ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΟΥ ΔΝΤ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε συνέντευξή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, διαμηνύει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται και ότι συμμετοχή σε αυτό του Ταμείου δεν συνεπάγεται και οικονομική συνεισφορά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Florian Eder ο Vladis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το Ευρώ, τον Κοινωνικό Διάλογο, καθώς και για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι “σχετικά απίθανο” να χορηγήσει το ΔΝΤ κι άλλο δάνειο στην Ελλάδα, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ, επειδή “το πρόγραμμα ολοκληρώνεται”.
Υπενθυμίζεται, ότι η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να “περάσει” το ισχύον ελληνικό πρόγραμμα από τη Βουλή της χώρας μόνο υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ – και σε οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο για να φωνάζει από τον “πάγκο”. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει ότι θα δανείσει περίπου 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εφ’ όσον πληρωθούν οι όροι που έχει θέσει για το χρέος της χώρας, τους οποίους η Γερμανία διστάζει να αποδεχθεί. Ο Λετονός πολιτικός σημείωσε από πλευράς του ότι βλέπει μάλλον συνέχιση της ίδιας πορείας παρά διακοπή αυτής στην πρόταση που κατέθεσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.

Αλλά τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται, επισημαίνει ο συντάκτης, δεδομένο όταν οι θεσμοί, παλιότερα γνωστοί ως Τρόικα, έχουν επιστρέψει για αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία αξιολόγηση πριν την επίσημη ολοκλήρωση του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. “Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό δεν υπονοεί οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ – νομίζω ότι είναι πια αρκετά σαφές στο σημείο αυτό ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα σε επίπεδο χρηματοδότησης”, αποκάλυψε ο Dombrovskis.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία διευθέτηση “standby”, η οποία θα επιτρέπει στην Αθήνα να δανειστεί χρήματα με εύκολο τρόπο, εάν συναντήσει οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με πηγές του Bjarke Smith-Meyer, οικονομικού συντάκτη του Politico. Στο σημείο αυτό ο Florian Eder σχολιάζει ότι τα συνήθη (υψηλά) επιτόκια του ΔΝΤ αποτελούν για την Ελλάδα κίνητρο αποφυγής αποδοχής μίας τέτοιας προσφοράς. Με τον τρόπο αυτό, το ΔΝΤ θα έχει συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς στην πραγματικότητα να έχει συμμετάσχει. Θα το “χάψουν” άραγε αυτό οι Γερμανοί βουλευτές, διερωτάται ο συντάκτης.

Πηγή: News247.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *