Uncategorized
ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΞΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Του Θάνου Αθανασίου

Σε ισχύ τέθηκαν από 1 Μαΐου 2018, οι νέοι κανόνες προξενικής προστασίας για τους πολίτες της ΕΕ που ζουν ή ταξιδεύουν εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Κομισιόν. Συγκεκριμένα οι πολίτες της ΕΕ που διατρέχουν κίνδυνο σε μια χώρα εκτός ΕΕ, θα μπορούν να λάβουν βοήθεια από οποιαδήποτε πρεσβεία ή προξενείο της ΕΕ, αν η χώρα τους δεν εκπροσωπείται.

Οι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ από 1 Μαΐου 2018, καθορίζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεργάζονται σε κοινά σχέδια έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε οι πολίτες της ΕΕ που δεν αντιπροσωπεύονται να προστατεύονται σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής.

Εκτός από τη βοήθεια σε περιόδους κρίσης, οι πολίτες της ΕΕ μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αίτηση προξενικής προστασίας σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας, όταν πέσουν θύματα εγκλήματος, περιπτώσεις απώλειας διαβατηρίου ή κλοπής στο εξωτερικό. Οι αιτήσεις για ταξιδιωτικά έγγραφα έκτακτης ανάγκης αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% όλων των περιπτώσεων προξενικής συνδρομής σε πολίτες που δεν αντιπροσωπεύονται. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με εκείνα τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει τη μεταφορά τους, προκειμένου να διασφαλίσουν την ταχεία εφαρμογή των σημαντικών νέων κανόνων.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα δήλωσε σχετικά ότι σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ ταξιδεύουν ή ζουν εκτός της ΕΕ σε χώρες, όπου το δικό τους κράτος μέλος δεν διαθέτει πρεσβεία ή προξενείο, εξηγώντας ότι “διασφαλίζουμε ότι όλοι οι πολίτες της ΕΕ αντιμετωπίζονται εξίσου, όταν χρειάζονται επείγουσα βοήθεια εκτός της Ένωσης μας”.

“Οι νέοι κανόνες ενισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών και αποτελούν έντονο σημάδι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”, τόνισε.

Πηγή: Star.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *