Breaking News
ΤΟΥΡΚΙΑ: OI ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ, ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ!
ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ: «ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΤΣΑΜΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΩ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ»
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ SHOW ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΔΕΝ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΧΩΡΑΣ, ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ «ΝΟΡATΛAΣ» ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ-ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΛΠΗ
Η ΒΡΑΔΥΦΛΕΓΗΣ «ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, Η ΕΕ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΖΗΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΙΔΟΥ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
EUROGROUP: ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-DEAL ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ 10ΕΤΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ EFSF ΚΑΙ ΔΟΣΗ 15ΔΙΣ. ΜΕ 3,3 ΔΙΣ. ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ (ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ)
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018: Η FIFA ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
ΕΟΤ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΚΙΝΕΖΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΕΤΟΣ
«ΣΤΕΝΟΣ ΚΟΡΣΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  

Του Παναγιώτη Σφαέλου

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, «Ο τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη μέλη, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη». Η Ελλάδα ιδιαίτερα θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο στον τομέα του τουρισμού, αφού διαθέτει μια ποικιλομορφία στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Ο τουρισμός είναι, εντέλει, η βαριά βιομηχανία της  χώρας μας και συνεπώς πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο της εποχής.

Η επένδυση στον τουρισμό είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Ελλείψει άλλης βιομηχανίας στην χώρα πλέον, ο τουρισμός αποτελεί το εθνικό μας προϊόν καθώς βρισκόμαστε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία διακοπών στη Νότια Ευρώπη και την Βαλκανική χερσόνησο.  Η συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από τα μνημόνια και την ύφεση των τελευταίων ετών μπορεί να είναι καθοριστική αρκεί να τον εκμεταλλευθούμε σωστά. Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς σε ποσοτικό αλλά και, κυρίως, σε ποιοτικό επίπεδο αφού ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι σημαντικός και ολοένα αυξανόμενος.

Μέχρι στιγμής, το 2017 έχει αποδειχθεί μια αρκετά καλή τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε σημαντικά όχι μόνο ως προς τον αριθμό αφίξεων τουριστών αλλά και ως προς το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων που το 2016 είχε παρατηρηθεί πτώση. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 6,6 % το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,6 % το πρώτο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 θα προσεγγίσει το 20%. Μάλιστα, η τράπεζα στην ανάλυση της τονίζει ότι ο τουρισμός είναι από τους πιο εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανάμεσα σε συνολικά 136 χώρες, η Ελλάδα έρχεται 24η στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα για τον τουρισμό, ενώ η Ισπανία έρχεται πρώτη και η Γαλλία δεύτερη. Βέβαια, να σημειωθεί ότι το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 36η θέση. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ανέβει στον τουρισμό αρκεί να υπάρχει όραμα και στρατηγικός σχεδιασμός με μακροχρόνιο στόχο. Η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται και τη έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για να αποδώσει καρπούς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργο Τσακίρη, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών όσον αφορά την κατανομή των βαρών και κατά συνέπεια στην φορολόγηση αυτής της δραστηριότητας. Η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε ψηλότερες τιμές καθιστώντας μας μη ανταγωνιστικούς. Άρα, το κράτος πρέπει να επιβάλλει μια δίκαιη φορολογία για όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος δεν ευνοεί τις επενδύσεις του τουρισμού. Αυτό τονίζει ο κ. Φρίντριχ Γιούσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής εταιρείας TUI, η οποία προτίθεται να αγοράσει 10 ξενοδοχεία στην χώρα μας.  Σε μια εποχή ύφεσης, η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τα προσκόμματα σε επενδύσεις όπως κάνει με το Ελληνικό ή την Eldorado Gold. Επίσης, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, συγκοινωνίες κλπ.) καθώς σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έρχεται 48η. Η χώρα πρέπει να αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές της για να παρέχεται πιο άνετα και σωστά το τουριστικό προϊόν.

Κλείνοντας, πρέπει να τονισθεί ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας. Όμως, είναι ένας τομέας που απαιτεί συνεχή βελτίωση καθώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Μπορούμε να επενδύσουμε και σε επιμέρους τουριστικούς τομείς όπως: εκκλησιαστικός τουρισμός (όπως κάνουν και οι Τούρκοι με τον Αγ. Νικόλαο), ιαματικός τουρισμός, ιστορικός-πολιτιστικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός και φοιτητικός τουρισμός. Ιδιαίτερα, ο ιαματικός τουρισμός είναι αναξιοποίητος ενώ υπάρχουν πολλές πηγές θερμών λουτρών για όλες τις παθήσεις. Επίσης, το προσωπικό των τουριστικών επαγγελμάτων πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω επιμόρφωση και συνεχή κατάρτιση. Τέλος, πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια να διατηρήσουμε το περιβάλλον και τις θάλασσες μας καθαρές δεδομένων του πρόσφατου περιστατικού μόλυνσης του Σαρωνικού. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.

 

 

 

 

Related Post

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!