Breaking News
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΣΕΣΟΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΟ 1964
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΟΥ 1843
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ SIR EDWARD LAW ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΜΑΛΤΑ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ 44 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΑΦΟΥ Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΥΣ «ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ»
«ΜΗΝΥΜΑ» ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΤΖΙΑ: ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
ΒΥΖΑΝΤΙΟ 14ος ΑΙΩΝΑΣ: TA «EΓKΛHMATA» ΠOY ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ !!!
KΡΟΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ, ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ
Ο ΡΩΣΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΙ ΕΜΕΙΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: OI ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΙ Ο ΖΑΕΦ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΑΣ
Ε.Ε ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ: ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΡΩΣΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΕΥΚΑΙΡΙΑ: MΟΝΙΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ 550 ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ….
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΠΕΜΠΛΑΚΕΙ
«ΑΔΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ O ΚΑΣΟΓΚΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ» ΛΕΕΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΞΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ …
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΤΑ F-35 ΟΙ S-400 ΚΑΙ Η «ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ» ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Του Παναγιώτη Αλιμήση*

Ο διπλωματικός πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας σχετικά με την επικείμενη αγορά των S-400 από τη δεύτερη, έλαβε τέλος. Δυστυχώς για την Ελλάδα, η γείτονα σύντομα θα έχει στις τάξεις της ένα Στελθ αεροσκάφος, το γνωστό F-35, καθώς το καθεστώς Ερντογάν υπέκυψε στις αμερικανικές πιέσεις και τελικά όπως όλα δείχνουν δεν θα προβεί στην αγορά των ρωσικών πυραύλων. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία για το νέο μαχητικό με την μόνη διαφορά ότι δεν θα ήταν Στελθ. Μια τέτοια εξέλιξη, θα καταρράκωνε το κύρος των ΕΔ της χώρας του, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για το αξιόμαχό τους, όσο και για την πολιτική επιβιωσημότητα του ίδιου.

Ωστόσο, ο κερδισμένος από αυτή την ιστορία δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ. Είναι και η Τουρκία, αφού όχι μόνο θα πάρει τα αεροπλάνα, αλλά θα αγοράσει και τους S-400! Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί διπλωμάτες πρότειναν μυστικά στην Άγκυρα αν θέλει να αγοράσει μαζί με τα αεροπλάνα τους ρωσικούς S-400, με την προϋπόθεση να μην τους… χρησιμοποιήσει!

Πως μεταφράζεται αυτό; Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν… ενδιαφέρονταν και τόσο για το αν η Τουρκία αγόραζε τους ρωσικούς πυραύλους. Πέρα από την όποια ασυμβατότητα των συστημάτων που προέβαλαν κατά καιρούς ως επιχείρημα, αυτό που κυρίως φοβόντουσαν στην Ουάσιγκτον, ήταν μήπως η Τουρκία έμενε από λεφτά και δεν αγόραζε το F35… Οι κλυδωνισμοί στην τουρκική οικονομία είχαν πιθανόν προβλεφτεί από τους Αμερικανούς οικονομολόγους που έκρουαν –πάντα μυστικά- τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνησή τους. Έτσι, οι ΗΠΑ κατάφεραν να φέρουν τα πράγματα σε μια ισορροπία: Πρώτον, θα πουλήσουν τα αεροπλάνα στην Τουρκία σώζοντας το διεθνές κύρος του πανάκριβου F-35, και ταυτόχρονα θα αφήσουν την Άγκυρα να αγοράσει τα S-400, για να μην δώσουν την εντύπωση στο τουρκικό καθεστώς ότι απαιτούν… πλήρη υποταγή.

Προς μια ανανεωμένη φιλία;

Πάντως, το αξιοπρόσεκτο από αυτή την υπόθεση, είναι η πανηγυρική επιβεβαίωση της άποψης που θέλει τους Αμερικανούς να θεωρούν την Τουρκία τον σημαντικότερο σύμμαχό τους στην περιοχή, μετά το Ισραήλ. Είναι αξιοσημείωτο πως παρά τις ακραίες εκφράσεις και πράξεις του Ερντογάν τόσο προς τις ΗΠΑ όσο και προς την… χαβούζα Ευρώπη, η γεωπολιτική αξία της γείτονος παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι ΗΠΑ προτιμούν να έχουν μια Τουρκία φίλη η οποία θα διατηρεί παράλληλες καλές σχέσεις προς την Μόσχα, παρά να την δουν να γίνεται αποκλειστικός δορυφόρος των Ρώσων την Ανατολική Μεσόγειο. Γιαυτό άλλωστε της επέτρεψαν να αγοράσει και τους πυραύλους…

Παρά τις αδυναμίες της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα, μια επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον-Άγκυρας θα ανακόψει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και θα δώσει μια νέα δυναμική στην οικονομία.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα της 24ης Ιουνίου και το τι θα γίνει στη Συρία. Ο Ερντογάν θα μετρήσει τις δυνάμεις του και θα πράξει ανάλογα. Αν οι Αμερικανοί του επιτρέψουν με την βοήθειά τους να παγιώσει την παρουσία του στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, τότε οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν αποκλείεται να βιώσουν μια αναγέννηση.

Ο χρόνος θα δείξει…

 

*Ο Παναγιώτης Αλιμήσης είναι αρθρογράφος. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο London Metropolitan στη Μεγάλη Βρετανία.

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!