Breaking News
ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΚΑΣΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΛΟΡΔΩΝ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΙ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η ΔΙΑΠΑΛΗ ΙΣΧΥΟΣ – ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙ – ΚΑTΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT
H ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Η…ΑΛΛΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΛΛΗ – ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ;
BREXIT: ΒΑΣΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
ΣΤΟΥΣ ΑΝ.ΕΛ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΦΩΚΑΣ
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: TA ONOMATA ΣTH ΛIΣTA TOY TΣIΠΡA ΚΑΙ ΤΑ…ΠΑΡΑΓΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
DIE WELT: ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΦΕΤΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ
ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΚΟΥ: Η ΠΟΛΛΑ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΕΤΑΞΕ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΑ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ
«Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ» ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΟ;
15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ: ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Μεγάλες αναταράξεις στο ήδη πολύπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να επιφέρει το «διαζύγιο» ΡωσίΑς-Τουρκίας που προδιαγράφεται στον τομέα των υδρογοναθράκων. Αν και μέχρι τώρα, η ομολογουμένως άριστη ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών αναβαθμίζεται στρατηγικά, δεν υπάρχουν σημάδια πως θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό την επόμενη δεκαετία. Σίγουρα, σε στρατιωτικό επίπεδο αναμένονται θετικές εξελίξεις, καθώς η Άγκυρα έχει ήδη προχωρήσει τις συζητήσεις σχετικά με την προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων  που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το ΝΑΤΟ.

Η αμυντική συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί την αιχμή του δόρατος  της Τουρκίας στην διπλωματική αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Όμως στο πεδίο της ενέργειας, οι δυο πλευρές λέγεται πως εξετάζουν παρασκηνιακά το πώς θα ξεπεραστούν τα «εμπόδια» που έχουν ανακύψει. Τόσο η Άγκυρα όσο και η Μόσχα κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς το θέμα, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ο αρχικός ενθουσιασμός και οι προ διετίας ανακοινώσεις για «στρατηγική συνεργασία» στα ενεργειακά.

Οι συμφωνίες προμήθειας αερίου της Τουρκίας από την Ρωσία, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να ανανεωθούν, καθώς σύντομα θα λήξουν. Σε απλούς αριθμούς, η Τουρκία προμηθεύεται το 55% της ενέργειας απ’ τη Ρωσία, όταν το γειτονικό Ιράν δίνει μόλις το 25%. Ειδικότερα, η πρώτη συμφωνία προμήθειας με τη Μόσχα λήγει το 2023, ενώ εκείνη με το Ιράν το 2027! Το περίεργο εδώ, είναι πως η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη -έως τώρα τουλάχιστον- να ανανεώσει τη σύμβαση. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι πούλησε το μερίδιο του απ’ την ισχύουσα συμφωνία στην τουρκική εταιρεία Bosphorus Gaz, χωρίς να διευκρινίζει ακριβώς τους λόγους αυτής της κίνησης. Σύμφωνα δε με τουρκικά και ρωσικά δημοσιεύματα , δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναταράξεις στην συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας σε ότι αφορά την υπογραφή νέας συμφωνίας σε τέσσερα χρόνια από τώρα, όταν θα λήξει η παρούσα. Αυτό βέβαια, δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση την γενικότερη ενεργειακή σχέση των δυο πλευρών, δεδομένου ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείεται και δεύτερη κατασκευή.

Ένα πιο απαισιόδοξο πλην όμως απίθανο σενάριο «ρήξης», θέλει την Μόσχα να προσανατολίζεται στη διακοπή της προμήθειας της τουρκικής οικονομίας με ενέργεια, ενώ λέγεται πως θα σταματήσει τη… διέλευση φυσικού αερίου απ’ το τουρκικό έδαφος! Και όλα αυτά τα σενάρια λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που η τουρκική οικονομία, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη στα βαλκάνια, βρίσκεται σε μια μεταβατική καμπή…

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως οι Ρώσοι αναζητούν μια πιο «σίγουρη αγορά» στρεφόμενοι προς την Ευρώπη, η οποία ήδη προμηθεύεται το 40% της ενέργειάς της από τη Ρωσία. Πριν λίγους μήνες η παροχή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού North Stream προ τη Δύση διπλασιάστηκε, γεγονός που, δείχνει πως η ηγεσία Πούτιν ίσως προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη απαγκίστρωση από την τουρκική αγορά.

Η Κύπρος

Αν δεν ανανεωθεί η συμφωνία Ρωσίας Τουρκίας το 2023, αυτό σημαίνει πως ο Ερντογάν, καλείται να εξασφαλίσει εναλλακτικές από τώρα. Το πιο πιθανό είναι να στραφεί στα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου, επικεντρώνοντας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η επικείμενη είσοδος του «Πορθητή» στα κυπριακά νερά δεν θα είναι μια απλή… διέλευση για λόγους εντυπωσιασμού, αλλά μια στρατηγική κίνηση που θα λάβει υπ’ όψη αφενός τα συμφέροντα των δυτικών εταιριών στη περιοχή, αφετέρου, θα κοιτάξει να έρθει σε συνεννόηση με τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να αποκομίσει μερίδιο. Ακόμα και αν τα νέα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της Κύπρου δεν είναι αρκετά να καλύψουν επαρκώς το κενό μιας πιθανής ρωσικής αποχώρησης, εντούτοις, για την τουρκική οικονομία είναι πολύτιμα.

Άλλωστε, μια επιθετική κίνηση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν έχει αμιγώς οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά εντάσσεται στην πάγια επιθετική τακτική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, οι οποίες αμφότερες δείχνουν ανήμπορες να θέσουν φραγμούς. Παρά την πολυδιαφημισμένη «συμμαχία» με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα αδυνατεί να ασκήσει επαρκώς τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο Αιγαίο…

Ίσως, το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις στις συνομιλίες για το κυπριακό, καθώς η Δύση ψάχνει μια λύση που θα ικανοποιήσει την Τουρκία, δίνοντάς της μερίδιο στα ενεργειακά, με απώτερο σκοπό να την απαγκιστρώσει από τη Ρωσία… Αν τελικά δεν ανανεωθεί η ρωσοτουρκική συμφωνία στα ενεργειακά το 2023, τότε η πίεση της Άγκυρας προς την Δύση θα γίνει μεγαλύτερη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική πλευρά… Ενδεχομένως, η Τουρκία να πετύχει αυτά που θέλει, -ή έστω τα περισσότερα-  σε Αιγαίο και Κύπρο, με αντάλλαγμα να επανέλθει στο Δυτικό στρατόπεδο.

* Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι Ιστορικός και Διεθνολόγος

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!