ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η ΕΛΕΝΗ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγαπητοί φίλοι, μία ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη από το News&Life και τη δημοσιογραφική μας ομάδα, αυτή τη φορά, με καλεσμένη την Ελένη Δουνδουλάκη, για την οποία έχετε πολλά και όμορφα πράγματα να μάθετε και να ανακαλύψετε, εν όψει και των επικείμενων εκλογών στις οποίες θα είναι υποψήφια. 

Ελένη, να σε καλωσορίσουμε καταρχάς στο News&Life και σ’ ευχαριστούμε για τον χρόνο που μας αφιερώνεις για να μάθουμε για σένα και τις δραστηριότητές σου. 

Κι εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Πες μας λίγα λόγια για αρχή, για τα παιδικά σου χρόνια και τα βιώματα που είχες. Μεγάλωσες στην Αθήνα; Είχες πάντα αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό από μικρό παιδί;

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Ψυχικό, στο προάστιο όπου ζω μέχρι σήμερα. Κατάγομαι από την Κρήτη, έναν αγαπημένο τόπο με τον οποίο έχω στενούς δεσμούς και επισκέπτομαι συχνά. Η τέχνη και ο πολιτισμός ήταν μέρος της ζωής μου από μικρό παιδί, ως κάτι εντελώς δεδομένο στην καθημερινότητά μου, καθώς η μητέρα μου εργάζεται στο χώρο αυτό.

Έχεις σπουδάσει θεατρολογία, έχεις κάνει σπουδές στο εξωτερικό και έχεις εργαστεί ως σκηνογράφος. Τι είναι αυτό που σε τράβηξε στο θέατρο; Είναι κάτι που θα το έκανες ξανά αν γύριζες τον χρόνο πίσω;

Όπως ανέφερα παραπάνω, ήταν κάτι που ήρθε φυσιολογικά, μέσω της μητέρας μου που εργαζόταν στο θέατρο, ως σκηνογράφος. Είχα την τύχη να γνωρίσω από μικρή πολύ σημαντικούς ανθρώπους του χώρου αυτού, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Μετά είχα την εξίσου καλή τύχη να έχω σπουδαίους καθηγητές, όπως τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Βάλτερ Πούχνερ, τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, τον Μάριο Πλωρίτη, τον Άγγελο Δεληβοριά κ.α.

Αν γύριζα πίσω τον χρόνο, σίγουρα θα σπούδαζα πάλι κάτι σχετικό. Αγαπώ πολύ τη δουλειά μου και πιστεύω ότι το θέατρο είναι μια από τις δυναμικότερες μορφές καλλιτεχνικής και δημιουργικής έκφρασης.

Εκτός από τα καλλιτεχνικά, τα τελευταία χρόνια καταπιάνεσαι με την πολιτική τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θα ήθελες λίγο να μας μιλήσεις γι’ αυτό; Πιστεύεις ότι η πολιτική περνά κρίση στη χώρα μας; Αξίζει κάποιος με προσόντα και σπουδές να ασχοληθεί ή αποτελεί μάταιο κόπο, όπως πολύς κόσμος αναφέρει στις τοποθετήσεις του;

Από πολύ νεαρή ηλικία, από το 2006, ασχολήθηκα ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ήμουν  Δημοτική Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ψυχικού καθώς και Δημοτική Σύμβουλος, Εντεταλμένη για θέματα Πολιτισμού του Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Επίσης, τα τελευταία 3 χρόνια ήμουν Αναπληρώτρια Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας – Κόμματος της Ν.Δ. και είμαι μέλος του Τομέα Πολιτισμού του Κόμματος. Τώρα, είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη «Νέα Αρχή για την Αττική» και τον Γιώργο Πατούλη.

Είναι αυτονόητο, όπως φαίνεται και από την πορεία μου, ότι για εμένα η ενασχόληση με την πολιτική είναι κάτι σημαντικό. Σημαίνει κυρίως τη δυνατότητα να προτείνεις ιδέες, να σχεδιάζεις και να υλοποιείς όμορφα και χρήσιμα πράγματα για την κοινωνία, για τους πολίτες. Παρά τα όποια προβλήματα και τις δυσκολίες.

Ναι, όλοι ξέρουμε ότι η πολιτική σε μεγάλο βαθμό έχει απαξιωθεί. Όπως και οι πολιτικοί. Είναι μία μεγάλη συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε, όμως, με προσοχή. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε και να τα αποδομούμε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κριτική. Ναι, να κάνουμε κριτική. Με επιχειρήματα και στοιχεία όμως. Παράλληλα να μάθουμε να διαβάζουμε και τις προτάσεις, τα προγράμματα. Να αξιολογούμε τους ανθρώπους που είναι εκπρόσωποί μας.  Κατά τη γνώμη και την εμπειρία μου, όχι απλώς δεν είναι μάταιο να ασχολούμαστε με την πολιτική αλλά είναι απαραίτητο.

