Uncategorized
ΠΡΟΚΑΛΕΙ (ΞΑΝΑ) Η ΑΓΚΥΡΑ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΑΕΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Για αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κύπρου, αλλά και για μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά τις έρευνες των υδρογονανθράκων κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικότερα, με μια προκλητική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος ασκεί κριτική στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για τις μονομερείς ενέργειες στους υδρογονάνθρακες “παραβλέποντας τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού, οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού, στις πηγές φυσικού πλούτου”.

Σε άλλο σημείο η Άγκυρα επισημαίνει πως θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, δηλώντας “αποφασισμένοι να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου στο πλαίσιο της στήριξής μας της τουρκοκυπριακής πλευράς”.

Μάλιστα, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, “η οποία αντί να αναλώνει προσπάθειες προς μία δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και στη συνέχιση των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η στάση των Ελληνοκυπρίων “είναι ο βασικός λόγος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν αποτύχει και δεν έχουν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα για μισό αιώνα”.

Ολοκληρώνοντας, το τουρκικό ΥΠΕΞ απευθύνεται και στις εταιρείες που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, οι οποίες “θα πρέπει να αποφύγουν να παρέχουν στήριξη, μέσω της συνεργασίας τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, στην περιοχή των υδρογονανθράκων, σε αυτή την καθόλου εποικοδομητική στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλο εμπόδιο για τη διευθέτηση του Κυπριακού”.

Αναστασιάδης: Κινούμαστε με ψυχραιμία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να επεκταθεί σε λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι οι χειρισμοί αυτές τις ώρες είναι πάντοτε στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης από δικής μας πλευράς αποφυγής οτιδήποτε θα μπορούσε να επιδεινώσει, την κατάσταση, αλλά και χωρίς να παραγνωρίζουμε την ίδια ώρα και όσα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου πράττει η Τουρκία.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος κινείται με ψυχραιμία και με διπλωματικά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε, δεν συμβάλλουν ούτε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ούτε στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι είναι συνεχής η επικοινωνία και ο συντονισμός μεταξύ της κυπριακής και της ιταλικής Κυβέρνησης, αλλά και με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΝΙ στη Λευκωσία, ενώ αύριο καταφθάνει στην Κύπρο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση στην περιοχή όπου παρενοχλήθηκε το γεωτρύπανο “Saipem 12 χιλιάδες”, παραμένει η ίδια, δηλαδή το πλοίο είναι ακινητοποιημένο.

Η ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι το “Saipem 12000”, το οποίο παρενοχλήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τουρκικά πολεμικά πλοία, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι το σκάφος έχει προγραμματισμένες δραστηριότητες για γεώτρηση εκ μέρους της ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ επιβεβαίωσε ότι την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, το σκάφος αναγκάστηκε να σταματήσει το ταξίδι μετάβασης σε μία νέα τοποθεσία, αφού τουρκικά πολεμικά πλοία το σταμάτησαν με προειδοποίηση να μην συνεχίσει, γιατί θα διεξάγονταν στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή του προορισμού.

Τόνισε ότι, το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την επίλυση της κατάστασης.

Antinews.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *