ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
ΚΥΠΡΙΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ “ΕΞΥΠΝΑ” ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το δρόμο για «πράσινες» αυτόνομες ενεργειακές γειτονιές στην Αυστραλία, ανοίγει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη «έξυπνων» συστημάτων που θα επιτρέψουν στους καταναλωτές όχι μόνο να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τους ρεύματος.

Στην ομάδα της οποίας ηγείται ο καθηγητής Prof. Luis F. Ochoa, συμμετέχουν ενεργά και δύο Κύπριοι, ο Δρ. Ανδρέας Τ. Προκοπίου και ο διδακτορικός ερευνητής Κυριάκος Πέτρου. Μιλώντας στον «Νέο Κόσμο» ο Δρ. Προκοπίου, ερευνητής έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, εξήρε τη σημαντικότητα του εγχειρήματος αυτού, επισημαίνοντας πως η αυξανόμενη υιοθέτηση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ανοίγει τον δρόμο για ένα «πράσινο» μέλλον.

ο καθηγητής Prof.Luis F.Ochoa ηγείται της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης ενώ συμμετέχουν ενεργά και δύο Κύπριοι, ο Δρ. Ανδρέας Τ. Προκοπίου (αριστερά) και ο διδακτορικός ερευνητής Κυριάκος Πέτρου. Όπως ανέφερε ο Δρ. Προκοπίου, οι Αυστραλιανές κοινότητες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τοπικά τις περισσότερες ενεργειακές τους ανάγκες αποθηκεύοντας το περίσσευμα της φωτοβολταϊκής τους ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας το αργότερα τη νύχτα.

«Αυτό είναι ύψιστης σημασίας καθώς θα μειωθούν άμεσα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε ο Κύπριος ερευνητής και πρόσθεσε ότι οι κοινότητες θα πρέπει να υιοθετήσουν «έξυπνα» συστήματα ελέγχου για την τοπική διαχείριση της παραγωγής, της αποθήκευσης και της ζήτησης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εισαγωγή της ηλεκτρικής τους ενέργειας από το δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, είναι επιτακτική ανάγκη, όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να αναλάβουν τις δέουσες δράσεις για την παραγωγή, παράδοση και κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας με βιώσιμο τρόπο.

Πέρα από την υιοθέτηση των έξυπνων συστημάτων ελέγχου ενέργειας στις γειτονιές, η ομάδα διερευνά επιπρόσθετες ευκαιρίες για τους καταναλωτές τόσο σε επίπεδο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και μεταφοράς.

«Τα προβλήματα αύξησης της τάσης ή η συμφόρηση ηλεκτρικών γραμμών και μετασχηματιστών που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι υπηρεσιών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (DNSP) θα μπορούσαν να μετριαστούν με τη χρήση των έξυπνων συστημάτων ελέγχου ενέργειας στις γειτονιές» ανέφερε παραδειγματικά ο Δρ. Προκοπίου.

Την ίδια ώρα, όπως υποστήριξε, οι συγκεντρωτικές δυνατότητες των συσκευών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των γειτονιών θα μπορούσαν να προσφερθούν από τους συνεταιρισμούς ή τις ίδιες τις κοινότητες στον Αυστραλό Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς (AEMO) για να βοηθήσουν στην αντιστοίχιση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη ζήτηση.
«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί όχι μόνο η χρήση παραδοσιακών παρόχων ενέργειας αλλά παράλληλα το κόστος και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» συμπλήρωσε ο Κύπριος ερευνητής.

Να σημειώσουμε ότι ο Δρ. Αντρέας Προκοπίου εργάστηκε επίσης ως ερευνητής στο Τμήμα Μετρήσεων και Συστημάτων Πληροφόρησης των ηλεκτρικών δικτύων (MIRE) στην EDF Research & Development στο Παρίσι που είναι το μεγαλύτερο κέντρο της Ευρώπης.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *