ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΓΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Αξιοθέατα, γευστικές στάσεις και εκδρομές που θα σου αποκαλύψουν το πιο γοητευτικό πρόσωπο του νησιού

Φτάνοντας σε αυτό το αρχοντικό νησί του Ιονίου, θα σας πλημμυρίσει μια ζεστή, γλυκιά αίσθηση. Δεν είναι μόνο η όμορφη εικόνα με τα θαυμάσια κτήρια βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής, τα μεγαλοπρεπή παλάτια, τα επιβλητικά φρούρια και τα ρομαντικά καντούνια με τις απλωμένες μπουγάδες, αλλά και η ξεχωριστή αύρα του νησιού που θα σας αιχμαλωτίζει.

Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς

Η Κέρκυρα κρύβει συγκινήσεις και εκπλήξεις σε κάθε γωνιά της. Παρακάτω συγκεντρώσαμε για εσάς μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε και ψαγμένες προτάσεις για να σας μείνει αξέχαστο το ανοιξιάτικο ταξίδι σας στο νησί των Φαιάκων. Έθιμα του Πάσχα που ίσως δεν γνωρίζετε, γευστικά μυστικά από ντόπιους, κρυφά «διαμαντάκια» και διαδρομές στην υπέροχη ενδοχώρα του νησιού που θα σας αποκαλύψουν το πιο ενδιαφέρον πρόσωπό του.

Το Κερκυραϊκό Πάσχα

pasxa1

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Είναι άκρως ατμοσφαιρικό και μελωδικό και γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που καταφτάνουν στο νησί προκειμένου να βιώσουν από κοντά τον ιδιαίτερο εορτασμό του.

Οι περιφορές του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή με τη συνοδεία των τριών φιλαρμονικών της πόλης να παίζουν πένθιμα εμβατήρια και η Πρώτη Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο στις 11 το πρωί με τους «μπότηδες» (τα κανάτια με νερό που πετάγονται από τα μπαλκόνια) είναι οι πιο γνωστές εικόνες του κερκυραϊκού Πάσχα. Εκτός, όμως, από αυτά, υπάρχουν κι άλλα, λιγότερο προβεβλημένα έθιμα που αξίζει να γνωρίσετε.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στις 9 το βράδυ, αξίζει να σταθείτε στους δρόμους της παλιάς πόλης, στη Νικηφόρου Θεοτόκη και στην οδό Φιλαρμονικής, για να ακούσετε την πρόβα τζενεράλε των φιλαρμονικών, που παίζουν τα πένθιμα κομμάτια που πρόκειται να ακούσετε τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

pasxa2

Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά από τις… 6 τα χαράματα με το έθιμο της αναπαράστασης του σεισμού της Ανάστασης, που πραγματοποιείται στην επτανησιακού ρυθμού τρίκλιτη βασιλική της Παναγίας των Ξένων. Μαζί με το έθιμο των «μπότηδων», την ίδια ώρα αναβιώνει στην περιοχή της Πίνιας, στο κέντρο της πόλης, και το παλιό έθιμο της «Μαστέλας». Σε ένα στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες βαρέλι γεμάτο νερό, οι περαστικοί ρίχνουν κέρματα, κάνοντας μια ευχή. Με την αναγγελία της Πρώτης Ανάστασης, ο πρώτος που βουτάει στη «Μαστέλα» λαμβάνει και το περιεχόμενό της, δηλαδή τα κέρματα και το… μπουγέλο.

Την Κυριακή του Πάσχα από τις 7 το πρωί κάθε εκκλησία κάνει περιφορά  της εικόνας της Αναστάσεως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους και χορωδίες.

