ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΤΙΤΡΟΙΤ

ΝΤΙΤΡΟΙΤ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε στο Ντιτρόιτ η παρέλαση της ελληνικής κοινότητας για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών μαζί με ομογενειακούς και εκκλησιαστικούς συλλόγους χορευτικές ομάδες, μουσικούς, μασκότ από τους Λάιονς, τους Τάιγκερς και από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διέσχισαν τη διαδρομή από το Κάμπους Μάριτους Παρκ, μέχρι την οδό Μονρόε στο Γκρικτάουν.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Ντιτρόιτ από το 2002 και εκτός από την ελληνική κοινότητα της πόλης συμμετέχουν άνθρωποι από το Αν Αρμπορ, το Τολέδο και το Ουίντσορ. Στη φετινή παρέλαση το «παρών» έδωσε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Detroit Free Press», Μίκα Ουόκερ, ο οποίος κατέγραψε τις εντυπώσεις του.

«Φορώντας μακριές φούστες μέχρι τον αστράγαλο και λευκά και μαύρα πουκάμισα, τα κορίτσια χτυπούσαν τα τακούνια τους και στη συνέχεια περιστρέφονταν γύρω από τον εαυτό τους. Επαναλάμβαναν τις κινήσεις μερικές φορές πριν σμίξουν με τα αγόρια και κρατώντας τα χέρια τους σχημάτιζαν έναν ανοιχτό κύκλο» γράφει ο Ουόκερ.

«Η συγκεκριμένη χορευτική ομάδα είναι μέλος του Κρητικού Συλλόγου Ντιτρόιτ, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα το Μάντισον Χάιτς, που έχει σκοπό του τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης. Ενας από τους τρόπους με τους οποίους ο Σύλλογος γιορτάζει τις παραδόσεις του είναι ο χορός, και γι’ αυτό έχει δημιουργήσει μια ομάδα από παιδιά και ενήλικες που ονομάζεται «Levendoyenna Dance Group of Detroit» σημειώνει.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που μίλησε ο δημοσιογράφος ήταν και η ομογενής καθηγήτρια παραδοσιακών χορών Ματίνα Φάμπιαν (Matina Fabian). Η Φάμπιαν διδάσκει παραδοσιακούς Κρητικούς χορούς στον Σύλλογο τα τελευταία 16 χρόνια.

Στιγμιότυπα από την παρέλαση της ελληνικής κοινότητας του Ντιτρόιτ για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πηγή: «Detroit Greek Independence Day Parade»

«Πραγματικά το λατρεύω», είπε. «Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τον πολιτισμό μας». Αρκετά από τα μέλη συμμετέχουν από τότε που ήταν παιδιά ενώ κάποια ταξιδεύουν από μακρινές πόλεις για να πάρουν μέρος στην παρέλαση.

«Πολλοί έρχονται στην παρέλαση για να θυμούνται τις ρίζες τους», καταλήγει ο δημοσιογράφος, και όπως του είπε η μικρή Ιωάννα: «Αγαπάω κυρίως το φαγητό και τον χορό. Να ξέρεις ότι εάν επισκεφθείς ποτέ την Ελλάδα, δεν θα θέλεις να γυρίσεις πίσω».

Στιγμιότυπα από την παρέλαση της ελληνικής κοινότητας του Ντιτρόιτ για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Πηγή: «Detroit Greek Independence Day Parade»
Πηγή: Ekirikas.com

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *