ΚΥΠΡΟΣ
ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΑΚΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση με θύματα τους εγκλωβισμένους Ελληνοκυπρίους και Μαρωνίτες της Καρπασίας, που δυναμιτίζει το κλίμα, προχώρησε το κατοχικό καθεστώς κόβοντας ουσιαστικά την τροφοδοσία τους με βασικά προϊόντα, υπό τις ευλογίες της Τουρκίας, παρακάμπτοντας ακόμη και τον «πρόεδρο» Mustafa Akinci.

Την ίδια στιγμή ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, εκτόξευσε απειλές εναντίον της Κύπρου, δηλώνοντας ότι η μόνη λύση είναι η συνομοσπονδία και ότι η εναλλακτική της λύσης είναι να γίνουν τα Κατεχόμενα… Μονακό, υπό την αιγίδα της Τουρκίας!

Το κατοχικό καθεστώς είχε προαναγγείλει τις προηγούμενες ημέρες ότι θα επιβάλει δασμούς στα προϊόντα καθημερινής ανάγκης που μεταφέρονται με πρωτοβουλία της Κυπριακής κυβέρνησης, μέσω της UNFICYP στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, μια πρακτική που συνεχίζεται εδώ και σαράντα χρόνια.

Όπως ήταν φυσικό η Λευκωσία απέρριψε αυτή την κίνηση που παραπέμπει ουσιαστικά σε δύο κράτη και παραβιάζει κατάφωρα τις Συμφωνίες της Βιέννης ΙΙΙ και κατήγγειλε τις τουρκικές προκλήσεις στον ΟΗΕ και στους διεθνείς οργανισμούς. Τα Κατεχόμενα από την 1η Οκτωβρίου εφαρμόζουν την απόφαση αυτή και έτσι χθες δεν επέτρεψαν σε ένα από τα τρία οχήματα  της UNFICYP που μετέφεραν φάρμακα και άλλα εφόδια στους εγκλωβισμένους να προχωρήσει προς την Καρπασία, επιτρέποντας μόνο την διέλευση ιατρικού υλικού.

Πέραν της διχοτομικής λογικής της κίνησης αυτής, η Τουρκική πλευρά επιδιώκει να εξαφανίσει την υπόθεση της Καρπασίας και των εγκλωβισμένων που μαρτυρικά κρατούν ζωντανή την ελπίδα της απελευθέρωσης έστω ενός τμήματος της χερσονήσου από τις κατοχικές δυνάμεις, με το επιχείρημα ότι πλέον εάν επιθυμούν μπορούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από τις διαβάσεις που άνοιξαν το 2003 και συνεπώς δεν μπορεί να διεκδικούν το καθεστώς του εγκλωβισμένου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης με δηλώσεις του επεσήμανε ότι «όλα αυτά τα μέτρα τα  οποία είναι παντελώς παράνομα, αλλά και κατ’ αντίθεση με συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, δημιουργούν την επιπλέον μόλυνση του καλού κλίματος που θέλαμε και προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε με κάθε τρόπο..».

Ο κύπριος πρόεδρος μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν μια σειρά ακόμη μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα, όπως η απαγόρευση (θρησκευτικής) λειτουργίας, τα προσκόμματα για την εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, η μη αποδοχή κάποιων καθηγητών..».

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η UNFICYP κράτησε ίσες αποστάσεις εμφανίζοντας το πρόβλημα σαν να αφορά τις δυο πλευρές και στην ανακοίνωση της ανέφερε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει «τις πλευρές να επιτύχουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση έχοντας υπόψη τα συμφέροντα των επηρεαζόμενων κοινοτήτων» κάνοντας μάλιστα αναφορά σε «τουρκοκυπριακή διοίκηση».

Αίσθηση όμως έχει προκαλέσει η ομολογία του ίδιου του Akinci ότι έχει περιθωριοποιηθεί από την «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, καθώς όπως είπε δεν λήφθηκε καν το αίτημα του προς τον «πρωθυπουργό» για αναβολή της εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης που θεωρεί ότι φορτίζει αρνητικά το κλίμα και πλήττει τα ίδια τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Ο κ. Akinci (αν και υιοθέτησε το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν πια εγκλωβισμένοι) απέδωσε την κίνηση αυτή στον «ΥΠΕΞ» Tahsin Ertugruloglu τον οποίο κατηγόρησε ότι «ανοίγει πληγές που δύσκολα κλείνουν».

Ο κ. Ertugruloglu σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον την Τρίτη (International Republican Institute -IRI) παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση του για το ενδεχόμενο μη επίλυσης του  Κυπριακού, λέγοντας ότι το ψευδοκράτος θα γίνει ένα «τύπου Μονακό» αυτόνομο σύστημα, εξαρτημένο στρατιωτικά και διπλωματικά από την Άγκυρα, στα πρότυπα των Μονακό -Γαλλία και Γιβραλτάρ – Βρετανία.

«Είναι η ώρα να επιδιώξουμε τη διεθνή αναγνώριση» είπε, προσθέτοντας ότι η ιδέα της ομόσπονδης Κύπρου έχει πεθάνει.

«Ο μοναδικός στόχος μπορεί να είναι η Συνομοσπονδία, όχι η Ομοσπονδία. Για εμάς η Ομοσπονδία έχει βγει από το τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια αποτυχία πενήντα χρόνων. Για εμάς η Συνομοσπονδία είναι πλέον στο τραπέζι. Στο εξής μπορεί να υπάρξει Συνομοσπονδία δύο κρατών».

Και κλιμακώνοντας το κρεσέντο αυτό, ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος απείλησε ότι οι Τουρκοκύπριοι «εάν χρειασθεί θα πυροβολήσουν τα πλοία τα οποία κάνουν έρευνες για λογαριασμό των Ελληνοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο»…

http://Liberal.gr

Related Post