ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ !!

Toυ Σταύρου Λυγερόυ

 

Εάν ο Ζάεφ σκοντάψει και δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, είναι προφανές πως ο Τσίπρας θα έχει και τον σκύλο χορτάτο (η Δύση θα του αναγνωρίζει ότι με πολιτικό κόστος υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών) και την πίτα ολάκερη (μικρότερο εκλογικό κόστος, αφού η συμφωνία θα έχει ακυρωθεί).

Εάν, όμως, ο Ζάεφ δεν σκοντάψει και τελικώς ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε, το μπαλάκι θα έρθει στην Αθήνα. Σ’ αυτή την περίπτωση, με βάση το χρονοδιάγραμμα και εάν δεν προκύψουν εμπλοκές, το μπαλάκι θα έρθει στην Αθήνα τον Ιανουάριο. Τι θα πράξει τότε ο Τσίπρας; Θα φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή, εξωθώντας τον Καμμένο να περάσει στην αντιπολίτευση;

Ακόμα κι αν με κάθε είδους πρόθυμους εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται η πιθανότατη πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους της ΝΔ να συγκεντρώσει τις αναγκαίες 151 βουλευτικές ψήφους, τον συμφέρει να δώσει τα πολιτικά ρέστα του για να επιτύχει την κύρωση; Τον συμφέρει να ερεθίσει και δικούς του ψηφοφόρους που διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών (ένας στους τρεις σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB), λίγο καιρό πριν τις κάλπες (Μάιος ή Οκτώβριος του 2019) και σε έντονο προεκλογικό κλίμα;

Αν και στο Μαξίμου δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι θα κάνουν σε μία τέτοια περίπτωση, το πιθανότερο σενάριο είναι ο Τσίπρας να μη στείλει τη Συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, επικαλούμενος την έλλειψη της πολιτικά ισχυρής πλειοψηφίας. Εδώ κολλάει η δήλωση Καμμένου ότι η Συμφωνία δεν θα πάει προς κύρωση στη Βουλή, παρά μόνο εάν είναι εξασφαλισμένο ότι θα υπερψηφισθεί από 180, ή μεσολαβήσει δημοψήφισμα ή εκλογές. Το δημοψήφισμα έχει και επισήμως αποκλεισθεί, αλλά όχι οι εκλογές.

Η επίκληση από τον πρωθυπουργό ανυπαρξίας ισχυρής πλειοψηφίας (με βάση την επίσημη θέση των κομμάτων) κατά πάσα πιθανότητα θα συνοδευθεί με προκήρυξη εκλογών. Δεν στέκει διεθνώς ο Ζάεφ να έχει κάνει όσα προβλέπονται στη Συμφωνία και ο Τσίπρας να μην την στείλει για κύρωση και να συνεχίσει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Εάν τελικώς επιλέξει αυτόν τον δρόμο, το ζήτημα της κύρωσης θα καθυστερήσει όσο χρειάζεται, ώστε οι εθνικές εκλογές να πραγματοποιηθούν ταυτοχρόνως με τις ευρωεκλογές.

Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο στα Σκόπια. Επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει αυτομάτως υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης. Εάν ο πρόεδρος Ιβανόφ και η αξιωματική αντιπολίτευση του VMRO την τορπιλίσουν με διάφορα προσχήματα, ο Ζάεφ δεν θα έχει άλλη επιλογή υποχρεωθεί να προκηρύξει εκλογές, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να παραταθεί χρονικά για μερικούς ακόμα μήνες και χωρίς σίγουρη κατάληξη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε μία τέτοια περίπτωση ο Τσίπρας θα έχει μεγάλη άνεση χρόνου.

Το αρθρο εκφραζει προσωπικες αποψεις και εκτιμησεις.

Πηγή:Slpress.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *