν του συνόλου του Ελληνικού στόλου που ασκείται στο Αρχιπέλαγος. Όμως η Τουρκία θέλησε και να καταγραφεί μεγάλος αριθμός παραβιάσεων και να δείξει ότι διαθέτει ικανό αριθμό κατασκοπευτικών αεροσκαφών. Αν κάνει κάποιος τον «δικηγόρο του διαβόλου», θα πει πως η Ελλάδα έκανε στενό man to man στα Τουρκικά πλοία κατά την εξέλιξη του «Θαλασσόλυκου», όμως εκεί η απάντηση είναι πολύ ξεκάθαρη και πολύ απλή. Από το σύστημα «ζώνης» περάσαμε στο σκληρό μαρκάρισμα στις περιπτώσεις που από τα διεθνή ύδατα, τα τουρκικά πλοία πέρασαν την λεπτή γραμμή των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.

 

Σε φίλιες στην Τουρκία χώρες θα ψάξει και πάλι προσωπικό για τα γεωτρύπανα

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία λέει ότι δεν αναγνωρίζει το Κυπριακό κράτος, το δικαστήριο έχει εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης και τα Κυπριακά μέσα εμφανίζουν το επιστημονικό προσωπικό του Fatih να εγκαταλείπει το πλοίο μη θέλοντας να έχει τρεχάματα με την διεθνή δικαιοσύνη. Όταν τελικά η Τουρκία διαπιστώσει ότι δεν θα μπορεί να επανδρώσει το Fatih, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές, θα προστρέξει στην γνωστή μέθοδο που είχε εφαρμόσει και πάλι στο παρελθόν, δηλαδή σε σύμμαχες χώρες της, είτε στο Πακιστάν είτε στο Αζερμπαϊτζάν για να βρει απ΄εκεί γνώστες του αντικειμένου.

Αυτό όμως σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση στα όποια σχέδια έχει, το οποίο όμως δεν σημαίνει ότι θα τα υλοποιήσει κάποια στιγμή. Ωστόσο όλα τα παραπάνω, ανώτατοι Αξιωματικοί εκτιμούν πως είναι η βαλβίδα αποσυμπίεσης στο εσωτερικό της γείτονος χώρας, η οποία ιδίως τις τελευταίες ημέρες περνά το μαρτύριο της σταγόνας ευρισκόμενη εν αναμονή της επόμενης κίνησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

 

Έτοιμη η πρώτη συστοιχία των Τουρκικών S-400

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν πως η Αμερική δεν θέλει να χάσει την Τουρκία από τη μια πλευρά κι από την άλλη όμως η ρωσική αρκούδα ασκεί πιέσεις, καθώς οι ανακοινώσεις ακόμη και δια μέσου τουρκικών μέσων αναφέρονται στην ολοκλήρωση των πρώτων συστοιχιών του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Μάλιστα το επικοινωνιακό «αφήγημα» της Άγκυρας για την συνοχή του ΝΑΤΟ και το αιωρούμενο ενδεχόμενο απομάκρυνσής της, δεν φαίνεται να πετυχαίνει ιδίως αν κοιτάξει κανείς και στην περιοχή της Συρίας εκεί που δεν φαίνεται να υπάρχει πλήρη ταύτιση με την Ρωσία, που ενώ έχουν κάνει τη μεγάλη συμφωνία, η Τουρκία διατηρεί μια αμφιλεγόμενη στάση. Το μεγάλο στοίχημα λένε Αξιωματικοί θα φανεί μετά τη συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Ιαπωνία, διότι ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: Hellasjournal.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *