Breaking News
ΠΟΣΟ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ “ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ”;
Η ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ: ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ: Η  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ ΠΟΥ ΓΟΗΤΕΥΕΙ!
“ΑΠΟΦΥΓΗ, ΑΠΟΤΡΟΠΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ”! Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ !!
ΜΠΑΡΑΖ ΛΟΥΚΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΑΔΕ: “ΞΕΧΑΣΑΝ” ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΔΥΟ ΝΥΦΙΚΑ 12.800 ΕΥΡΩ
80ΑΡΙΣΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΣΕΞ
“ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΟΙ”!
ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Η ΤΗΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ!
ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ «ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΠΩΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΑΣΠΑ ΤΟ ΝΑΤΟ
Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΤΗΣ ΑΕΚ .
900.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΤΗ ΧΙΟ!
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ 39 ΤΟΝΟΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΩΝ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΆΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
ΚΥΝΙΚΟ ΨΕΜΑ ΟΙ 3 ΜΑΚΕΔΟΝΙΕΣ
O EΡΝΤΟΓΑΝ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ “ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ” ΖΗΤΑ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ 2 ΜΕ ΤΟΥΣ 8!
ΤΑ “ΜΥΣΤΗΡΙΑ” ΤΗΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ” ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΣΦΗΝΑ ΝΙΜΙΤΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ
ΥΓΕΙΑ
ΤΙ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

arxaioi

Πρώτα απ’ όλα σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν οι σύγχρονοι διατροφολόγοι σχετικά με τα οφέλη ενός πλουσιοπάροχου πρωινού, οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα, το οποίο περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας», ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι, που πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

tsipoura-augolemono-161153

Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο, καθώς αν και σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας. Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”, που μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

syka

Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια. Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια, τα οποία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Μπορεί τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι, ωστόσο δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα. Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο. Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια. Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.

psomi rigani nik1

Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους. Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι. Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

ladi

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί ‘μικροτράπεζοι’ και ‘φυλλοτρώγες’. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι. Οι πιο σκληροπυρηνικοί των Ελλήνων ήταν οι Σπαρτιάτες που ακόμη και στη διατροφή τους ακολουθούσαν τη λακωνική λιτότητα με το καθημερινό τους διαιτολόγιο να περιλαμβάνει μια κούπα από «μέλανα ζωμό» και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και πίτα.

Olivemagazine.gr

Facebook Comments

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!