Breaking News
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ EΛΛΗΣ – ΤΗΝΟΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1940
DEUTSCHE WELLE: ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ;
ΜΑΞΙΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ»
ΑΔΕΙΑΖΕΙ Η ΑΘΗΝΑ: 100% ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΛΟΙΑ
ΚΡΗΤΗ: Η ΤΟΥΡΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΒΙΑΣΜΟ, ΤΩΡΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΒΙΑΣΤΗΚΕ
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ: «Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ»
ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
TOYΡΚΙΚΑ ΜΜΕ: EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΣΑΑΚ: ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ 1 ΣΤΟΝ ΑΤΤΙΛΑ 2
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ: ”ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΗ ΝΤΟΧΑ”
ΟΙ «ΧΡΥΣΕΣ» ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΩΣ ΟΙ «ΡΑΜΠΟ» ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΖΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ
ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-19
ΚΥΠΡΟΣ
ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ, 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Δέκα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Η πολιτική μας ηγεσία θα πρέπει να αισθάνεται πολύ άβολα για το πόσο έξω έπεσε στις εκτιμήσεις της τον Απρίλιο του 2003, όταν ο Ραούφ Ντενκτάς προέβαινε σε μια από τις τελευταίες πολιτικές του πράξεις σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την πίεση που δεχόταν στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς εξαιτίας της επικείμενης ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ ακόμη και με άλυτο το Κυπριακό. 

Στο άκουσμα της μονομερούς εξαγγελίας Ντενκτάς για τη μερική άρση στην απαγόρευση διέλευσης στο Εθνικό Συμβούλιο κυρίαρχη ήταν η πεποίθηση ότι ελάχιστοι θα ήταν οι Ε/κ που θα μετέβαιναν στα κατεχόμενα. Μάλιστα πρώτιστη έγνοια ήταν η λήψη μέτρων για τακτοποίηση των Τ/κ που… θα αυτομολούσαν στις ελεύθερες περιοχές.

Τα γεγονότα είναι γνωστά: Κατά χιλιάδες ο κόσμος και από τις δύο πλευρές συνέρρευσε στα οδοφράγματα. Οι Ελληνοκύπριοι ασφαλώς λόγω πληθυσμιακής υπεροχής ήταν πολύ περισσότεροι και δημιούργησαν ένα ανθρώπινο ποτάμι, το οποίο συμπαρέσυρε στο πέρασμά του και ορισμένους πολιτικούς που πήγαν στα οδοφράγματα και πουλούσαν πατριωτισμό. Κανένας Τουρκοκύπριος δεν αυτομόλησε όπως ανέμεναν ορισμένοι πολιτικοί φωστήρες.

Mια αποτίμηση του ανοίγματος των οδοφραγμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από διαπιστώσεις για τα θετικά και τα αρνητικά που προκάλεσε. Τέτοιες διαπιστώσεις όμως είναι πολύ υποκειμενικές και συνήθως υπηρετούν την οπτική από την οποία ο κάθε πολίτης αντικρίζει την πολιτική άρση μιας ακραίας απαγόρευσης, όπως είναι το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ιδιαίτερα μετά από έναν πόλεμο και την εξίσου ακραία συναισθηματική υπέρβαση που απαιτεί η μετάβαση στα κατεχόμενα μετά από τόσα χρόνια. Αυτά όμως είναι ζητήματα που χρήζουν ερμηνείας από τους ειδικούς.

Η επίσημη θέση της δικής μας πλευράς, όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά από αποφάσεις της Κυβέρνησης και του εθνικού συμβουλίου από το 2003 μέχρι και σήμερα, είναι ότι η διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα διέψευσε την προπαγανδιστική θέση του Ντενκτάς και των Τούρκων εθνικιστών ότι οι Ε/κ και οι Τ/κ δεν μπορούν να ζήσουν ειρηνικά μαζί. Αυτό είναι αλήθεια. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν επαληθεύει την ανάγνωση όσων εμφανίζονται με την απόλυτη θέση ότι Ε/κ και Τ/κ είναι έτοιμοι να συγκυβερνήσουν. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί σοβαρή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές, κυρίως όμως θα πρέπει να αρθούν τα στοιχεία που προκαλούν ανασφάλεια και στις δύο κοινότητες. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα το στοιχείο που προκαλεί ασφάλεια στη μια πλευρά αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας στην άλλη. Πρόκειται να έναν φαύλο κύκλο που ενόσω δεν σπάζει θα λειτουργεί αποτρεπτικά ίσως και απαγορευτικά στην όποια προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Πηγή: Philenews.com

 

[the_ad id=”17504″]

Related Post

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ζώδια από το zodia123.gr

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

error: Content is protected !!