Τι πιστεύεις ότι θα έπρεπε να αλλάξει στη χώρα μας στο θέμα του Πολιτισμού και της αξιοποίησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Με πολύ λίγα λόγια, καθώς αυτό είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα, θα έλεγα ότι ο Πολιτισμός θα πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο Πολιτισμός, διαρθρωμένος πάνω στους άξονες πολιτιστική κληρονομιά και σύγχρονη δημιουργία, είναι ένα τεράστιο αξιακό μέγεθος, που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης και παράγοντα κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση των επενδύσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην στήριξη των τοπικών οικονομιών, στην ενίσχυση της παιδείας και στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα η πολιτιστική κληρονομιά μας, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια δύναμη προόδου και ευημερίας της χώρας.

Αυτή τη στιγμή κατεβαίνεις στις εκλογές, ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος. Πώς πήρες αυτή την απόφαση; Ήταν κάτι αυθόρμητο ή συνειδητά θέλεις να κάνεις έργο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας;

Ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση και μια ξεκάθαρη επιλογή.  Όπως σας είπα και παραπάνω έχω υπηρετήσει τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επί οκτώ χρόνια. Έχω αποκτήσει  εμπειρία, και γνωρίζοντας καλά τις τεράστιες δυνατότητες και τη δυναμική που έχει ο δεύτερος βαθμός, η Περιφέρεια, πιστεύω ότι μπορώ να είμαι χρήσιμη στην υλοποίηση του προγράμματος του συνδυασμού μας για την αναγέννηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Πώς βλέπεις την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια; Πιστεύεις ότι έχουμε μπει σε μία κανονικότητα, ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε;

Η χώρα έχει πολλές παθογένειες και έχει ζημιωθεί από ξεπερασμένες πρακτικές και λανθασμένες νοοτροπίες χρόνων.  Όλα αυτά γνωρίζουμε ότι πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας. Επιπλέον, η χώρα μας έχει απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως για παράδειγμα ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας. Πλεονεκτήματα, όμως, που πρέπει να αξιοποιήσουμε με στρατηγική και συνέπεια. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να πάμε μπροστά. Είναι στο χέρι μας να επιλέγουμε αξιόπιστες ηγεσίες, να προτιμάμε την αλήθεια και τα σοβαρά προγράμματα για να χτίσουμε τη χώρα που μας αξίζει.

Ως άνθρωπος που έχεις ζήσει στο εξωτερικό, ποια είναι η εμπειρία σου για το brain drain; Πιστεύεις ότι είναι αναστρέψιμο; Υπάρχει ελπίδα για τους νέους που έχουν αφήσει πίσω την πατρίδα;

Η φυγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλού μορφωτικού επιπέδου, το brain drain, υπήρξε αναμφίβολα μια από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κρίσης. Εγώ η ίδια έχω και συγγενικά πρόσωπα και φίλους που έφυγαν από τη χώρα για τον λόγο αυτό. Πολλοί από τους ανθρώπους που έφυγαν δεν θα γυρίσουν πίσω. Κακά τα ψέματα. Ένα μέρος όμως είναι έτοιμο να επιστρέψει, αν δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας που να ανταποκρίνονται στο επίπεδο των γνώσεων και της εμπειρίας τους. Αν αισθανθούν ότι μπορούν να δημιουργήσουν ξανά στη χώρα μας, τότε θα επιστρέψουν και θα αποτελέσουν μία πολύτιμη δύναμη για την Ελλάδα.

Ελένη, θα θέλαμε κλείνοντας, να δώσεις ένα μήνυμα για τους νέους και τις νέες που ξεκινούν τώρα τη σταδιοδρομία τους, μετά τις σπουδές. Τι θα τους συμβούλευες; Να επιλέξουν να ασχοληθούν με τα κοινά;

Θα τους έλεγα αυτό που λέω και στους φοιτητές μου: να είναι προσηλωμένοι σε αυτό που επέλεξαν, να το κάνουν με πολλή αγάπη και να έχουν υπομονή. Και θα έδινα μόνο μια συμβουλή: δουλειά, δουλειά, δουλειά. Τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο, τίποτα δεν χαρίζεται.

Όσο για τα κοινά, θα τους έλεγα να είναι πρωτίστως ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες. Να έχουν άποψη και φυσικά να ψηφίζουν. Το αν θα επιλέξουν να ασχοληθούν οι ίδιοι, αυτό είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, έχει να κάνει με τις αναζητήσεις του καθενός και της καθεμιάς και εν τέλει είναι μια απόφαση εντελώς προσωπική.

Ελένη, σ’ ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και είμαστε σίγουροι ότι το αναγνωστικό μας κοινό έμαθε πολλά για τις δραστηριότητές σου, την πολιτική, το θέατρο και γενικά για το πλούσιο βιογραφικό σου.

Να σου ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον αγώνα σου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για την ευκαιρία που μου δώσατε.

Η Ελένη Δουνδουλάκη είναι Δρ. Θεατρολόγος – Σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής & Διαχείρισης και Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών με την «Νέα Αρχή για την Αττική» και τον Γιώργο Πατούλη.

Πηγή:Newsandlife.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *