ΔΙΕΘΝΗ
ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ-ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ-ΕΤΟΙΜΑ ΝΑ “ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ” ΤΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ
 Τα βρετανικά υποβρύχια έχουν ήδη πάρει θέση. Οι στιγμές είναι κάτι περισσότερο από δραματικές, με τη Δύση να απειλεί κάθε μέρα και περισσότερο με στρατιωτική δράση στη Συρία. Το πως θα γίνει αυτή αλλά κυρίως το πότε δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα. Οι διαβουλεύσεις πυρετώδεις και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ώρες.

Και αυτό γιατί στο θέμα της Συρίας υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Και έχουν να κάνουν κυρίως με πρόσωπα. Το ένα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, άκρως απρόβλεπτος, ουσιαστικά… ανακοίνωσε «πόλεμο» μέσω twitter σε μια άνευ προηγουμένου δημόσια κόντρα με τη Ρωσία. Θέλει να «καλύψει» τα εσωτερικά του προβλήματα, που είναι πολλά

Ο δεύτερος παράγοντας «ακούει» στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας που επίσης θέλει να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη (βλέπε προβλήματα στην οικονομία της Τουρκίας). Και κυρίως, θέλει να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ανάμεσα στον Τραμπ και τον Πούτιν. Ο Ερντογάν είναι ξεκάθαρα ενάντια στον Άσαντ. Αλλά σύμμαχος με τη Ρωσία ενάντια στη Δύση.

Ερντογάν και Τραμπ είχαν τα ξημερώματα (σ.σ. ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης (12.04.2018) τηλεφωνική επικοινωνία. Ήταν η τρίτη σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η πρωτοβουλία της επικοινωνίας ανήκει στον Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος δεν διευκρίνισε ποιος τηλεφώνησε σε ποιον. Το μόνο που έγινε γνωστό ήταν πως συζήτησαν για τη Συρία. Και συμφώνησαν να μείνουν σε «στενή επαφή».

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ συνομίλησε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τρέχουσα κρίση στη Συρία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή σχετικά με την κρίση αυτή», αναφέρει ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο. Αυτό, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Είναι δεδομένο πως ο Ερντογάν θέλει ρόλο και κυρίως λόγο στην κρίση στη Συρία. Θέλει να είναι σημαντικός «παίκτης» στο παιχνίδι ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ψάχνει το «πράσινο» φως η Τερέζα Μέι

Όλα αυτά ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας αναζητά τη στήριξη του υπουργικού της συμβουλίου για την εμπλοκή της χώρας της στην επίθεση κατά του Άσαντ. Η Μέι αναμένεται να ζητήσει από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει την εμπλοκή των βρετανικών ένοπλων δυνάμεων στην επίθεση, υπό τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και ειδικά εναντίον των υποδομών για την κατασκευή χημικών όπλων. Αυτό μετέδωσε το Sky News.

Το BBC μετέδωσε επίσης πως η Μέι δεν πρόκειται να ζητήσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, διότι θέλει να αναληφθεί δράση γρήγορα. Ήδη, σύμφωνα με την Daily Telegraph η Βρετανία έχει δώσει εντολή σε υποβρύχια που φέρουν πυραύλους να κινηθούν προς την Συρία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το «χτύπημα» της Μέι αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης! Δηλαδή μέσα στις επόμενες ώρες!

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ για τη Συρία

Και ενώ ξαφνικά, μετά τη φημολογούμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα το περασμένο Σάββατο (07.04.2018), η Δύση θυμήθηκε πως… νοιάζεται για τους αμάχους της Συρία (κι ας έχει αφήσει να πεθάνουν χιλιάδες στα επτά χρόνια του εμφυλίου), ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση να μην βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Η έκκληση του γγ του ΟΗΕ έγινε προς τα πέντε μόνιμα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία). Ο Γκουτέρες τους ζήτησε να φροντίσουν να «αποφευχθεί» κάθε ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί «εκτός ελέγχου». Και επέκρινε το αδιέξοδο.

«Κάλεσα τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών για να επαναλάβω τη βαθιά ανησυχία μου για το τρέχον αδιέξοδο και να υπογραμμίσω την ανάγκη να αποφευχθεί (ο κίνδυνος) η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου», αναφέρει η ανακοίνωση του επικεφαλής του ΟΗΕ. Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι εξέφρασε την «αγανάκτησή» του για τις πληροφορίες περί συνέχισης της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και τη «λύπη» του διότι

«το Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι στιγμής επέδειξε ανικανότητα να καταλήξει σε συμφωνία για το ζήτημα αυτό».

«Ας μην ξεχνάμε ότι, σε τελευταία ανάλυση, οι προσπάθειές μας έχουν στόχο να δοθεί τέλος στα φοβερά δεινά του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ newsit.gr

 

Οnalert.gr 

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *