ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΙΣ 12 ΔΟΣΕΙΣ

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Μετά την παροχολογία και τα χριστουγεννιάτικα επιδόματα, ξεκίνησαν νέες κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά αυτή τη φορά δεν είχαν στόχο τους φορολογούμενους και τους ασφαλισμένους αλλά το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αναγκάζει όπως φαίνεται υπουργούς της κυβέρνησης να εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως παρουσιάζοντας σχέδια, υμνώντας ταυτόχρονα την κυβερνητική πολιτική.

 Οι δηλώσεις όμως δημιουργούν προσδοκίες και εν τέλει αφήνουν στα κρύα του λουτρού τους φορολογούμενους, όπως έκανε χθες η αναπληρώτρια υπουργούς Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ η οποία ανακοίνωσε την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει εντός του Ιανουαρίου το σχέδιο.

Όπως φαίνεται όμως το σχέδιο των 12 δόσεων ήταν ένα σχέδιο της Ρ. Αντωνοπούλου, καθότι το υπουργείο Οικονομικών μετά τα όσα άκουσε από το χείλη της αναπληρώτριας υπουργού, δήλωσε… αναρμόδιο!

Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν είχαν ιδέα για κάποιο κυβερνητικό σχέδιο 12 δόσεων και παρέπεμπαν με εύσχημο τρόπο για περισσότερες πληροφορίες στην κ. Αντωνοπούλου.

Προφανώς οι δεκάδες οχλήσεις από δημοσιογράφους που ζητούσαν ενημέρωση για το φλέγον αυτό θέμα, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ανάγκασε το οικονομικό επιτελείο να εκδώσει ανακοίνωση αδειάζοντας μεν την Αντωνοπούλου, στεναχωρώντας δε τους φορολογούμενους που θα ήθελαν μετά από καιρό να δουν μια ευνοϊκή ρύθμιση για την πληρωμή των φόρων τους. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «η πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το υπουργείο Οικονομικών, βέβαια, εξετάζει διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν για πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις ανέφερε ότι στην παρούσα φάση είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί το σχέδιο που πρότεινε η αναπληρώτρια υπουργός. Και αυτό καθώς δεν γίνεται οι φόροι για παράδειγμα του 2017 να πληρώνονται στα δύο επόμενα έτη. Υπάρχει πρόβλημα τόσο δημοσιονομικό όσο και ταμειακό καθώς περίπου 3 δισ. ευρώ θα εισπράττονταν το 2019, ποσό το οποίο θα έλειπε από τον προϋπολογισμό και τις υποχρεώσεις του κράτους κατά το τρέχον έτος.

Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί, εξηγεί το ίδιο στέλεχος, είναι να ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων τον Φεβρουάριο κάθε έτους έτσι ώστε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος να πληρωνόταν τον Μάρτιο και η τελευταία τον Δεκέμβριο, δηλαδή σε 10 δόσεις, ενώ ο ΕΝΦΙΑ σε 9 δόσεις (από τον Απρίλιο μέχρι το Δεκέμβριο). Ωστόσο, το Δημόσιο (που κατά κύριο λόγο καθυστερεί στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών) αλλά και κάποιοι συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που κλείνουν τις οικονομικές καταστάσεις στα τέλη Ιανουαρίου δεν επιτρέπουν προς τον παρόν την εκκαθάριση των δηλώσεων νωρίτερα και ως εκ τούτου την επιμήκυνση των δόσεων.

Πάντως είναι ιδιαίτερα σκληρό τη στιγμή που υπάρχουν 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες στο δημόσιο και 1,3 εκατομμύρια στα ταμεία να γίνονται τόσο πρόχειρες δηλώσεις από υπουργούς της κυβέρνησης. Για πολλά νοικοκυριά η είδηση των 12 δόσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μία ευκαιρία να χαλαρώσουν από τα βάρη που έχουν συσσωρευτεί. Όχι μόνο προς το δημόσιο και τα ταμεία αλλά και τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε η υπουργός να ήταν πιο προσεχτική.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *