ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Σαάντ αλ-Χαρίρι
Στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο Χαρίρι είπε ότι το Ιράν «χάνει από την ανάμειξή του στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου»

Υπό αμφισβήτηση τίθεται το πολιτικό μέλλον του Λιβάνου μετά την ξαφνική παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι. Τα συμφέροντα στην περιοχή και οι πιέσεις που δεχόταν ακόμα και για την ίδια του τη ζωή ο παραιτηθείς Χαρίρι, έφεραν ξανά στο προσκήνιο την κόντρα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία χώρα με την οποία διατηρεί στενές επαφές όπως άλλωστε και ο πατέρας του Ραφίκ αλ-Χαρίρι (σ.σ. είχε διατελέσει πρωθυπουργός του Λιβάνου), ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005.
Ο πατέρας Χαρίρι, όχι μόνο είχε δουλέψει στη Σαουδική Αραβία αλλά είχε αποκτήσει και την υπηκοότητα.
O Σαάντ αλ-Χαρίρι δικαιολογώντας την απόφασή του, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του: «Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι», αναφερόμενος στον πατέρα του. «Εχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο Χαρίρι είπε ότι το Ιράν «χάνει από την ανάμειξή του στις υποθέσεις του αραβικού κόσμου» και τόνισε ότι ο Λίβανος θα «υψώσει το ανάστημά του, όπως έκανε και στο παρελθόν» και θα «κόψει τα χέρια που δόλια απλώνονται πάνω του».
Ο Walid Jumblatt, επικεφαλής του «Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος» στο Λίβανο, δήλωσε ότι η παραίτηση του Χάριρι θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη χώρα.

Μπρα-ντε-φέρ Ιράν-Σαουδικής Αραβίας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Τεχεράνη, αναφερόμενος στη συμμαχία μεταξύ Χεζμπολάχ και Ιράν σημειώνει πως «δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν, ξεκίνησε και άκμασε στη δεκαετία του 1980 όταν ο Λίβανος καταλήφθηκε από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις. Πρόσφατα, η Χεζμπολάχ υπήρξε βασικός στρατηγικός εταίρος για το Ιράν στη σύγκρουση στη Συρία» και και «είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Μπασάρ αλ-Ασαντ παραμένει στην εξουσία».
Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την δυσαρέσκεια πολλών Λιβανέζων.
Το Al Jazeera μετέδωσε δηλώσεις του πολιτικού αναλυτή Imad Harb, που στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις Χάριρι που έγιναν από το Ριάντ, εκτιμώντας πως «ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο της κυβέρνησής του ή της χώρας του» και συνδέοντας τα γεγονότα με τη διαφαινόμενη επικράτηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ μετά από τον εξαετή εμφύλιο πόλεμο.
«Αυτό έχει επηρεάσει σίγουρα την απόφαση του Χάριρι να παραιτηθεί, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ίσως φοβάται τη ζωή του», σημειώσει ο Harb.
Έκπληκτος δηλώνει με τη σειρά του ο πολιτικός αναλυτής Kamel Wazne που από τη Βηρυτό, μιλώντας στο δίκτυο του Al Jazeera, μίλησε για «πραξικόπημα» υπό το φως «των επικείμενων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Λιβάνου, ορισμένων απειλών που προέρχονται από το Ισραήλ και της κλιμάκωσης από τους Σαουδάραβες».
Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ. Διετέλεσε πρωθυπουργός και την περίοδο 2009-2011.
►Το Ιράν ανακοίνωσε ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι θα προκαλέσει ένταση στον Λίβανο και στην περιοχή.

http://www.analystsforchange.org/2017/11/blog-post_65.html

Related Post