ΚΥΠΡΟΣ
ΠΑΚΕΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Την προσέλκυση των εφοπλιστών επιχειρεί η Κύπρος μέσω νέων φορολογικών κινήτρων και της δημιουργίας ανεξάρτητου υφυπουργείου Ναυτιλίας μέσα στο 2018.

Έχοντας βγει από την κρίση, η Κύπρος θέλει τώρα να διεκδικήσει μια θέση στην παγκόσμια αγορά της ναυτιλίας.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης – κατά την διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017», στην Λεμεσό, στο οποίο παραβρίσκεται και ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής – η Κύπρος διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στην ΕΕ, ενώ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διαχείρισης στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως.

Το συνέδριο αποτέλεσε το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους εμπλεκόμενους στη ναυτιλιακή βιομηχανία με 850 διακεκριμένους ομιλητές.

Η Κύπρος έχει ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα φιλικό προς τον επενδυτή με ισχυρά κίνητρα ιδιαίτερα για τους εφοπλιστές.

Παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ ο φορολογικός συντελεστής είναι αρκετά χαμηλός, 12.5 %. Περαιτέρω, η φορολόγηση θα γίνεται όχι βάσει εταιρικού φόρου αλλά βάσει χωρητικότητας. Είναι γεγονός, επίσης, ότι η Κύπρος διαθέτει νεανικό και πολύ καταρτισμένο εργατικό δυναμικό χαμηλού κόστους, κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Η πρόσφατη  εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού δίνει σημαντικές δυνατότητες γα την ανάπτυξη της ναυτιλίας με αποτέλεσμα να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον απόπολλές χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδος.

Η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ήταν σημαντική ώστε να υπάρξει βελτίωση στην επιχειρηματικότητα της ναυτιλίας.

Η κρίση στην Ελλάδα και ιδιαίτερα μετά την έναρξη των capital controls έφερε σε δύσκολη κατάσταση την επιβίωση των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να έχουν βρει καταφύγιο στην Κύπρο εδώ και αρκετό καιρό.

Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για μετάβαση στην Κύπρο, ενώ παράλληλα προτείνουν, μέσω της ένωσης τους, παρόμοιες μεταρρυθμίσεις και στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά.

ependitislive.gr

Related Post