Breaking News
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΟΛΘ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ
POLITICO: Ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΜΕ ΡΕΚΟΡ 283 ΨΗΦΩΝ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ
20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΘΛΙΨΗ! «ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ»
ΝOΤΙΑ ΚΟΡEΑ: ΑΝΔΡΑΣ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛHΘΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤA ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕIΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝIΑΣ
Η ΣΤΙΓΜH ΠΟΥ Ο ΣΕΙΣΜOΣ «ΧΤΥΠA» ΤΗΝ ΑΤΤΙΚH – ΒIΝΤΕΟ-ΣΟΚ
TΡΑΜΠ: ΠΟΛΕΜΙΚO ΠΛΟIΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤEΣΤΡΕΨΕ ΙΡΑΝΙΚO DRONE ΣΤΑ ΣΤΕΝA ΤΟΥ ΟΡΜΟYΖ
ΠΟΜΠΕΟ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΛΩΝΑΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ο ΠΟΜΠΕΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΤΑΡΗ-ΤΑΜΒΑΚΗ
ΙΣΧΥΡΗ «ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ» ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΕΚΔΟΣΗ 7ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΚΙΟ-ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ 1,9%
ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ 300 ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Ι. ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΟΝΟΚΙΝΗΤΗΡΙΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ [ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ]
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-MERCOSUR ΕIΝΑΙ ΑΙΤΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
ΛYΣΗ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚO ΑΝΑΖΗΤΟYΝ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟI ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚOΤΗΤΑ, ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚOΤΕΡΟ ΠΡOΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚHΣ ΑΣΦΑΛΕIΑΣ

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδος λόγω υπογεννητικότητας βρίσκεται σε συνεχή πτώση, η οικονομική, στρατιωτική και γεωπολιτική επιρροή της κοινωνίας μας τείνει να υποχωρήσει μαζί του. Για όλους όσους ασχολούνται με τη στρατηγική και ασφάλεια, ο ανθρώπινος πόρος εξακολουθεί να έχει την υψίστη σημασία. Όλο και περισσότερο επηρεάζει η δημογραφική τάση την χώρα μας, αφού πλέον οι θάνατοι υπερβαίνουν τις γεννήσεις. Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που επιτείνει την κατάσταση είναι και η “διαρροή νέων μυαλών” στο εξωτερικό για ανεύρεση καλλίτερης τύχης.

Κατά μίαν έννοια, η διάγνωση του προβλήματος είναι αναμφισβήτητη, και τα δημογραφικά δεινά αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην καθημερινότητα μας. Η πρόβλεψή φαίνεται να παρουσιάζει ένα μέλλον, όπου η γέρικη κοινωνία μας θα γίνεται περισσότερο εσωστρεφής, αμφισβητήσιμη και μάλλον ελλιπής σε πόρους. Εννοείται ότι η δημογραφική πτώση, μας καθιστά περισσότερο συντηρητικούς στις διεθνείς υποθέσεις.


Αυτή είναι μια εκτίμηση, ή μήπως δεν είναι; Όταν αποκτούμε λιγότερους πόρους, είναι φυσικό να συμπεριφερόμαστε ως σύζυγος που ανέχεται τα πάντα αφού δεν έχει τη δυνατότητα να επιβληθεί η να πάει πουθενά. Αποφεύγουμε την όποια περιπέτεια που μπορεί να αποστραγγίσει και τους λιγοστούς μας πόρους. Ταυτόχρονα, όμως, με αυτή την κατευναστική μας συμπεριφορά κινδυνεύουμε να χάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα ή και τα ιδεώδη μας, όταν συναντάμε έναν ανταγωνιστή του οποίου το πνεύμα της εθνικής του ισχύος δεν έχει υποχωρήσει καθώς δημογραφικά ευδοκιμεί και δεν βρίσκεται όπως εμείς σε ελεύθερη πτώση.


Δεν είμαι ειδικός για να αναπτύξω τις σύγχρονες δημογραφικές τάσεις, όμως η διαφαινόμενη δημογραφική αναταραχή στην περιοχή μας, φαίνεται να κάνει τους Έλληνες ακόμα πιο κατευναστικούς από ότι ήμασταν ήδη, και τους Τούρκους περισσότερο επιθετικούς απ’ ότι ήταν. Θα μου πείτε, κανένας κανόνας δεν προειδοποιεί πώς μια κοινωνία θα αντιδράσει κάτω από το δημογραφικό άγχος. Υπάρχει μια σειρά μεταβλητών που θα μπορούσε να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκρίνεται η κάθε κοινωνία. Συνεπώς, μπορεί οι φθίνοντες πόροι να ωθήσουν παρά να αποθαρρύνουν τις απερίσκεπτες περιπέτειες.


Αξίζει σε αυτό το σημείο να επισημανθεί ότι υπάρχει κάποια στρατηγική λογική πίσω από την αναφερόμενη αγωνία. Ο Κλαούζεβιτς, σημειώνει ότι εάν πιστεύεις ότι η στρατηγική κατάσταση είναι τόσο καλή σήμερα τότε μπορεί να είναι μια καλή μέρα για να ξεκινήσεις έναν αγώνα κατά του αντιπάλου σου. Δεν πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη φορά διότι οι προοπτικές εξασφάλισης ορισμένων ή όλων των στόχων σας θα μειωθούν. Αυτός εκτιμώ, ότι είναι ο βασικός λόγος που εξηγεί το γιατί, η Τουρκία συνεχώς βρυχάται, έναντι της φθίνουσας Ελλάδος.

*Ο Δημήτρης Τσαϊλάς είναι Υπονάυαρχος ε.α. ΠΝ

 

 

 

 

(Σημ, Το άρθρο εκφράζει προσωπικες απόψεις και εκτιμήσεις)

Πηγή: .Geopolitics.com.gr

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!