Tip: Τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο η αναζήτηση για μια θέση πάρκινγκ αποτελεί εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Αν είστε με αυτοκίνητο, μην αποπειραθείτε να πλησιάσετε στο κέντρο της πόλης. Για τις μετακινήσεις σας προς την Παλιά Πόλη προτιμήστε τα λεωφορεία που δρομολογεί αυτές τις μέρες ο Δήμος, τα οποία συνήθως αναχωρούν από το Νέο Λιμάνι, το γήπεδο (κοντά στο αεροδρόμιο) και άλλα σημεία περιφερειακά του κέντρου.

Πού τρώνε οι ντόπιοι στην πόλη

faghto_ntopioi

Το Rex, πίσω από το Λιστόν, είναι ένα ιστορικό εστιατόριο του νησιού, κλασικό στέκι των Κερκυραίων από το 1932, κι ένα από τα καλύτερα μέρη για να γευτείτε αυθεντική, τοπική κουζίνα (παστιτσάδο, σοφρίτο κ.ά.), αλλά και νέες δημιουργικές συνταγές (Καποδιστρίου 66, τηλ. 26610 39649).

Στην ήσυχη και γραφική πλατεία Σκαραμαγκά θα βρείτε το Pomo d’ Oro, όπου ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας δημιουργεί πιάτα εμπνευσμένα και βασισμένα σε φρέσκα υλικά και ελληνικές πρώτες ύλες (Πλατεία Σκαραμαγκά 13, τηλ. 26610 28680).

Ο Ρουβάς είναι το παραδοσιακό μαγειρείο της πόλης, το οποίο τιμούν πολλοί ντόπιοι εδώ και δεκαετίες. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία από μαγειρευτά, αλλά και παραδοσιακά πιάτα του νησιού (Σταματίου Δεσύλλα 13, τηλ. 26610 31182).

Σε ένα ήσυχο στενό κοντά στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα θα βρείτε τα Κοκόρια, μια καλή παραδοσιακή ταβέρνα που σερβίρει μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι (Πάργας 18, τηλ. 26610 45910).

Στην περιοχή της Γαρίτσας, πιάστε τραπέζι στην Αυλή, για τους ποιοτικούς μεζέδες και την όμορφη ατμόσφαιρα (Αλκιβιάδου Δαρρή 3-5, τηλ.26610 31291).

Η ψαροταβέρνα Γκουβέλης στο Νέο Λιμάνι είναι πολύ γνωστή για τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά της (Εθνικής Αντίστασης 14, τηλ. 26610 24582).

Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε

dokimasete_papagiwrghs

Το γαλακτοπωλείο του Αλέξη στην Πίνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Κέρκυρας. Δεν νοείται να μην δοκιμάσετε το φημισμένο γαλακτομπούρεκο, όπως και το κλασικό πρωινό του (ψωμί με κερκυραϊκό βούτυρο και μέλι), πριν φύγετε από το νησί. Από τον κατάλογό του ξεχωρίζουν επίσης το ρυζόγαλο, οι κρέμες, τα γιαούρτια και το βούτυρο (Αγίου Βασιλείου 12).

Μία στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης, το οποίο λειτουργεί εδώ 90 χρόνια στο κέντρο της Παλιάς Πόλης, επιβάλλεται (Νικηφόρου Θεοτόκη 32, τηλ. 26610 39474). Διαθέτει το καλύτερο παγωτό σε ολόκληρο το νησί. Χειροποίητο, δικής τους παραγωγής, φτιαγμένο με κερκυραϊκό γάλα, κατορθώνει να μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη οποιουδήποτε ουρανίσκου το γευτεί.

Το Πάσχα θα ψωνίσετε από εδώ φογάτσες (τσουρέκια βενετσιάνικης προέλευσης) και κολομπίνες (χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού). Αν θέλετε να γλυκαθείτε με κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο, περάστε από το Cake Boutique για να δοκιμάσετε το μακαρόν με συκομαΐδα, κρέμα ξυνομυζήθρας και νούμπουλο που βραβεύτηκε πρόσφατα από το Gout de France (Δελβινιώτη 1, τηλ. 26610 23824).

Newsbeast.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *