Breaking News
ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ PUTIN – ASSAD ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Η ΑΝΑΡΜΟΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ …
Η ΤΡΙΗΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΚΥΠΡΟΥ,ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΧΑΡΑΞΕΙ ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΣΙΣΙ
Η TURKISH AEROSPACE INDUSTRIES (TAI) ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΙRKUT) ETOΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ
ΤΙΜΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
TO “ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΩΜΑΤΙΟ” ΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΚΡΗΤΗ: ΕΦΑΓΕ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ [PICS]
ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΗΝ ΓΔΑΕΕ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΑΚΟΜΗ! “ΕΚΛΕΙΣΑΝ” TA ΑΩ ΜΕ ΤΗΝ RAYTHEON YΨΟΥΣ 78 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΖΗΤΗΣΕ Η ΠΓΔΜ
Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟFFSHORE ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΟΥ ΕΝΤΙ ΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒREXIT
Η Ε.Ε ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ 55 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΤRUMP KAI ΕΜΠΟΡΟΣ ΟΠΛΩΝ ΒΑΖΕΙ “ΧΕΡΙ” ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ,ΚΑΚΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
Η ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΕΒΑΣ ΓΚΑΡΜΠΟΦΣΚΙ
‘ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΣΚΑΣ: KΑΚΩΣ ΕΝΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ Η ΕΙΣΒΟΛΗ…
Η “ΝΤΟΥΝΤΟΥΚΑ” ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ “ΦΩΝΑΖΕΙ” ΠΩΣ ΤΟ “ΝΑΤΟ” ΘΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ 2018″!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  

Του Παναγιώτη Σφαέλου

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, «Ο τουρισμός είναι το κλειδί για όλα τα κράτη μέλη, καθώς αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη». Η Ελλάδα ιδιαίτερα θα πρέπει να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο στον τομέα του τουρισμού, αφού διαθέτει μια ποικιλομορφία στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει. Ο τουρισμός είναι, εντέλει, η βαριά βιομηχανία της  χώρας μας και συνεπώς πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο της εποχής.

Η επένδυση στον τουρισμό είναι πρωταρχικής σημασίας και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Ελλείψει άλλης βιομηχανίας στην χώρα πλέον, ο τουρισμός αποτελεί το εθνικό μας προϊόν καθώς βρισκόμαστε σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία διακοπών στη Νότια Ευρώπη και την Βαλκανική χερσόνησο.  Η συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από τα μνημόνια και την ύφεση των τελευταίων ετών μπορεί να είναι καθοριστική αρκεί να τον εκμεταλλευθούμε σωστά. Το τουριστικό μας προϊόν πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς σε ποσοτικό αλλά και, κυρίως, σε ποιοτικό επίπεδο αφού ο παγκόσμιος ανταγωνισμός είναι σημαντικός και ολοένα αυξανόμενος.

Μέχρι στιγμής, το 2017 έχει αποδειχθεί μια αρκετά καλή τουριστική χρονιά. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δραστηριότητα του κλάδου ενισχύθηκε σημαντικά όχι μόνο ως προς τον αριθμό αφίξεων τουριστών αλλά και ως προς το ύψος των ταξιδιωτικών εισπράξεων που το 2016 είχε παρατηρηθεί πτώση. Επίσης, σημειώθηκε αύξηση στις αφίξεις τουριστών κατά 6,6 % το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης κατά 1,6 % το πρώτο εξάμηνο του 2016. Σύμφωνα με την Alpha Bank, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ το 2017 θα προσεγγίσει το 20%. Μάλιστα, η τράπεζα στην ανάλυση της τονίζει ότι ο τουρισμός είναι από τους πιο εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανάμεσα σε συνολικά 136 χώρες, η Ελλάδα έρχεται 24η στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα για τον τουρισμό, ενώ η Ισπανία έρχεται πρώτη και η Γαλλία δεύτερη. Βέβαια, να σημειωθεί ότι το 2016 η Ελλάδα βρισκόταν στην 36η θέση. Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να ανέβει στον τουρισμό αρκεί να υπάρχει όραμα και στρατηγικός σχεδιασμός με μακροχρόνιο στόχο. Η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται και τη έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας για να αποδώσει καρπούς. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργο Τσακίρη, η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα μεταξύ των πολιτών όσον αφορά την κατανομή των βαρών και κατά συνέπεια στην φορολόγηση αυτής της δραστηριότητας. Η υπερφορολόγηση των ξενοδοχείων οδηγεί σε ψηλότερες τιμές καθιστώντας μας μη ανταγωνιστικούς. Άρα, το κράτος πρέπει να επιβάλλει μια δίκαιη φορολογία για όλους τους επιχειρηματίες του τουρισμού.

Είναι γεγονός ότι η έλλειψη σταθερού φορολογικού συστήματος δεν ευνοεί τις επενδύσεις του τουρισμού. Αυτό τονίζει ο κ. Φρίντριχ Γιούσεν, Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής εταιρείας TUI, η οποία προτίθεται να αγοράσει 10 ξενοδοχεία στην χώρα μας.  Σε μια εποχή ύφεσης, η κυβέρνηση πρέπει να περιορίσει τα προσκόμματα σε επενδύσεις όπως κάνει με το Ελληνικό ή την Eldorado Gold. Επίσης, απαιτούνται περαιτέρω επενδύσεις σε υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα, συγκοινωνίες κλπ.) καθώς σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα έρχεται 48η. Η χώρα πρέπει να αναβαθμίζει συνεχώς τις υποδομές της για να παρέχεται πιο άνετα και σωστά το τουριστικό προϊόν.

Κλείνοντας, πρέπει να τονισθεί ότι ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της χώρας μας. Όμως, είναι ένας τομέας που απαιτεί συνεχή βελτίωση καθώς ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Μπορούμε να επενδύσουμε και σε επιμέρους τουριστικούς τομείς όπως: εκκλησιαστικός τουρισμός (όπως κάνουν και οι Τούρκοι με τον Αγ. Νικόλαο), ιαματικός τουρισμός, ιστορικός-πολιτιστικός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός και φοιτητικός τουρισμός. Ιδιαίτερα, ο ιαματικός τουρισμός είναι αναξιοποίητος ενώ υπάρχουν πολλές πηγές θερμών λουτρών για όλες τις παθήσεις. Επίσης, το προσωπικό των τουριστικών επαγγελμάτων πρέπει να ενισχυθεί με περαιτέρω επιμόρφωση και συνεχή κατάρτιση. Τέλος, πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια να διατηρήσουμε το περιβάλλον και τις θάλασσες μας καθαρές δεδομένων του πρόσφατου περιστατικού μόλυνσης του Σαρωνικού. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.

 

 

 

 

Facebook Comments

Related Post

error: Content is protected !!