ΥΓΕΙΑ
ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Της Βασιλικής Ξηρού*

Ξηροφθαλμία

 

Τι είναι η Ξηροφθαλμία και πως αντιμετωπίζεται;

Tο Σύνδρομο του Ξηρού Οφθαλμού ( Dry Eye Syndrome , Keratoconjunctivitis Sicca) είναι μία πολυπαραγοντική νόσος των δακρύων και της οφθαλμικής επιφάνειας, η οποία προκαλεί δυσανεξία, οπτικές διαταραχές και αστάθεια της δακρυικής στιβάδας με πιθανό το ενδεχόμενο βλάβης της οφθαλμικής επιφάνειας.

 

 

Που οφείλεται η Ξηροφθαλμία;

Οι μηχανισμοί της ξηροφθαλμίας χωρίζονται σε 2 κατηγορίες :

 

1. Μειωμένη παραγωγή δακρύων

α) Σύνδρομο Sjogren πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές σε νόσους του συνδετικού ιστού (π.χ. Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Σκληρόδερμα, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, κ.α.)

β) Ανεπάρκεια του δακρυικού αδένα πρωτοπαθής, σε μεγάλες ηλικίες και δευτεροπαθής στη σαρκοείδωση, αμυλοείδωση, τράχωμα, λέμφωμα, συστηματική έλλειψη βιταμίνης Α (υποσιτισμός, δίαιτες χαμηλές σε λιπαρά, σύνδρομο δυσαπορρόφησης από φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου,αλκοολισμός), οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές, σύνδρομο Steven-Johnson, χημικά και θερμικά εγκαύματα, ενδοκρινολογικές διαταραχές.

γ) Μειωμένη αντανακλαστική έκκριση του δακρυικού αδένα στη νευροτροφική κερατίτιδα ( βλάβη τριδύμου), σε χειρουργείο κερατοειδούς (LASIK, κερατοπλαστική, κερατοτομές, κ.ά), στην ερπητική κερατίτιδα, σε χρόνιους χρήστες φακών επαφής, σε συστηματική χορήγηση φαρμάκων (β-αποκλειστές κ.ά.),στο σακχαρώδη διαβήτη, σε μεγάλη ηλικία.

δ) Συστηματική χορήγηση φαρμάκων: Αντισταμινικά, β-αποκλειστές, αγχολυτικά, διουρητικά, αντιπαρκινσονικά, αντιχολινεργικά, αντισυλληπτικά, ισοτρετινοίνη.

 

2. Αυξημένη εξάτμιση δακρύων

α) Δυσλειτουργία των Μειβομιανών αδένων π.χ, σε βλεφαρίτιδα, ροδόχρου ακμή, σμηγματορροική δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα.

β) Ανωμαλίες των βλεφάρων που προκαλούν έκθεση του βολβού (δυσθυρεοειδικός εξόφθαλμος, υψηλή μυωπία), πάρεση προσωπικού, εκτρόπιο.

γ)Μειωμένος βλεφαρισμός (πολύωρη χρήση υπολογιστή)

δ)Έλλειψη βιταμίνης Α

ε)Τοπικά φάρμακα και τα συντηρητικά τους.

ζ)Χρήση φακών επαφής

η)Νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας (π.χ. αλλεργία)

θ)Συμπτώματα της Ξηροφθαλμίας

Η ξηροφθαλμία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ατόμου προκαλώντας συμπτώματα δυσανεξίας όπως: αίσθηση ξένου σώματος και καύσου, ερυθρότητα, αυξημένες βλεννώδεις εκκρίσεις ή ακόμα και αντανακλαστική δακρύρροια, φωτοφοβία, θάμβος οράσεως,δυσανεξία στους φακούς επαφής, αίσθημα κόπωσης και κεφαλαλγία.

 

Επιπλοκές της Ξηροφθαλμίας

Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ξηροφθαλμίας μπορεί να προκληθεί έλκος στον κερατοειδή (μικροβιακό ή άσηπτο), λέπτυνση, ουλή και νεοαγγείωση κερατοειδούς με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια οράσεως.

 

Αντιμετώπιση της Ξηροφθαλμίας

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ξηροφθαλμία και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στον οφθαλμό, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε προυπάρχουσα κατάσταση π.χ. η βλεφαρίτιδα, η ροδόχρους ακμή, το σύνδρομο Sjogren και να τροποποιηθούν οι εξωγενείς παράγοντες όπως η πολύωρη χρήση του υπολογιστή και των φακών επαφής, η ξηρή ατμόσφαιρα, η χρήση κλιματιστικών.

Η κύρια φαρμακευτική θεραπεία γίνεται με τη χρήση τεχνητών δακρύων και ανάλογα με το επίπεδο επιπλοκών επεκτείνεται σε χρήση επιπλέον φαρμακευτικών ουσιών τοπικά και συστηματικά ή ακόμη και σε χειρουργική θεραπεία.

 

Φαρμακευτική Θεραπεία

1) Τεχνητά δάκρυα κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά.

2) Γέλες και οφθαλμικές αλοιφές.

3) Τοπικά υαλουρονικό νάτριο

4) Τοπικά αντιφλεγμονώδη : κορτικοστεροειδή και μη στεροειδή : κυκλοσπορίνη 0.05%. Η νεότερη θεραπεία στην κατηγορία των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (αποδεκτή από Ιούλιο 2016 από το FDA) είναι το lifitegrast 5% οφθαλμικές σταγόνες. Η δράση του επιτυγχάνεται σε 6 εβδομάδες σε αντίθεση με τη δράση της κυκλοσπορίνης που επιτυγχάνεται σε 6 μήνες.

5) Συστηματικά ω3 λιπαρά

6) Τοπικά και συστηματικά τετρακυκλίνες : Δοξυκυκλίνη συστηματικά 100mg ημερησίως για διάστημα από 6 εβδομάδες έως 6 μήνες συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας των μειβομιανών αδένων . Αζυθρομυκίνη 1.5% τοπικά για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας και κατ’επέκταση της σωστής λειτουργίας των μειβομιανών αδένων.

7) Τοπικά αυτόλογος ορός χωρίς συντηρητικά,χωρίς αντιγονική δράση και στον οποίο εμπεριέχονται αυξητικοί παράγοντες, φιμπρονεκτίνη, ανοσοσφαιρίνες και βιταμίνες σε συγκεντρώσεις ίδιες και υψηλότερες από αυτές των φυσικών ή τεχνητών δακρύων.

8) Συστηματικά ανοσοτροποποιητικά χρησιμοποιούνται στις σοβάρες περιπτώσεις όπου υπάρχει υποκείμενη νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος και απαιτείται η συνεργασία ρευματολόγου και οφθαλμίατρου.

9)  Χειρουργική Αντιμετώπιση

10) Προσωρινά-Απορροφήσιμα πώματα κολλαγόνου

11) Μόνιμα- Μη απορροφήσιμα πώματα σιλικόνης

12) Καυτηριασμός των δακρυικών σημείων

 

*Οφθαλμίατρος

 

 

 

 

 

Πηγη: Eyedayclinic.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *